Dve decenije saradnje Lužnica i Belobreške

- -
0

lovci luzniceDruštvo srpsko-rumunskog prijateljstva „Riznica“, u prisustvu mnogobrojnih gostiju iz Rumunije i drugih zemalja, juče je proslavila značajan jubilej – 20 godina saradnje Lužnica i Belobreške, kao i regija Šumadije i Karaš Severina, koja je otpočela na inicijativu lovačkih udruženja iz ova dva sela. Nakon prepodnevnog druženja u Domu prijateljstva Srbije i Rumunije u Lužnicama, uz prigodan kulturno-umetnički program, i podizanje zastava Srbije, Rumunije, grada Kragujevca i CIC-a (Svetske organizacije lovaca), prijem za goste i organizatore ovog susreta u zgradi Grada, priredio je Dobrica Milovanović, član Gradskog veća za međunarodnu saradnju. Prijemu su prisustvovali Sorin Moldovan, zamenik ambasadora Rumunije, kao i predstavnici lovačkih saveza i udruženja lovaca iz Srbije, Rumunije, Republike Srpske, Crne Gore, Kosova, Vojvodine.

– Ovo je bitan trenutak i za odnose naše dve zemlje, tim pre što se ovaj jubilej poklapa sa posetom premijera Ivice Dačića Rumuniji. Bila nam je čast da učestvujemo na današnjem događaju i smatramo da je veoma bitno da se ovakve inicijative ohrabruju, jer one približavaju države i naša dva naroda – istakao je Moldovan.

Prof. dr Dobrica Milovanović podsetio je da grad Kragujevac ima veoma bogatu saradnju sa pobratimskim gradom Piteštijem u Rumuniji, a saradnja lovaca iz Lužnica i Belobreške svakako doprinosi jačanju tih veza, pogotovo što je u ovu saradnju uključen i veliki broj Srba koji žive u Rumuniji.

U svečanoj Sali hotela „Šumarice“ sinoć je predstavljena i dvojezična knjiga „Riznica sećanja“ koja govori o dve decenije srpsko-rumunske saradnje.

Nema komentara

Odgovorite