DS-SDPS: Inicijativa za promenu naziva ulica u Kragujevcu

- -
2

prvoslav rakovicOdbornički klub DS – SDPS pokreće inicijativu za promenu naziva dve kragujevačke ulice.

„Ovakva inicijativa je, po mišljenju naše odborničke grupe, od izuzetnog značaja za grad Kragujevac. Izmenama naziva određenih ulica u samom centru Kragujevca poslali bismo jasnu poruku javnosti i građanima da se kao društvo razvijamo i da pre svega poštujemo ljude koji su svojim radom i delima obeležili vreme u kome živimo. Na ovaj način želimo da njihova imena budu deo naših svakodnevnih života, podsećajući nas na njihova dela, ali i žrtve koje su podneli.

Predlažemo da se u užem centru grada odrede ulice koje će nositi sledeće nazive: Prvoslava Rakovića (na slici) i Srđana Aleksića.

Prvoslav Raković (1914-2003) bio je jedan od vodećih privrednika Jugoslavije u 20. veku. Pored toga što je bio osnivač automobilske industrije u našem gradu i nekadašnjoj Jugoslaviji, bio je i prvi čovek koji je sklopio saradnju između kragujevačke Zastave i italijanskog Fijata. Ovaj inženjer, koji je u kragujevačkoj javnosti skoro zaboravljen, a koji je 20 godina upravljao kragujevačkom fabrikom automobila, bio je čovek čije su vizije i dela, sudeći po povratku Fijata u Kragujevac posle toliko godina, pokazale da je njegov rad i njegov doprinos Kragujevcu prevazišao trenutak u kome je on živeo i radio.

Srđan Aleksić(1966-1993) je Srbin iz Trebinja koji je tragično stradao 1993. godine tako što je zaštitio svog prijatelja Bošnjaka od pripadnika Vojske Republike Srpske. Srđanu Aleksiću je posthumno dodeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini. Takođe, bivši predsednik Republike Srbije, Boris Tadić, je 14. Februara 2012. godine posthumno odlikovao Srđana Aleksića zlatnom medaljom Miloš Obilić, za ispoljenu hrabrost i delo ličnog herojstva.

Nesebično delo Srđana Aleksića, delo ljudskosti i humanosti, je opomena za sve nas, ali i zaveštanje za generacije koje su pred nama. Ulica koja bi nosila njegovo ime bi najdirektnije ukazivala na to da smo grad u kome vlada nacionalna i verska ravnopravnost, ali i da je poštovanje ljudskih prava imperativ u sredini u kojoj živimo. Ime Srđana Aleksića nose mnoge ulice i trgovi u Bosni i Hercegovini, ali i u Srbiji.

Ukoliko inicijativa Odborničkog kluba DS – SDPS bude usvojena, predlažemo da se ulice Crvenog barjaka i Pozorišna preimenuju u ulice koje će nositi imena Prvoslava Rakovića i Srđana Aleksića.

Odbornički klub DS-SDPS će posle razgovora sa porodicom Slavka Ćuruvije podneti i inicijativu da jedna od ulica u Kragujevcu ponese i njegovo ime. U skladu sa tim da je 2013. godina u Kragujevcu proglašena godinom Dimitrija Davidovića i modernog novinarstva, smatramo da bi ovakav gest bio primeren i važan za naš grad, posebno u ovoj godini. Kao simbol borbe za slobodno novinarstvo, kao žrtva režima protiv koga je podigao glas dok je obavljao svoju radnu dužnost, Slavko Ćuruvija je i ličnost čija tragična sudbina svakodnevno podseća da moramo da se razvijamo kao demokratsko društvo i da poštujemo sva ljudska prava i slobode. Na ovaj način bi se poslala jasna poruka javnosti i građanima Kragujevca da smo grad koji poštuje slobodu mišljenja, slobodu govora, ali i ličnu slobodu svakog pojedinca, kao i njegovu bezbednost.“

2 Komentara

  1. Nisam za ovakvo menjanje ulica u centru grada koje vec imaju tradiciju tolike godine, zamislite da neko posle 60 godina promeni ime ul. Zorana Djindjica tek tako jer se nekom hoce!!! Ima toliko ulica u gradu koje namaju adekvatne nazive , pa gospodo izvol’te pa njih menjajte !!!

  2. Slažem se da bi nekim ulicama trebalo promeniti imena, ali ne mislim na gore pomenute. Promenili su naziv ulicama Toze Dragovića i Miljka Tošića, a zadržali naziv Save Kovačevića najdužoj ulici u gradu! Gde je tu logika? Ulici Kragujevačkog odreda je isto promenjeno ime, ali je zato zadržan naziv Kraljevačkog odreda. Ne razumem. S druge strane, Teslina ulica se nalazi na periferiji, na Metinom brdu, a Mihaila Pupina je sokače u Lekinoj bari.

Odgovorite