Drugi direktan prenos iz Holandskog plesnog teatra

- -
0

Veče sa Solom Leonom i Polom Lajtfutom“ naziv je večeri koja će u četvrtak, 20. decembra, od 20 časova, biti direktno prenošena iz Holandskog plesnog teatra (Nederlands Dans Theater, NDT) u bioskopu „Cineplexx Kragujevac Plaza“.

Ovo veče obuhvata tri predstave u koreografskom viđenju poznatog dvojca Sola Leona i Pola Lajtfuta, a koje će izvesti igrači prve trupe Holandskog plesnog teatra (NDT I).

Balet 1: „Shoot the Moon“
Koreografi: León & Lightfoot
Muzika (delovi): Philip Glass
Shoot the Moon osvojila je VSCD nagradu, „Labud“ za najbolju ples produkciju 2005-2006”. „Lajtfut i Leon su demonstrirali kako moćno i suptilno dobra koreografija i dobar ples mogu da komuniciraju”, napisale su VSCD sudije kada su dodeljivale nagradu Polu Lajtfutu i Solu Leonu za koreografiju. U baletu Shoot the Moon hvatate obrise ljubavnog života tri različita para. Pokretni zidovi sa upečatljivim crno-belim pozadinama stvaraju tri odvojene sobe, a svaka od njih priča po jednu ljubavnu priču. Vrata do drugih soba su uvek otvorena, a kroz prozor se nazire novi svet.

Balet 2: „Same Difference“
Koreografi
: León & Lightfoot
Muzika (delovi): Philip Glass
Same Difference
 
(2007.) je pozorišni komad u kome Leon i Lajtfut puštaju da ples govori, ne samo figurativno, već i bukvalno. Ovi koreografi svom plesačkom izrazu daju dodatnu dimenziju koja „pristaje kao ključ bravi“, kako navode holandske novine Algemeen Dagblad. Inspiraciju za ovo delo pronašli su u haotičnom uticaju ega na ljudsko biće, koje lako može da se distancira od njega. Muziku je komponovao Filip Glas. Ovaj balet vodi posmatrača u nadrealističan svet.

Balet 3: SH-BOOM
Koreografi: León & Lightfoot
Muzika (delovi): Philip Glass
Humoristični preformans SH-Boom, nastao 1994. godine, je razigrana priča o Veri Lin i Stenu Frebergu, u kojoj zaljubljeni muškarac pokušava da impresionira ženu. Od premijere originalne verzije, SH-Boom je adaptiran i dopunjavan nekoliko puta. Verzija koja je prezentovana u ovom programu nikada se nije prikazivala u Holandiji. Balet je nominovan za nagradu Lorens Olivije za najbolju produkciju godine.

Nema komentara

Odgovorite