DRI: Kragujevac povećavao subvencije javnom sektoru

- -
3

Državna revizorska institucije (DRI) utvrdila je da je lokalna vlast u Kragujevcu od 2015. godine povećavala subvencije za javna preduzeća u koja je za tri godine uloženo oko 1,9 milijardi dinara.

“Subvencije u 2015. su bile 400 miliona, 2016. iznosile su 500 miliona dinara, a 2017. više od milijardu dinara”, rekao je direktor DRI Duško Pejović.

Grad Kragujevac je bio među osam lokalnih samouprava koje su obuhvaćene revizijom svrsishnosnosti poslovanja kojom je DRI proveravao subvencije javnim preduzećima od 2015. do 2017. godine. Utvrđeno je da postoji “sistemski problem” povećanja subvencija, jer država očekuje uštede u toj oblasti, kao i da im je zajednička “nesvrsishodnost” u trošenju.

Iz budžeta osam kontrolisanih lokalnih samouprava odobrena je ukupno 31 milijarda dinara za tekuće poslovanje i pokriće gubitaka javnih preduzeća, zbog čega su smanjene mogućnosti za unapredjenje lokalne infrastrukture.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić je rekao da je na osnovu izveštaja DRI njegov utisak da su “lokalne samouprave krive za svoje ponašanje, ali da se on ne oseća krivim i da mu je zbog izveštaja krivo”.

“Utisak je da se više mešate u naš posao, a voleo bih da se DRI više fokusira na preporuke i da usmerava lokalne samouprave”, rekao je Nikolić. Prema njegovim rečima, od DRI se traži saradnja u tome da se uvede red, a ne da se lokalne samouprave samo plaše revizije i kako će da budu kažnjene.

3 Komentara

  1. Izveštaj DRI ukazuje da se loše rukovodi gradom, a da li će zbog tog Izveštaja doći do promene na čelu grada videćemo. Svuda u Evropi bi zbog toga gradonačelnik morao da podnese ostavku. Ili bi da ga neko ko ga je delegirao u kratkom roku smenio. Da li demokratije i mehanizama ima saznaćemo uskoro. Vidljivo je da se gradonačelnik Kragujevca čvrsto drži svoju fotelju, koja je sve klimavija jer su mu neki direktori već sa ozbiljnim predmetima u Agenciji za borbu protiv korupcije o čemu su već pisali neki mediji u Srbiji. Iako se pravi da je neobavešten, izvesno je da se i taj predmet vodi i da će on biti taj koji snosi odgovornost, jer je lično postavljao direktore bez obzira na formalne konkurse !

  2. Pa poenta i jeste u tome da Radomir ZNA da neće nikome odgovarati za to iako DRI ima izveštaj koji mu ne ide u prilog. Zato ljudi u Kragujevcu i jesu na ulici. ZATO što ne daje novac medijima, zato što je davao Sajmištu stotine miliona, zato što je dozvolio da se spomenik kulture zaštićen od strane države Gradska Tržnica stavi pod hipoteku za zaduženje za kredit, zato što je uzeo kredit tek posle 3 godine od preuzimanja vlasti i tako napravio štetu za grad i dil privatnim preduzećima za kamate, zato što kupuje privatno zemljište za autobusku stanicu, a ima gradsko, zato što Kopaonik prebacuje u preduzeće koje se ne bavi turizmom, zato što je kukao na Čileta a sada on dovodi strane igrače u klubove dok po preduzećima otpušta slabe i bolesne. On je sve al nije naivan , pa je slučajno uzo da vodi grad koji je u problemu…mali je “bankar” zna kako da napravi “svoj deo”…e sad dokle će Vučić to da mu toleriše, verovatno dok ima odbornike koji ga podržavaju i ćute, a u stvari mu omogućavaju da se ugradi u sve te poslove sve tapšući radosno na sednicama iako pojma nemaju da ih on svetski folira da je vizionar koji vadi grad iz problema.

  3. Pa moja baba Kurana bi znala da uzme kredite od banaka iz Srbije i Evropske banke i da tako gradi. Mali Nikolić doveo ni jednog investitora za 4 godine ( Milanović je već imao posao a i svoj je počeo zahvaljujući državi a ne lokalu a zapošljava dosta onih koji nisu iz Kragujevca ) nije dobio ni jedan evro za puteve od države i zato se zadužuje da u godini pred izbore pokaže kako se brine za grad. Sve bi to isto Čile mogao, samo bi imao iza sebe rezultate a ne samo zaduženja i rupe po trotoarima i putevima i gaće kod zgrade Suda gde prolaze turisti iz Evropu. Srećom je Radomir uzeo sve Nedjine kadrove po Upravama pa ga oni buše i usporavaju, ovoga puta malo i da pomognu Čiletu he he he

Odgovorite