Dom zdravlja: Dete pregledano pet minuta pre uznemirujućeg snimka

- -
12

Povodom uznemirujueg snimka koji je Violeta Cvetković, majka deteta, postavila danas na društvene mreže, a preneli smo ga na ovom linku, Dom zdravlja Kragujevac izdao je saopštenje koje prenosimo u integralnom obliku:

„Dete je pregledano, uz propisivanje terapije, u Domu zdravlja Kragujevac, 5 minuta pre nastanka uznemirujućeg snimka. Problem je nastao zbog insistiranja detetove majke da se dete ponovo pregleda od strane drugog lekara u smeni.

Dete se javilo u Centralni objekat službe za zdravstvenu zaštitu predškolske dece Doma zdravlja Kragujevac u pratnji majke zbog povišene temperature. Izabrani lekar deteta dr Dragan Vukajlović radi u popodnevnoj smeni, pa iz tog razloga, a prema Pravilniku o bližim uslovima ostvarivanja zdravstvene zaštite Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, kad izabrani lekar ne radi određuje se zamena. U prepodnevnoj smeni radili su dr Boban Ćupić i dr Nada Ilić. U ovom slučaju dete je pregledao dr Boban Ćupić i propisao terapiju. Majka, nezadovoljna očigledno iz svojih razloga, tražila je pregled kod drugog lekara, tj. dr Nade Ilić. Napominjemo da je dr Nada Ilić bila izabrani lekar maloletnog deteta, ali zbog bolesti i dužeg bolovanja, majka je promenila izabranog pedijatra, u februaru ove godine.

Činjenice su:

– dete je pregledano i propisana mu je terapija, o čemu postoje dokazi u zdravstvenom kartonu pacijenta (u papirnom obliku i u elektronskoj formi),

– dete je pregledao lekar u smeni (izabrani lekar radio je u suprotnoj smeni), a prema pomenutom Pravilniku.

– ni jednog trenutka, pre obavljenog pregleda, majka nije izrazila želju da dete pregleda konkretno dr Nada Ilić

– svi pacijenti Doma zdravlja Kragujevac imaju isti tretman, a u skladu sa medicinskim indikacijama. Ponašanje majke navedenog deteta (neovlašćeno snimanje zaposlenih, uvrede na račun zaposlenih, otimanje faksimila lekaru, lupanje istim po papirima na radnom stolu,itd) uznemirilo je ostalu decu i roditelje prisutne u tom trenutku u dispanzeru za decu.

– uznemirujući snimak napravljen je nakon pregleda deteta, a svako neovlašćeno snimanje i objavljivanje snimaka bez saglasnosti zabranjeno je zakonom, pa će Dom zdravlja Kragujevac podneti prijavu nadležnim organima.

Pacijentima ili roditeljima, u slučaju nezadovoljstva radom zaposlenih, na raspolaganju su načelnik Službe, menadžment ustanove (direktor, zamenik ili pomoćnik), kao i zaštitnik prava pacijenata, a nedozvoljeno snimanje i nepotrebno uzmeniravanje javnosti svakako nisu put za rešavanje problema.

Povodom ovog događaja, uzete su izjave svih zaposlenih koji su imali kontakt sa detetom i majkom.

Dom zdravlja Kragujevac obaviće vanredni unutrašnji stručni nadzor u Službi za zdravstvenu zaštitu predškolske dece, a o celom događaju obaveštena je i zdravstvena inspekcija, kao i Ministarstvo zdravlja Republike Srbije.

Dom zdravlja Kragujevac okrenut je svojim sugrađanima i svim pacijentima koji koriste usluge naše ustanove, ali uz poštovanje Zakona o pravima pacijenata koji pored prava pacijenata opisuje i dužnosti pacijenata prema drugim korisnicima zdravstvenih usluga, kao i zdravstvenim radnicima i zdravstvenim saradnicima.“

12 Komentara

 1. Izgleda da samo snimanjem možemo nešto i da dokažemo. Lično sam imala loše iskustva sa doktorom koja je, ispred moje dvoje maloletne dece od 4 i 5, lupala po stolu i izbezumljeno vikala NEĆU DA BUDEM HUMANA. PARE PARE SAMO ME PARE ZANIMAJU. NEMA PARA NEĆU DA RADIM, MALO PARA MALO RADA.PARE, PLATA, PARE
  Sve sam napisala nadležnim institucijama pre tačno dve nedelje i nemam povratne informacije

 2. Sobzirom da svi znamo kako nam fungicionise zdravstvo,i ko sve radi u zdravstvu,i posle svega sto sam se naslusao od drugih i sto sam imao prilike i licno da prisustvujem,apsolutno stajem uz gospodju koja je napravila snimak.Ovo mora da se zaustavi!

 3. Gospodo, vi možete ovde da se pravdate koliko hoćete, da pišete šta hoćete, ipak Audio snimak više govori.
  Lepo je što branite svoje zaposlene, što ste lojalni, ali, budite malo i smokritični.

  Sjajni ste svi u Domu zdravlja, ali, eto, dešava se…

  Puno uspeha u daljem radu.

 4. Kako neko može da kaže za ovaj video da je dokaz. Ovde jedino majka vodi monolog.
  A niko se nije zapitao šta se desilo pre i posle snimka.
  Nelogičnosti su brojne.
  Kako da majka pokazuje ponašanje kao na dobro pripremljenom javnom nastupu, a ne neku uznemirenost, (valjda joj je preče dete nego video snimak).
  Drugo kojim uverenjem ili aktom može neko da potpiše da neće nekog da primi (nebuloza).
  I naravno na kraju, majka “kaže” da doktorka odlazi bez pozdrava i ne kaže ništa sem da je odbila da primi dete (gde to doktorkla kaže da je odbila da primi dete ili bilo šta drugo?).
  Ovo mi više liči na senzicionalizam nego na istinu. I plašim se za budućnost ove zemlje, najviše zbog one narodne “što je babi milo, to joj se i snilo”. Pa ljudi “kamenjem” na neke ljude (u ovom slučaju doktore)

 5. Majka nijedna,ne bi digla buku,da nije njeno dete ugrozeno,i da se nesto nije desilo.Obzirom da je muz nacelnice zdravstveni inspektor,jasno je da su instruirani kako da se ponasaju,i tu ce samo majka nagrabusiti,nazalost.Ona sama protiv sistema,nazalost,ne moze nista.

 6. @Zaza leba ti koji je argument “majka nijedna ne bi…”
  Otkuda znas kako se ponasa svaka majka ponaosob? Sta su ove doktorke, muskarci?
  Sta to njih diskvalifikuje iako su majke a ovu cini posebnom jer je eto ona MAJKA?
  Postoje dobre i lose, pametne i glupe, vaspitane i nevaspitane.
  Ako je jedan lekar vec pregledao dete, ko daje za pravo drugom lekaru da sumnja u dijagnozu kolege bez ikakvih dokaza o akutnom pogorsanju stanja?
  To svakako nije bio slucaj za desetak minuta koliko je proslo od prethodnog pregleda u Domu zdravlja . Dom zdravlja nije samousluga, niti su duzni da svakome izlaze u susret kako mu se prohte.
  Ova majka je postupila na nacin na koji niko ne bi postupio ili makar retko ko.

  Vidim da ovde zameraju lekarima sto trase plate odnosno novac. A za sta rade ta gospoda? Karamele. kikiriki?

 7. Cinjenica je da smo u aprilu ove godine pred sam odlazak u Svedsku obavili sve preglede nase dvoje dece. Za vid starije cerke nam je receno da malkice slabije vidi, ali da nije nista strasno i da ce biti sve to u redu. U Septembru ove godine (znaci 5 meseci kasnije) na redovnom (tj obaveznom) Svedskom zdravstvenom pregledu je nasa starija cerka dobila naocare sa dioptrijom -1,5.
  Da smo doktoricu u Srbiji snimali, verovatno bi smo dobili ovako neki odgovor i naravno tuzbu.
  Znate, narod nije lud i zna sta se desava, a ovakvim saopstenjima dodatno urusavate poverenje koje su doktori doveli na najnize grane.

 8. Doktorka Jasmina Ivošević je lečila moje dvoje dece i odlična je kao lekar.
  A na dečjem odeljenju je najbolji doktor Zoran Igrutinović spasio mi dete.Sve pohvale za oba lekara👋👋👋👋👋👋👋👋👋👋👍👍👍👍👍👍👍👍

 9. Sve pohvale za dr Ivosevic i dr Igrutinovic i naravno sestre koje su uvek na udaru. Nikada nisam imala problem u ovoj ustanovi a posecujem je vec 13 god. I dr Nada je uvek bila korektna, dr Dragan isto. Ne zaboravite i onu narodnu, ” LEPA REC GVOZDENA VRATA OTVARA. “

Odgovorite