Dogodilo se 9. februara

- -
0

fyodor-dostoevsky_eK44ZZnačajne ličnosti, rođene na današnji dan su (1903.) Kosta Sivčev, konstruktor aviona, vazduhoplovno tehnički pukovnik u SFRJ, (1947.) Karla del Ponte, glavna tužiteljica haškog tribunala, (1943.) Džo Peši, američki glumac, dok su (1881.) Fjodor Mihajlovič Dostojevski, ruski književnik, (1854.) Ksaver Šandor Đalski, hrvatski književnik, (1977.) Sergej Vladimirovič Iljušin, ruski konstruktor aviona, (2005.)  Milovan Ilić Minimaks, poznati televizijski i radijski novinar, na ovaj dan preminuli.

Događaji, koji su obeležili 9. februar, kroz istoriju:

474. — Istočnorimski (vizantijski) car Lav I krunisao je svog zeta Zenona za savladara svog naslednika maloletnog Lava II.

1540. — U Rudaj Fildsu kod Čestera u Engleskoj održana prva trka konja.

1788. — Austrijski car Josif II objavio rat Turskoj. U ratu, koji je završen 1791. po Austriju nepovoljnim Svištovskim mirom, na austrijskoj strani učestvovali i srpski dobrovoljci pod vođstvom Koče Anđelkovića.

1801. — Mirovnim ugovorom Austrije i Napoleonove Francuske, potpisanim u Linevilu na severoistoku Francuske, prestalo da postoji Sveto rimsko carstvo, iako se car Franc II Habzburg odrekao titule rimskog cara nemačkog naroda pet godina kasnije.

1909. — Francuska i Nemačka postigle sporazum o Maroku, kojim je Berlin priznao posebne interese Pariza u toj zemlji, u zamenu za ekonomske koncesije.

1917. — Zbog pokušaja bugarske vojske da mobiliše srpske regrute u okupiranim oblastima u južnoj Srbiji, u Prvom svetskom ratu, izbio Toplički ustanak. Pored početnih uspeha i stvaranja slobodne teritorije sa središtem u Toplici, ustanak krajem marta ugušen. Bugari za odmazdu pobili oko 20.000 ljudi, uključujući žene i decu i uništili nekoliko desetina sela između Prokuplja i Leskovca.

1934. — Jugoslavija, Grčka, Turska i Rumunija u Atini potpisale Balkanski pakt, odbrambeni savez od bugarskih i italijanskih aspiracija. Izbijanjem Drugog svetskog rata savez oslabio zbog različitih stavova zemalja-članica prema Nemačkoj i Italiji, a pristupanjem Rumunije i Jugoslavije Trojnom paktu sasvim se raspao.

1942. — U njujorškoj luci izbio požar na francuskom putničkom brodu “Normandija”, tada najvećem i najelegantnijem na svetu, posle čega je brod potonuo.

1943. —

Teške borbe za pacifičko ostrvo Gvadalkanal okončane u Drugom svetskom ratu pobedom američkih snaga nad japanskom armijom.

Počeo protivnapad partizana u Drugom svetskom ratu protiv združenih nemačkih, italijanskih i hrvatskih snaga na Neretvi, Bitka za ranjenike. Početkom marta osam partizanskih brigada odbacilo glavninu nemačkih trupa i svih 3.500 ranjenika prebačeno na levu obalu Neretve.

1962. — Jamajka postala nezavisna država u okviru britanskog Komonvelta.

1969. — Prvi probni let “boinga 747, džambo-džeta”.

1981. — General Vojćek Jaruzelski postao premijer Poljske.

1991. — Na referendumu u Litvaniji, iz kojeg su bili isključeni građani ruske nacionalnosti, više od 90 odsto birača glasalo za otcepljenje od SSSR.

1996. — U snažnoj eksploziji u Londonu, koju su podmetnuli pripadnici Irske republikanske armije, poginule dve osobe, a oko 100 ih povređeno. Tim napadom prekinuto 17-mesečno primirje.

1999. — Kina prekinula diplomatske odnose s Makedonijom zbog odluke Vlade u Skoplju da uspostavi diplomatske odnose s Tajvanom.

2006. — Hari Varešanović je predstavnik Bosne i Hercegovine na takmičenju Evrosong 2006. koje će se održati 20. maja u Atini.

Nema komentara

Odgovorite