Dogodilo se 8. aprila

- -
0

RomiDanas se obeležava Svetski dan Roma.

Značajne ličnosti, rođene na današnji dan su (1810.) Robert Šuman, nemački kompozitor, (1893.) Meri Pikford, kanadska glumica, (1912.) Sonja Heni, klizačica, (1937.) Momo Kapor, slikar, novinar, pisac, (1967.) Uroš Petrović, srpski književnik dizajner, ilustrator i fotograf, predsednim Mense za Srbiju, autor romana fantastike i zagonetnih priča, dok su (1950.) Vaslav Nižinski, ruski baletski igrač i (1973.) Pablo Pikaso, španski slikar i vajar, na ovaj dan preminuli.

Događaji, koji su obeležili 8. april, kroz istoriju:

217. — Rimski car Karakala ubijen u atentatu nedaleko od sirijskog grada Emese. Cara je ubio jedan od njegovih pretorijanaca iz ličnih razloga.

1513. — Španski istraživač Huan Ponse de Leon, tragajući za mitskim izvorom mladosti, otkrio Floridu i proglasio je posedom Španije. 1845. Florida postala jedna od saveznih država SAD.

1861. — U Sremskim Karlovcima održan Blagoveštenski sabor, poslednji političi skup Srba u Ugarskoj. Tražena posebna teritorija za Srbe, Vojvodina sa Sremom, donjom Bačkom i Banatom, s vojvodom na čelu i sopstvenom administracijom. Saborom predsedavao patrijarh Josif Rajačić. Austrijski car Franc Jozef I nikada nije potvrdio zaključke skupa, a Ugarski sabor ih nije ni uzeo u razmatranje.

1904. — U Londonu potpisan anglo-francuski sporazum „Srdačna antanta“, kojim su Velika Britanija i Francuska rešile sporna pitanja u vezi sa interesnim zonama u zapadnoj Africi, Egiptu i Maroku.

1913. — U Pekingu počelo zasedanje prvog saziva Parlamenta.

1939. — Italijanske trupe, koje su se prethodnog dana iskrcale na obale Albanije, zauzele Tiranu. Albanski kra Zog izbegao u Grčku.

1944. — Jedinice sovjetske Crvene armije u Drugom svetskom ratu izbile na granicu Čehoslovačke i Rumunije.

1946. — U Ženevi održano poslednje zasedanje Lige naroda, čime je formalno ukinuta ta međunarodna organizacija i zamenjena novom, Ujedinjenim nacijama.

1953. — Britanske vlasti optužile Džomo Kenijatu da je umešan u aktivnosti tajne organizacije Mau Mau i osudile ga na sedam godina zatvora. Posle dobijanja nezavisnosti Kenije 1963, Kenijata bio premijer i ministrar inostranih poslova, a potom predsednik Kenije.

1971. — U Londonu održan Prvi svetski kongres Roma na kojem je verifikovan naziv pripadnika tog naroda, Romi. Odlukom UN 8. april proglašen za Svetski dan Roma.

1990. — Nepalski kralj Birendra ukinuo zabranu rada političkih partija, na snazi 30 godina.

1992. —

Posle genetskog testa otiska prstiju, nemački i izraelski izvori saopštili da je izvesno da je Jozef Mengele, osumnjičen za ekperimente nad logorašima u Aušvicu, umro u Brazilu 1979.

Palestinski lider Jaser Arafat nađen živ u Libijskoj pustinji 12 sati posle avionske nesreće u kojoj su poginula tri njegova saputnika.

1993. — Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija primljena u UN.

1996. — Jugoslavija i BJRM potpisale sporazum o normalizaciji odnosa.

2002. — Tužilaštvo u Prokuplju podiglo optužnice protiv Saše Cvjetana i Dejana Demirovića za ratni zločin nad albanskim civilima u Podujevu, na Kosovu i Metohiji, 1999. To je bilo drugo suđenje za ratne zločine pred sudovima u Jugoslaviji.

2003. —

U izraelskom raketnom napadu na vozilo u Gazi ubijen lokalni vođa “Hamasa” Said Aldin al Arabid. U napadu poginulo još najmanje pet osoba, a preko 47 Palestinaca povređeno.

Od projektila koji je američki tenk ispalio na hotel “Palestina” u Bagdadu, u kom su bili smešteni strani novinari, poginuli kamerman Rojtersa Taras Procuk i novinar španske televizije TVE 5 Hose Kouso.

2004. — Sud u Osijeku u Hrvatskoj osudio Nikolu Ivankovića na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Paulin Dvoru 1991.

2006. —

Američki kongresmen Džordž Vojnovič izjavio da se “Beograd pripremi za nezavisnost Kosova”.

U Novom Sadu odlučeno je da se otpočne sa pravljenjem spiskova dobrovoljaca koji će se uključiti u odbranu grada od eventualnog izlivanja Dunava.

Nema komentara

Odgovorite