Dogodilo se 7. juna

- -
0

stanislava_pesicZnačajne ličnosti, rođene na današnji dan su(1848.) Pol Gogen, francuski postimpresionistički slikar, (1933.) Slobodan Selenić, srpski pisac i kritičar, (1941.) Stanislava Pešić, srpska glumica, (1974.) Maheš Bupati, indijski teniser u dublu, (1981.) Ana Kurnjikova, ruska teniserka i model, dok su (1848.) Visarion Grigorjevič Bjelinski, ruski književni kritičar i filozof i (1980.) Henri Miler, američki pisac, na ovaj dan preminuli.

Događaji, koji su obeležili 7. jun, kroz istoriju:

1099. — Krstaši Prvog krstaškog pohoda počinju sa opsadom Jerusalima.

1494. — Portugal i Španija potpisale sporazum u Tordesiljasu o podeli Novog sveta. Granicu odredio papa Aleksandar VI da bi sprečio sukobe kolonijalnih sila. U XVII i XVIII veku u borbu za kolonije umešali su se Englezi i Holanđani koji nisu poštovali papinu podelu.

1523. — Nakon pobede nad Dancima, Gustav Vasa proglašen, kao Gustav I, kraljem Švedske. Time je ukinuta Kalmarska unija formirana 1397. između Švedske, Danske i Norveške.

1861. — U američkom gradu Nju Orleansu izvedena prva predstava striptiza.

1862. — SAD i Velika Britanija potpisale sporazum o suzbijanju trgovine robljem.

1896. – Prva bioskopska predstava u Beogradu. Vidi Istorija filma

1905. — Norveški parlament (Storting) doneo odluku o raskidu unije sa Švedskom i svrgnuo s prestola kralja Oskara I koji se protivio toj odluci. Za novog kralja izabran je danski princ Karl pod nazivom Hakon VII.

1921. — Otvoren prvi parlament Severne Irske.

1929. — Ponovo uspostavljena Papska država u Rimu. Crkvena država prestala je da postoji 1870. kada je sa gradom Rimom inkorporirana u ujedinjenu Italiju.

1939. — Kralj Džordž VI i kraljica Elizabeta došli su u posetu SAD. To je bila prva poseta britanskog monarha ovoj zemlji.

1942. — Okončana četvorodnevna bitka za pacifička ostrva Midvej, u kojoj su Amerikanci naneli prvi ozbiljan poraz Japancima u Drugom svetskom ratu; Počeo je nemački napad na Sevastopolj.

1948. — Predsednik Čehoslovačke Edvard Beneš podneo ostavku, ne želeći da potpiše novi ustav prema kojem su komunisti preuzeli vlast u zemlji.

1971. — Sovjetski vasionski brod „Sojuz II“ spojio se u zemljinoj orbiti sa svemirskom stanicom „Saljut“.

1973. — Kancelar Zapadne Nemačke Vili Brant doputovao je u Izrael, u prvu posetu jednog zapadnonemačkog lidera ovoj zemlji.

1974. — U Ivanjici puštena u rad prva zemaljska satelitska stanica u Jugoslaviji za međukontinentalne telefonske linije i TV programe.

1981. — Izraelski avioni razorili irački nuklearni reaktor „Osirak“ blizu Bagdada.

1983. — Lansirana Venera-16, sovjetska automatska naučno-istraživačka stanica (veštački satelit) namenjena za istraživanje planete Venere.

1988. — U Bangladešu islam proglašen državnom religijom, a jake policijske snage stavljene su u stanje pripravnosti da bi sprečile proteste protivnika ove odluke.

1990. — Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao zabranu prodaje kompjutera i telekomunikacione opreme SSSR-u dok Moskva ne otpočne pregovore o nezavisnosti Litvanije.

1992. — Sedam dana nakon poslednjeg dogovora o prekidu vatre, borbe na bosansko-hercegovačkom ratištu su nastavljene. U Sarajevu su artiljerijski dueli trajali po dvadeset sati.

1996. — Vojna hunta Mjanmara (bivša Burma) donela je zakon kojim je onemogućila rad Nacionalne lige za demokratiju, glavne opozicione partije pod vođstvom Aung San Su Chi, dobitnice Nobelove nagrade za mir.

1998. — Jake policijske snage Republike Srbije rasturile su u Prištini proteste kosovskih Albanaca koji su 57. dan uzastopno protestovali protiv srpskih vlasti pod motom „Kosovo-najveći zatvor na svetu“.

1999. — U Indoneziji održani demokratski parlamentarni izbori, prvi put nakon 40 godina.

2000. — U Kolombu, glavnom gradu Šri Lanke poginule 22 osobe, među kojima i jedan ministar, a oko 600 je ranjeno kada je bombaš-samoubica aktivirao eksploziv na proslavi Dana ratnih heroja u tom gradu.

2001. — Bivši argentinski predsednik Karlos Menem stavljen je u kućni pritvor, zbog navodne trgovine oružjem. Šest meseci kasnije ukinut mu je pritvor u nedostatku dokaza da je bio na čelu te ilegalne trgovine.

2011. — U Prištini su zapaljena dva vozila Euleksa.

Nema komentara

Odgovorite