Dogodilo se 7. januara

- -
0

teslaPo Gregorijanskom kalendaru, po hrišćanskom predanju, rođen je Isus Hristos. Ovaj praznik je u ranijoj, indoevropskoj tradiciji slavljen kao „dan rađanja novog boga/sunca“, a u vezi je sa zimskom kratkodnevicom. Zbog razlike u kalendarima, 7. januara ga slave vernici Srpske pravoslavne crkve i još nekih pravoslavnih crkava (ruska i jerusalimska patrijaršija, Sveta gora), dok većina ostalih hrišćana Božić slavi 25. decembra.

Na današnji dan, 1943. godine, preminuo je veliki srpski naučnik i pronalazač, na polju elektrotehnike i radio-tehnike, Nikola Tesla.

Značajne ličnosti, rođene na današnji dan su (1847.) Milovan Glišić, srpski pisac i satiričar, (1916.) Paul Keres, estonski šahovski velemajstor, (1964.) Nikolas Kejdž, američki glumac i reditelj, (1990.) Gregor Šlirenzauer, austrijski ski-skakač, dok su (1943.) Nikola Tesla, srpski naučnik i pronalazač na polju elektrotehnike i radio-tehnike, (1984.) Ismet Mujezinović, jugoslovenski i bosanskohercegovački slikar, (1988.) Venko Markovski, makedonski pisac, (1998.) Vladimir Prelog, bosansko, hrvatsko, švajcarski hemičar Nobelova nagrada za hemiju, (2007.) Nevenka Urbanova, srpska glumica, na ovaj dan preminuli.

Događaji, koji su obeležili 7. januar, kroz istoriju:

1598. — na ruski presto je stupio Boris Godunov, posle smrti Fjodora I, poslednjeg cara iz dinastije Rjurikovič.

1610. — italijanski astronom i matematičar Galileo Galilej otkrio je Jupiterove mesece Io, Evropu, Ganimed i Kalisto, danas poznate kao „galilejski meseci“.

1764. — SICULICIDIUM, pokolj Sekelja u Madefalvi

1785. — Džon Džefris i Žan Pjer Blanšar prvi su preleteli kanal Lamanš balonom napunjenim zagrejanim vazduhom.

1789. — na prvim predsedničkim izborima u SAD pobedio je vođa iz Rata za nezavisnost Džordž Vašington. Ponovo je izabran 1792., a 1796. je odbio da se kandiduje.

1807. — Velika Britanija je proglasila blokadu Francuske i zemalja saveznica francuskog cara Napoleona I Bonaparte.

1872. — izašao je prvi srpski pozorišni list Pozorište, koji je pokrenulo Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu. List je izlazio do 1908.

1920. — trupe belih ruskog admirala Aleksandra Kolčaka predale se kod Krasnojarska.

1927. — uspostavljena je redovna transatlantska telefonska veza između Londona i Njujorka.

1946. — zapadne sile su priznale Austriju u granicama iz 1937.

1953. — predsednik SAD Hari Truman je objavio da je u SAD izrađena hidrogenska bomba.

1979. — kambodžanski pobunjenici su, uz pomoć vijetnamskih snaga nakon dvonedeljne opsade, zauzeli Pnom Pen i srušili vladu Crvenih Kmera Pola Pota. Smatra se da je za vreme režima Crvenih Kmera od aprila 1975. u Kambodži ubijeno ili umrlo od gladi i iscrpljenosti između milion i dva miliona ljudi.

1990. — Krivi toranj u Pizi je prvi put posle 800 godina svog postojanja zatvoren za turiste radi restauracije.

1992. — avion Jugoslovenske narodne armije oborio je kod Novog Marofa u Hrvatskoj helikopter s posmatračima Evropske zajednice. Poginulo je svih pet ljudi u helikopteru. Helikopter nije imao dozvolu za prelet.

1993. — Muslimanske snage pod komandom Nasera Orića, su u srpskom selu Kravica ubili preko 40 ljudi. Sve kuće su popaljene.

1997. — u Alžiru je, u eksploziji bombe koju su u autobus podmetnuli islamski ekstremisti, poginulo najmanje 13 i ranjeno oko sto ljudi.

1998. — Oslobodilačka vojska Kosova, koja se proglasila odgovornom za seriju napada na policijske stanice na Kosovu i Metohiji, preuzela je odgovornost i za terorističke akcije u Makedoniji, iako je makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova demantovalo povezanost OVK s bombaškim napadima u Makedoniji.

1999. — Senat SAD počeo je suđenje u postupku smene (impičment) predsedniku SAD Bilu Klintonu, prvo posle više od 130 godina protiv aktuelnog šefa države. Klinton je bio optužen za krivokletstvo i opstrukciju pravde u aferi sa bivšom pripravnicom u Beloj kući Monikom Levinski.

2002. — francuski legendarni modni kreator Iv Sen Loran povukao se iz sveta visoke mode. Modnu kuću osnovao je 1962., a proslavio se 1966. kolekcijom prvih smokinga za žene koji su postali modni hit.

2002. — prilikom loženja božićnog badnjaka u gradskom parku u Beranama, u Crnoj Gori jake policijske snage sprečile su sukob između pristalica Srpske pravoslavne crkve i nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve i uhapsile više lica.

Nema komentara

Odgovorite