Dogodilo se 6. marta

- -
0

snezanasavicZnačajne ličnosti, rođene na današnji dan su (1475.) Mikelanđelo Buonaroti, italijanski vajar, slikar, arhitekta i pisac, (1874.) Nikolaj Aleksandrovič Berđajev, ruski filozof, (1927.) Gabrijel Garsija Markes, kolumbijski književnik, (1953.) Snežana Savić, srpska glumica i pevačica, dok su (1531.) Pedro Arijas de Avila, španski konkistador, (1945.) Milena Pavlović-Barili, srpska slikarka, (1994.) Melina Merkuri, grčka glumica, na ovaj dan preminuli.

Događaji, koji su obeležili 6. mart, kroz istoriju:

1480. — U Toledu potpisan sporazum kojim je Španija priznala portugalsko osvajanje Maroka, a Portugal se odrekao pretenzija prema Kanarskim ostrvima.

1629. — Nemački car Ferdinand II Habzburški, izdao Edikt o restituciji kojim je protestantskim knezovima naloženo da vrate katoličkoj crkvi sve posede zaplenjene od 1552. Ferdinand III opozvao je taj edikt Vestfalskim mirovnim ugovorom 1648.

1836. — Meksikanci, pod komandom generala Antonija Lopeza de Santa Ane, zauzeli američku tvrđavu Alamo u Teksasu. Tokom opsade koja je trajala 13 dana poginulo je svih 156 Teksašana, među kojima i legendarni Dejvi Kroket.

1882. — Knez Milan Obrenović proglasio Srbiju kraljevinom, a sebe kraljem.

1914. – U Novom Sadu osnovan Fudbalski klub Vojvodina.

1941. — Krunski savet Kraljevine Jugoslavije, u Drugom svetskom ratu doneo odluku da Jugoslavija pristupi Trojnom paktu, pod uslovom da joj Nemačka i Italija garantuju nepovredivost teritorije.

1944. — Poletevši iz vazduhoplovnih baza u Velikoj Britaniji, 658 američkih bombardera započeli su u Drugom svetskom ratu danonoćno bombardovanje Berlina.

1946. — Francuska priznala Vijetnam kao nezavisnu državu u okviru Indokineske federacije.

1949. — Radio Beograd prvi put emitovao humorističku emisiju “Veselo veče”, koja je odmah postala jedna od najpopularnijih radio emisija.

1953. — Georgij Maljenkov je posle smrti Josifa Staljina postao sovjetski premijer i prvi sekretar Komunističke partije.

1957. — Bivše britanske kolonije Zlatna Obala i Togoland ujedinjene su u državu pod nazivom Gana, koja je stekla nezavisnost u okviru Komonvelta, čime je počeo talas dekolonizacije u Africi.

1980. — Francuska književnica belgijskog porekla Margerit Jursenar postala prva žena član Francuske akademije.

1992. — “Mikelanđelo”, jedan od najopasnijih računarskih virusa, napao je hiljade računara širom sveta.

1993. — Pripadnici angolskog pobunjeničkog pokreta UNITA zauzeli su Huambo, drugi po veličini grad u Angoli, nakon dvomesečnih borbi s vladinim snagama.

1998. — U sukobima sa srpskim snagama bezbednosti na Kosovu je ubijen Adem Jašari, jedan od glavnih vođa ilegalne Oslobodilačke vojske Kosova.

1999. — Na severu Kambodže, uz granicu s Tajlandom, uhapšen Ta Mok, poslednji od vođa maoističkog gerilskog pokreta Crveni Kmeri, tokom čijeg je režima u drugoj polovini sedamdesetih ubijeno ili umrlo od gladi i bolesti oko milion i po ljudi.

2001. — Tokom hodočašća u Meku, u jurnjavi vernika su poginula 34 muslimanska hodočasnika.

2002. — Vlasti u Indiji uspostavile kontrolu nad zapadnom indijskom državom Gudžarat, nakon jednonedljenih sukoba Indusa i Muslimana u kome je poginulo 803 osobe, uključujući i 58 Indusa koji su živi izgoreli u vozu kojeg je zapalila jedna muslimanska banda, što je i bio uzrok sukoba.

2003. — U udesu alžirskog putničkog aviona “Er Alžir” odmah po poletanju sa aerodroma Tamanraset (Alžir), poginule su 102 osobe.

2006. —

Bivši predsednik RS Krajine Milan Babić počinio samoubistvo u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala.

Vladika vranjski Pahomije oslobođen optužbe za protivprirodni blud nad maloletnim dečacima.

Na 78. dodeli Oskara nagradu Najbolji film dobio film Fatalna nesreća (Crash).

Nema komentara

Odgovorite