Dogodilo se 6. januara

- -
0

mr-bean-5167Značajne ličnosti, rođene na današnji dan su (1412.) Jovanka Orleanka, svetica iz Orleana, (1847.) Milovan Glišić, srpski književnik i prevodilac, (1849.) Hristo Botev, bugarski pesnik, revolucionar i publicist, (1872.) Aleksandar Nikolajevič Skrjabin, ruski kopozitor i pijanist, (1888.) Stevan Moljević, srpski i jugoslovenski pravnik, advokat, političar i publicista, (1913.) Loreta Jang, američka glumica, (1955.) Rouan Atkinson, engleski glumac, poznat po ulozi Džonija Ingliša i Mister Bina, (1966.) Ipče Ahmedovski, srpski pevač, dok su (1852.) Luj Braj, francuski učitelj tvorac pisma za slepe, (1919.) Teodor Ruzvelt, predsednik SAD, (1919.) Žak Vaše, francuski dadaista, (1949.) Viktor Fleming, američki filmski režiser, (1993.) Džon Berks „Dizi“ Gilespi, američki trubač, pevač i kompozitor, (1993.) Rudolf Hametovič Nurejev, ruski baletski igrač i koreograf, na ovaj dan preminuli.

Događaji, koji su obeležili 6. januar, kroz istoriju:

1066. — Krunisan je Harold II, poslednji engleski anglosaksonski kralj. Poginuo je iste godine kod Hejstingsa u bici protiv pretendenta na engleski presto normanskog vojvode Vilijama Osvajača.

1322. — U manastiru Žiča krunisan je srpski kralj Stefan Dečanski Nemanjić, sin kralja Milutina. Tokom vladavine do 1331. pobedio je vojsku bosanskih feudalaca, Bugare kod Velbužda (1330) i osigurao prevlast nad Makedonijom. Zbacio ga je s prestola sin Dušan. Umro je pod nerazjašnjenim okolnostima u zatočeništvu u Zvečanu. Podigao je manastir Visoki Dečani.

1492. — Kralj Fernando i kraljica Izabela pobedonosno su ušli u Granadu, nakon što je njihova vojska porazila Boabdila, poslednjeg emira Granade. Time je okončana rekonkista – ponovno osvajanje Pirinejskog poluostrva koje je od 711. bilo pod arapskom vlašću.

1810. — Mirom u Konstantinopolju Turska je predala Rusiji poluostrvo Krim i oblast Kuban.

1916. — Počela je Mojkovačka bitka u Prvom svetskom ratu u kojoj su Crnogorci pod komandom serdara Janka Vukotića odbili ofanzivu znatno jačih austrougarskih snaga i time omogućili srpskoj vojsci odstupnicu prema Jadranskom moru.

1929. — Jugoslovenski kralj Aleksandar I Karađorđević ukinuo je Vidovdanski ustav, raspustio Narodnu skupštinu i zaveo ličnu vlast u državi.

1941. — Predsednik SAD Frenklin Ruzvelt je u govoru u Kongresu definisao američki cilj o „četiri slobode“ – slobodu govora, slobodu religije, slobodu od straha i slobodu od siromaštva.

1945. — Maršal Jugoslavije Josip Broz i šef britanske vojne misije Ficroj Meklin su u Drugom svetskom ratu sklopili sporazum o uspostavljanju vazduhoplovne baze kod Zadra za potrebe savezničkog vazduhoplovstva u borbi protiv nemačkih snaga.

1963. — Iranski šah Reza Pahlavi počeo je „belu revoluciju“ uvođenjem agrarne reforme i prava glasa za žene.

1978. — Kruna Svetog Stefana, prvog hrišćanskog mađarskog kralja, koju su odneli Amerikanci posle Drugog svetskog rata, vraćena je u Mađarsku.

1995. — U provinciji Šansi na severu Kine poginulo je najmanje sto ljudi u eksploziji posle sudara dva teretna voza natovarena tonama trinitrotoluola.

2000. — Jake policijske snage razdvajale su dva skupa na Cetinju u Crnoj Gori gde su Srpska pravoslavna crkva i samoproklamovana Crnogorska pravoslavna crkva održavale centralno božićno slavlje na Badnji dan.

2002. — Petnaestogodišnji Čarls Bišop poginuo je kada se u avionu „Cesna 172“ obrušio na zgradu Banke Amerike u centru grada Tampa na Floridi. U poruci koja je potom pronađena izrazio je simpatije prema Osami bin Ladenu i podržao terorističke napade na Njujork i Vašington 11. septembra 2011.

2003. — Mirovni pregovori Tamilskih tigrova i vlade Šri Lanke označili su mali pomak u pomirenju nakon 19 godina dugog građanskog rata.

Nema komentara

Odgovorite