Dogodilo se 5. novembra

- -
0

Na današnji dan, 2001. godine, u Beogradu je potpisan sporazum o saradnji jugoslovenskih vlasti i UNMIK-a, kojim su, po mišljenju srpske strane, potvrđeni osnovni principi i obaveze iz rezolucije 1224 Saveta bezbednosti UN, čime je otvoren put za učešće Srba na izborima na Kosovu.

Značajne ličnosti, orđene na današnji dan su (1909.) Milena Pavlović-Barili, srpska slikarka i pesnikinja, (1913.) Vivijen Li, britanska pozorišna i filmska glumica, (1930.) Bora Todorović, srpski glumac, (1938.) Milovan Ilić Minimaks, poznati televizijski i radijski novinar, (1955.) Ljiljana Blagojević, srpska glumica, (1963.) Darko Tomović, srpski glumac, dok su (1955.) Moris Utrilo, francuski slikar, (1960.) Mak Senet, američki filmski režiser kanadskog porekla, (1994.) Milan Mladenović, srpski muzičar, pesnik, pevač i gitarista grupe Ekatarina Velika, (2001.) Roj Bolting, britanski filmski producent, (2004.) Sergej Lukač, srpski novinar, na ovaj dan preminuli.

Događaji, koji su obeležili 5. novembar, kroz istoriju:

1630. — Mirovnim sporazumom u Madridu završen je englesko-španski rat, u kojem su Španija i njena saveznica Austrija poražene na moru i kopnu. Na strani Engleza borili su se Francuzi i Holanđani.

1688. — Vilijem Oranski se sa vojskom iskrcao u jugozapadnoj Engleskoj.

1838. – Počeo je raspad Federalna Republika Centroamerike otcepljenjem Nikaragve iz unije.

1911. — Italija je anektirala turske pokrajine u Libiji, Tripoli i Kirenaiku, i držala ih do 1943, kada su nemačko-italijanske snage u Drugom svetskom ratu potisnute iz Afrike.

1914. —

Francuska i Velika Britanija su u Prvom svetskom ratu objavile rat Turskoj.

Pod komandom generala Oskara Poćoreka u Prvom svetskom ratu počela je nova austrougarska ofanziva na Srbiju, a srpske snage su prisiljene da se povuku. Usledila je kontraofanziva 3. decembra pod komandom Živojina Mišića koja je završena pobedom srpske vojske u Kolubarskoj bici polovinom decembra.

1926. — Nakon četvrtog atentata na Musolinija, u Italiji je donet Zakon o zaštiti države, kojim je uveden totalitarni fašistički režim.

1943. — U Jajcu je u Drugom svetskom ratu osnovana Telegrafska agencija Nove Jugoslavije – Tanjug. Prvi direktor bio je Vladislav Ribnikar.

1956. — Britanski padobranci su izveli desant na Port Said tokom britansko-francusko-izraelske agresije na Egipat; Sovjetski Savez je zapretio da će upotrebiti rakete ukoliko Francuzi i Englezi ne prihvate prekid vatre.

1991. —

Predsednici Srbije i Crne Gore Slobodan Milošević i Momir Bulatović odbacili su na Međunarodnoj konferenciji o Jugoslaviji u Hagu četvrtu verziju Sporazuma za opšte rešenje jugoslovenske krize, koju su ponudili međunarodni posrednici.

Britanski medijski magnat češkog porekla Jan Robert Maksvel nađen je mrtav u vodama kod Kanarskih ostrva gde je krstario jahtom.

1996. —

Pakistanski predsednik je smenio premijera Benazir Buto, pod optužbom da je njena vlada ogrezla u korupciji i nepotizmu.

Kandidat Demokratske stranke Bil Klinton ponovo je izabran za predsednika SAD, pobedivši republikanca Boba Dola.

2000. — Poslednji etiopski car Hajle Selasije sahranjen je u sabornoj crkvi Svete Trojice u Adis Abebi, 25 godina nakon što je, u 83. godini, umro pod sumnjivim okolnostima, a potom sahranjen na način koji ne dolikuje jednom vladaru. Harizmatični afrički vođa, koji je po legendi direktni potomak kralja Solomona i kraljice od Sabe, svrgnut je nakon 44 godine vladavine u vojnom udaru 1974.

Nema komentara

Odgovorite