Dogodilo se 5. juna

- -
0

parnivaljakDanas se obeležava Svetski dan životne sredine.

Značajne ličnosti, rođene na današnji dan su (1898.) Salvatore Feragamo, italijanski stilista, proizvođač cipela i osnivač modne kuće ”Feragamo”, (1898.) Federiko Garsija Lorka, španski pesnik i dramski pisac, (1899.) Jorjo Tadić, hrvatski i srpski istoričar, akademik SANU, (1908.) Branislav Hrnjiček ”Hrnja”, jugoslovenski fudbaler i fudbalski trener, (1915.) Vojin Bakić, srpski slikar i vajar, (1927.) Dušan Jakšić, srpski glumac i pevač, (1933.) Velimir Živojinović, srpski glumac, (1946.) Stefanija Sandreli, italijanska glumica, (1952.) Niko Makbrejn, bubnjar hevi metal grupe Ajron mejden, (1953.) Ketlin Kenedi, američki filmski producent, (1955.) Aki Rahimovski, pevač zagrebačkog rok sastava Parni valjak, (1956.) Keni Dži, američki džez saksofonista, (1971.) Mark Volberg, američki glumac, (1982.) Zvjezdan Misimović, bosanskohercegovački fudbaler, srpskog porekla, dok su (1826.) Karl Marija fon Veber, nemački kompozitor i pijanist, (1916.) Horejšo Herbert Kičener, britanski feldmaršal, (2004.) Ronald Regan, bivši američki predsednik, na ovaj dan preminuli.

Događaji, koji su obeležili 5. jun, kroz istoriju:

1806. — Napoleon proglasio Holandiju kraljevinom i za kralja postavio svog brata Luja Bonapartu.

1827. — Turske trupe zauzele Akropolj i ušle u Atinu, nakon što su slomile ustanak za oslobođenje Grčke.

1837. — Srpski knez Miloš Obrenović postavio prve ekonome (agronomi), čiji je zadatak bio da savetuju seljake i nastoje da svaki od njih zaseje određenu količinu pšenice, ovsa, ječma, kukuruza, krompira…

1873. — Pod pritiskom Britanije, sultan Zanzibara Said bin Bargaš zatvorio zanzibarsko tržište robova.

1900. — Britanske trupe u Burskom ratu zauzele Pretoriju.

1915. — Žene u Danskoj dobile pravo glasa.

1916. — Britanski feldmaršal irskog porekla, lord Horejšo Herbert Kičener, osvajač Sudana i ministar rata u Prvom svetskom ratu, potonuo sa oklopnom krstaricom „Hempšir“, koja je, ploveći u Rusiju, naišla na minu.

1941. — Eksplodiralo spremište municije nemačke vojske u smederevskoj tvrđavi u Drugom svetskom ratu. Poginulo više hiljada ljudi, a srušeno i oštećeno više stotina kuća. Uzrok eksplozije ostao je nepoznat.

1945. — Predstavnici SSSR-a, SAD, Velike Britanije i Francuske potpisali su u Berlinu Deklaraciju o preuzimanju vrhovne komande nad poraženom Nemačkom u Drugom svetskom ratu i njenoj podeli na četiri okupacione zone.

1947. — Državni sekretar SAD Džordž Maršal izneo plan o finansijskoj pomoći Evropi razorenoj u Drugom svetskom ratu. „Maršalov plan“, kojim su SAD u periodu od 1948. do 1952. dodelile pomoć od 15 milijardi dolara evropskim zemljama, usvojen je iste godine na Ekonomskoj konferenciji u Parizu.

1967. — Počeo je rat između Izraela i arapskih zemalja. Egipta, Sirije i Jordana. Izraelske snage su u narednih šest dana izbile na Suecki kanal, zauzele Sinajsko poluostrvo, pojas Gaze, deo Jordana i Golansku visoravan u Siriji.

1968. — Palestinac Sirhan Sirhan u atentatu u Los Anđelesu smrtno ranio američkog senatora Roberta Kenedija, mlađeg brata predsednika Džona Kenedija, koji je takođe ubijen u atentatu, 1963. u Dalasu. Robert Kenedi je narednog dana podlegao ranama.

1972. — U Stokholmu počela prva konferencija UN posvećena problemima zaštite i unapređenja čovekove okoline.

1975. — Suecki kanal, koji je bio zatvoren od izraelsko-arapskog rata 1967, ponovo otvoren za međunarodni saobraćaj.

1992. — Jugoslovenska narodna armija napustila kasarnu „Maršal Tito“ u Sarajevu, čime je završeno povlačenje JNA iz Bosne i Hercegovine.

2000. –

Poslednjeg dana posete Rusiji predsednik SAD Bil Klinton govorio u Državnoj dumi, kao prvi američki predsednik koji se obratio ruskom parlamentu.

Apelacioni sud u Santjagu ukinuo poslanički imunitet bivšem čileanskom diktatoru Augustu Pinočeu, otvarajući time put za sudski proces zbog zločina počinjenih u Čileu tokom njegovog režima. Sud je naredne godine suspendovao proces proglasivši Pinočea mentalno nesposobnim.

2001. –

Laburistička stranka ubedljivo pobedila na izborima u Velikoj Britaniji, a Toni Bler postao prvi premijer laburista sa dva uzastopna mandata.

Ujedinjene nacije obeležile 20-togodišnjicu pojave AIDS-a. Procenjuje se da je 58 miliona ljudi zaraženo HIV virusom i da je više od 22 miliona umrlo u poslednje dve decenije.

2003. — SAD i Južna Koreja postigle dogovor o izmeštanju američkih trupa iz demilitarizovane zone koja je razdvajala Južnu i Severnu Koreju. Američke trupe su izmeštene u baze južno od te zone.

2006. — Crna Gora je proglasila nezavisnost na osnovu rezultata referenduma, a Republika Srbija deluje kao nezavisna i suverena država.

Nema komentara

Odgovorite