Dogodilo se 4. marta

- -
0

mile lojpurZnačajne ličnosti, rođenje, na današnji dan su (1678.) Antonio Vivaldi, italijanski kompozitor, (1909.) Đorđe Lobačev, jedan od pionira i jedan od najznačajnijih autora u istoriji srpskog i jugoslovenskog stripa,(1930.) Milan Mile Lojpur, pevač i gitarista, dok su (1852.) Nikolaj Vasiljevič Gogolj, ruski književnik i (2003.) Hardi Ejmis, dizajner, na ovaj dan preminuli.

Događaji, koji su obeležili 4. mart, kroz istoriju:

1152. — Fridrih I Barbarosa izabran za za nemačkog kralja nasledivši strica Konrada III. Jedan od vođa u Trećem krstaškom ratu.

1678. — U Veneciji rođen italijanski barokni kompozitor Antonio Vivaldi. Veoma popularan i cenjen u svoje vreme, posle smrti zaboravljen, a prava vrednost njegovog obimnog dela otkrivena tek 1930, kada je nađeno više od polovine njegovih danas poznatih dela. Napisao više od 300 koncerata za solističke instrumente i orkestar, među njima čuveni „Četiri godišnja doba“, oko 60 simfonija, opere i druge kompozicije.

1801. — Tomas Džeferson postao prvi predsednik SAD inaugurisan u novom glavnom gradu, Vašingtonu.

1857. — Mirom u Parizu završen britansko-persijski rat, a šah Persije priznao nezavisnost Avganistana.

1877. — U Boljšoj teatru u Moskvi prvi put izveden balet „Labudovo jezero“ Petra Iliča Čajkovskog u svojoj izvornoj verziji. Premijera konačne verzije baleta, koja se izvodi i danas, bila je 15. januara 1895.

1933. — Frenklin Ruzvelt položio zakletvu kao 32. predsednik SAD i objavio novi ekonomski program za savladavanje posledica velike ekonomske krize koja je počela 1929.

1941. — Britanska mornarica u Drugom svetskom ratu napala nemačke snage na okupiranim norveškim ostrvima Lofoten i potopila 11 nemačkih brodova.

1945. —

Sovjetska Crvena armija u Drugom svetskom ratu izbila na Baltičko more.

Osnovano Sportsko društvo „Crvena zvezda“.

1964. — Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio rezoluciju o raspoređivanju mirovnih snaga na Kipru.

1965. — Sirija nacionalizovala devet naftnih kompanija, među njima dve kompanije naftnih koncerna iz SAD.

1970. — U havariji francuske podmornice Euridika u Sredozemnom moru u blizini Tulona život izgubilo svih 57 članova posade.

1974. — Konzervativci u Velikoj Britaniji izgubili izbore, premijer Eduard Hit podneo je ostavku. Novu vladu formirao lider laburista Harold Vilson.

1977. — U snažnom zemljotresu u Rumuniji, u kojem je najviše stradao glavni grad Bukurešt, poginulo više od 1.500 ljudi, a 35.000 ostalo bez domova.

1996. — Ispred najvećeg tržnog centra u Tel Avivu bombaš-samoubica eksplozijom ubio najmanje 14 osoba i ranio njih više od 130. To je bio četvrti napad u Izraelu za devet dana.

1998. — Posle sukoba srpskih snaga bezbednosti i naoružanih Albanaca na području Drenice, u kojima je poginulo više desetina ljudi, kosovski Albanci počeli masovne demonstracije širom Kosova. Ilegalna organizacija Oslobodilačka vojska Kosova pozvala sunarodnike da joj se pridruže i najavila osvetu, a Savet NATO ocenio da Kosovo nije samo pitanje Jugoslavije, već i međunarodne zajednice.

2000. — SAD ponudile pet miliona dolara za informacije koje mogu pomoći u hapšenju predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića, bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića i ratnog komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, optuženih pred Međunarodnim sudom za ratne zločine. Ponuda objavljena na oko 10.000 poternica postavljenih na javnim mestima u Bosni i Hercegovini.

2002. —

Lider Demokratskog saveza Kosova Ibrahim Rugova postao prvi predsednik Kosova i Metohije pod međunarodnom upravom. Za prvog premijera izabran funkcioner Demokratske partije Kosova Bajram Redžepi.

U dvodnevnim verskim sukobima Indusa i muslimana u zapadnoj indijskoj državi Gudžarat ubijeno preko 500 osoba.

2004. — U požaru u manastiru Hilandar na Svetoj gori izgorelo dve trećine tog kompleksa.

Nema komentara

Odgovorite