Dogodilo se 31. januara

- -
0

fedja sNa današnji dan, 1946. godine,  Jugoslovenska Ustavotvorna skupština donela je prvi Ustav Federativne Narodne Republike Jugoslavije, kojim je definisano šest sastavnih republika: Bosna i Hercegovina, Makedonija, Slovenija, Srbija, Hrvatska i Crna Gora.

Značajne ličnosti, rođenje, na današnji dan su (1797.) Franc Šubert, austrijski kompozitor, (1872.) Zejn Grej, američki pisac vestern romana, (1841.) Laza Kostić, začetnik moderne srpske poezije, (1937.) Ivan Klajn, srpski filolog, doktor nauka, istoričar jezika, profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu i redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), (1948.) Feđa Stojanović, srpski glumac, (1981.) Džastin Timberlejk, američki pop pevač, (1982.) Helena Paparizu, grčka pop pevačica, pobednica Pesme Evrovizije 2005, dok su (1933.) Džon Golsvordi, engleski romanopisac i dramaturg, dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1932, (1956.) Alen Aleksander Miln, engleski pisac, (1962.) Petar (Pjer) Križanić, jugoslovenski karikaturista, pisac i esejista, (1974.) Semjuel Goldvin, američki filmski producent, jedan od osnivača kompanije „Metro Goldvin Majer”, na ovaj dan preminuli.

Događaji, koji su obeležili 31. januar, kroz istoriju:

    1747. — U londonskoj bolnici „Lok“ otvorena je prva klinika u svetu za venerične bolesti.

    1808. — Napoleon je anektirao Dubrovačku republiku. Aneksiju je proglasio general Ogist Marmon, vojvoda od Raguze. Time je presta la da postoji Dubrovačka republika, a grad Dubrovnik je 1815. na Bečkom kongresu dodeljen Austriji.

    1917. — Nemačka je u Prvom svetskom ratu objavila „totalni rat na moru“ u nameri da neograničenim podmorničkim ratom prinudi Veliku Britaniju na kapitulaciju. Torpedovanje američkih brodova nagnalo je dotad neutralne SAD da uđu u rat protiv Centralnih sila.

    1930. — Otvorena je Londonska pomorska konferencija, koja je završena 22. aprila sporazumom Velike Britanije, SAD, Francuske, Italije i Japana o regulisanju podmorničkog ratovanja.

    1950. — Predsednik SAD Hari Truman objavio je da je naložio proizvodnju hidrogenske bombe.

    1958. — Prvi američki veštački satelit „Eksplorer 1“ lansiran je iz baze Kejp Kanaveral, na Floridi.

    1962. — Na inicijativu SAD, na skupu održanom u Urugvaju, Kuba je isključena iz Organizacije američkih država i doneta je rezolucija o zabrani trgovine s njom.

    1964. — Ka Mesecu je lansirana sovjetska automatska stanica „Luna 9“, koja se tri dana kasnije meko spustila i emitovala prve TV snimke površine Mecesa.

    1971. —

        Između Istočnog i Zapadnog Berlina uspostavljen je ograničeni telefonski saobraćaj, prvi put posle 19 godina.

        U Belgrejd teatru u Engleskom gradu Koventriju, komičarska grupa “Leteći cirkus Montija Pajtona” je prvi put imala nastup na pozorišnoj bini.

    1990. — U Moskvi je otvoren američki restoran „brze hrane“ „Mekdonalds“.

    1996. — Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za ljudska prava Elizabet Ren saopštila je da u Bosni ima oko 200 do 300 masovnih grobnica i da su za zločine tokom rata u BiH, pored Srba odgovorni i bosanski Hrvati i Muslimani.

    1997. — U sukobu naoružanih Albanaca i pripadnika srpske policije kod Vučitrna na Kosovu ubijena su tri Albanca i ranjena tri pripadnika MUP Srbije.

    1998. — Skupština Republike Srpske na zasedanju u Banjoj Luci odlučila je da se sedište vlade Republike Srpske sa Pala premesti u Banju Luku.

    2001. — Nakon devetomesečnog suđenja škotski sud osudio je na doživotnu robiju Libijca Abdel Baset al Megraha (49) zbog podmetanja bombe u avion Pan Am-a, koji se u decembru 1988. srušio iznad škotskog grada Lokerbija i usmrti 270 ljudi. Njegov saučesnik Amin Kalifa Fahim oslobodjen je optužbi.

    2002. — Na drugom Antiglobalističkom socijalnom forumu u Porto Alegreu u Brazilu usvojena je deklaracija u jedanaest tačaka o pravednijem svetskom poretku.

    2002. — Irska katolička crkva pristala je da plati odštetu od 110 miliona dolara ljudima koji su detinjstvo proveli u crkvenim sirotištima, gde su ih sveštena lica seksualno zlostavljala. Za sada je tužbe podnelo 3.500 ljudi koji su živeli u takvim crkvenim institucijama.

    2006. —

        Veće Evropske unije u Briselu imenovalo Kristijana Švarc-Šilinga za specijalnog predstavnika Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu

        Kriza između Danske i arapskih zemalja se nastavlja zbog objavljenih 12 crteža Muhameda.

        Američka Akademija filmskih umetnosti i nauka objavila nominacije za ovogodišnjeg Oskara .

Nema komentara

Odgovorite