Dogodilo se 31. decembra

- -
0

nikolapasicZnačajne ličnosti, rođene na današnji dan su (1617.) Bartolomeo Esteban Muriljo, španski slikar, (1845.) Nikola Pašić, srpski državnik, jedan od najznačajnijih političara u istoriji Srbije i Jugoslavije, (1880.) Džordž Maršal, američki general, (1908.) Simon Vizental, poznat po prikupljanju informacija o nacističkim ratnim zločinima kako bi im se sudilo, (1913.) Isidor Papo, lekar, general, (1919.) Ludmila Frajt, srpska kompozitorka češkog porekla, (1928.) Veijo Meri, finski pisac, (1941.) Aleks Ferguson, engleski fudbalski trener, (1943.) Ben Kingsli, britanski filmski glumac, (1948.) Dona Samer, američka pevačica, dok su (1719.) Džon Flemstid, engleski astronom, (1877.) Gistav Kurbe, francuski slikar, (1948.) Malkom Kembel, engleski vozač brzih automobila i čamaca, na ovaj dan preminuli.

Događaji, koji su obeležili 31. decembar, kroz istoriju:

    406. — Po tradiciji, germanska plemena Vandali, Alani i Svevi su prešli Rajnu što je označilo kraj rimskog rajnskog limesa.

    1494. — U Rim ušle snage francuskog kralja Šarla VIII. U nameri da osvoji Italiju i pripremi krstaški rat protiv Turske, francuski kralj prodro do Napulja, ali bio prisiljen da se povuče pred vojnim savezom pape, Španije, Mletaka i milanskog vojvode.

    1600. — Engleska kraljica Elizabeta I izdala povelju o osnivanju Istočnoindijske kompanije za trgovinu, koja je krajem 17. veka imala znatna suverena prava, kao što su pravo na vođenje rata i sklapanje mira, kovanje novca, da bi 1757. postala najjača vlast u Indiji. Velika Britanija 1858. preuzela sve upravne funkcije kompanije.

    1879. — Američki pronalazač Tomas Alva Edison prvi put javno demonstrirao električnu sijalicu, u Menlo Parku, u Nju Džersiju.

    1881. — U Srbiji je štampan prvi zvanični program hemije za srednje škole (niže i više) u „Prosvetnom glasniku“.

    1911. — Marija Sklodovska Kiri dobila drugu Nobelovu nagradu za hemiju za istraživanje radioaktivnih elemenata. Prvu, 1903, podelila sa suprugom Pjerom i Bekerelom.

    1922. — Upravu Srpskog privrednog društva “Privrednik” posetio je kralj Aleksandar I Karađorđević i prihvatio se Privrednikovog pokroviteljstva

    1938. — U Indijanapolisu, u SAD, prvi put zvanično uveden test na alkohol za vozače.

    1945. — U saobraćaj pušten treći put obnovljen železnički most preko Save kod Beograda.

    1946. — Predsednik SAD Hari Truman formalno proglasio kraj Drugog svetskog rata.

    1949. — Izabran prvi Radnički savet u fabrici cementa “Prvoborac” u Solinu kod Splita.

    1968. — Supersonični sovjetski putnički avion “TU-144” obavio prvi let, nekoliko meseci pre britansko-francuske supersonične letelice “Konkord”.

    1971. — Austrijski političar, diplomata i ratni zločinac Kurt Valdhajm preuzeo dužnost generalnog sekretara Ujedinjenih nacija pošto se sa tog mesta povukao burmanski političar U. Tant.

    1981. — U vojnom udaru koji je predvodio poručnik vazduhoplovstva Džeri Rolings u Gani oborena civilna vlada Hile Limana.

    1983. — U vojnom udaru u Nigeriji svrgnut predsednik Šehu Šagari, koji je na vlast došao na izborima 1979, na kojima je okončana 13-godišnja vojna vladavina. Novi predsednik postao šef vojne hunte, general Mohamed Buhari.

    1988. — Vlade Indije i Pakistana sklopile sporazum kojim su se obavezale da neće napadati nuklearna postrojenja u Pakistanu, odnosno Indiji.

    1991. — Sovjetski Savez je zvanično prestao da postoji.

    1994. — Puštena u rad prva mreža mobilne telefonije u Srbiji – Mobtel

    1995. — Američki inženjeri završili pontonski most preko Save, a potom američki tenkovi i trupe iz sastava snaga UN za održanje mira ušli u Bosnu.

    1996. — Širom Srbije na stotine hiljada građana, koji su gotovo dva meseca svakodnevno protestovali tražeći priznavanje rezultata lokalnih izbora na kojima je pobedila opozicija, okupili se na centralnim gradskim trgovima da dočekaju Novu godinu.

    1998. — Ministri finansija Evropske unije saopštili definitivne kurseve prema kojima će nacionalne valute 11 zemalja EU biti menjane u evro kad jedinstvena evropska valuta 1. januara 1999. bude zvanično puštena u promet.

    1999. –

        Predsednik Rusije Boris Jeljcin podneo ostavku i za vršioca dužnosti šefa države imenovao Vladimira Putina, dotadašnjeg premijera.

        Predsednik Paname Mireja Moskoso od SAD formalno vratio kontrolu svoje zemlje nad Panamskim kanalom.

    2000. — Saudijska Arabija, Kuvajt, Bahrein, Katar, Oman i Ujedinjeni Arapski Emirati, članice Saveta za saradnju u Zalivu, potpisale pakt o zajedničkoj odbrani po kojem se napad na jednu od zemalja-članica smatra napadom na sve.

    2001. — Pakistanske vlasti uhapsile više od 20 članova jedne od dve muslimanske militantne grupe, Laškar e Taiba, koju je Indija optužila za napad na Parlament, kada je ubijeno 14 osoba.

Nema komentara

Odgovorite