Dogodilo se 30. aprila

- -
1

hitlerZnačajne ličnosti, rođenje na današnji dan su (1870.) Franc Lehar, austrijski kompozitor mađarskog porekla, (1883.) Jaroslav Hašek, češki pisac, (1928.) Peter Karsten, nemačko-jugoslovenski filmski glumac, (1955.) Zlatko Topčić, bosanskohercegovački književnik, dok su (1883.) Eduar Mane, francuski slikar, (1945.) Adolf Hitler, nemački diktator, (1989.) Serđo Leone, italijanski filmski režiser, na ovaj dan preminuli.

Događaji, koji su obeležili 30. april, kroz istoriju:

311. — Rimski car Galerije, veliki progonitelj hrišćana, na samrti izdaje Edikt o toleranciji kojim poziva na obustavu progona.

313. — Rimski carevi Konstantin I Veliki i Licinije izdaju tzv. Milanski edikt kojim je potvrđena verska tolerancija prema hrišćanstvu u Rimskom carstvu.

1789. — Džordž Vašington izabran je za prvog predsednika SAD. Nakon dva predsednička mandata, u septembru 1796. godine uputio je američkom narodu oproštajnu poruku i povukao se na svoje imanje.

1803. — SAD su od Napoleona Bonaparte, za 15 miliona dolara kupile Luizijanu, koja je istog dana 1812. i formalno ušla u sastav američke države kao njena 18. članica.

1804. — U borbama u Surinamu Britanci su prvi put upotrebili šrapnel, nazvan po izumitelju Henriju Šrapnelu.

1895. — Svečano je otvorena Prva internacionalna izložba u Veneciji, koja je vremenom postala najveća smotra savremene likovne umetnosti u svetu, poznata kao Venecijanski bijenale.

1900. — Havaji su postali sastavni deo SAD.

1915. — U Parizu je osnovan Jugoslovenski odbor, organizacija srpskih, hrvatskih i slovenačkih političkih emigranata iz Austrougarske koja je u* vreme Prvog svetskog rata vodila akcije za oslobađanje južnoslovenskih zemalja od Austrougarske i za njihovo ujedinjenje sa Srbijom i Crnom Gorom.

1934. — Austrija je donela novi ustav kojim je ozakonjena diktatura kancelara Engelberta Dolfusa.

1941. — Nezavisna Država Hrvatska donela je zakon o rasnoj pripadnosti na osnovu kojeg su počeli progoni Srba, Jevreja i Roma.

1945. —

Adolf Hitler i njegova ljubavnica Eva Braun izvršili su samoubistvo u podzemnom bunkeru u Berlinu. Ruske trupe ušle su u centar Berlina, osvojile Rajhstag i druge državne institucije, dok su savezničke trupe osvojile Minhen, a francuske ušle u Austriju.

Jugoslovenska vojska oslobodila je u Drugom svetskom ratu ustaški logor Jasenovac.

1953. — U Beogradu je za posetioce otvoren Železnički muzej, prvi takav muzej u Jugoslaviji, osnovan u februaru 1950.

1973. — Predsednik SAD Ričard Nikson prihvatio je odgovornost za prisluškivanje stranačkih protivnika u Votergejtu 1972, što je dovelo do njegove ostavke u avgustu 1974. godine.

1975. — Padom Sajgona (Ho Ši Min), u koji su ušle snage Severnog Vijetnama, okončan je vijetnamski rat. U tridesetgodišnjem ratu poginulo je oko 58.000 Amerikanaca i tri miliona Vijetnamaca, od kojih dva miliona civila.

1991. — U ciklonu u Bangladešu je poginulo najmanje 125.000 ljudi.

1995. — Predsednik SAD Bil Klinton naložio je prekid trgovine s Iranom i zabranio investicije u tu zemlju, optuživši Teheran da podržava međunarodni terorizam.

1999. — U vazdušnim napadima NATO na SR Jugoslaviju pogođene su zgrade Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Jugoslavije u užem centru Beograda.

2002. — Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe proglasio je vanredno stanje u zemlji zbog velike nestašice hrane koja je dovela hiljade stanovnika na ivicu gladi. Kriza sa hranom nastupila je usled suše, ali i zbog zatvaranja farmi koje su drzali belci.

2003. — SAD, Rusija, Evropska unija i UN zvanično su objavile “mapu” za mirovno pregovore Izraela i Palestine, koji bi trebalo da dovedu do stvaranja nezavisne palestinske države 2005.

1 komentar

  1. Koliko ja znam, a i svi ostali , Hitler je rodjen 20. aprila 1889. prepravite to , taj izvor informacija vam nije tacan ;)

Odgovorite