Dogodilo se 28. februara

- -
0

Jelena Jankovic from Serbia celebrates wZnačajne ličnosti, rođene na današnji dan su (1911.) Otakar Vavra, češki filmski režiser, scenarista i univerzitetski profesor, (1957.) Marko Baćović, srpski glumac, (1984.) Karolina Kurkova, češka manekenka, (1985.) Jelena Janković, srpska teniserka, dok su (1869.) Alfons de Lamartin, francuski pisac i diplomata i (1896.) Ante Starčević, hrvatski političar, nacional-šovinističke orijentacije, na ovaj dan preminuli.

Događaji, koji su obeležili 28. februar, kroz istoriju:

1525. — Španski osvajač Ernan Kortes pogubio poslednjeg astečkog cara Kuautemoka.

1825. — Rusija i Velika Britanija potpisale ugovor kojim je određena granica između Aljaske i Kanade.

1832. — U Beogradu osnovana Narodna biblioteka Srbije kao deo Državne štamparije. Biblioteka potom bila pod Ministarstvom prosvete, a od 1871. samostalna ustanova. Odluku o osnivanju doneo knez Miloš Obrenović.

1844. — Tokom prikazivanja nove fregate “Prinston”, koje je na reci Potomak priredila mornarica SAD, na brodu eksplodirao jedan od topova, usmrtivši državnog sekretara, ministra mornarice i još nekoliko funkcionera Vlade.

1862. — U Srbiji donet prvi zakon o advokaturi.

1916. — Završeno prebacivanje glavnine srpske vojske, od oko 140.000 vojnika, iz okupirane Srbije, u Prvom svetskom ratu, na ostrvo Krf. Oporavljena narednih meseci, reorganizovana i naoružana, srpska vojska se u leto iste godine vratila u borbu na Solunskom frontu. Tokom povlačenja preko Albanije od decembra 1915. više od 200.000 vojnika i civila umrlo od gladi, iscrpljenosti i zime.

1922. — Velika Britanija formalno proglasila nezavisnost Egipta, ali zadržala kontrolu nad Sueckim kanalom i poslovima odbrane zemlje.

1931. — Član Donjeg doma britanskog parlamenta Osvlad Mozli osnovao Novu partiju, koja je godinu dana kasnije postala Britanska unija fašista.

1933. — Adolf Hitler, dan po paljenju Rajhstaga, ubedio predsednika Nemačke Paula fon Hindenburga da potpiše Zakon o odbrani naroda i države, kojim su ukinute lične slobode, sloboda govora i štampe i pravo na okupljanje. U nekoliko narednih dana uhapšeno više od 4.000 komunista.

1939. — Izašao prvi broj časopisa “Politikin zabavnik”.

1948. — Poslednje britanske vojne jedinice napustile Indiju. Laburistička vlada 1947. ukinula britansku vladavinu nad Indijom.

1953. — Jugoslavija, Grčka i Turska u Ankari potpisale sporazum o političkoj, privrednoj i vojnoj saradnji, poznat kao Balkanski savez.

1974. — SAD i Egipat posle sedam godina prekida obnovili diplomatske odnose.

1975. — U najtežoj podzemnoj železničkoj nesreći u Velikoj Britaniji 42 putnika poginula kad je voz u punoj brzini udario u ogradu u stanici “Murgejt” u londonskom metrou.

1986. — U centru Stokholma ubijen premijer Švedske i lider Socijaldemokratske stranke Ulof Palme. Jedan od najpopularnijih evropskih političara u to vreme ubijen na ulici dok se sa suprugom vraćao kući iz bioskopa. Atentator nije otkriven.

1991. —

Završen Zalivski rat, koji su 42 dana SAD i saveznici vodili protiv Iraka. Iračke snage prisiljene da napuste Kuvajt koji su okupirale 1. avgusta 1990.

Srpsko nacionalno veće i Izvršno veće Srpske autonomne oblasti Krajina donelo odluku o odvajanju SAO Krajine od Hrvatske i ostanak u Jugoslaviji.

1993. — Američki vojni transporteri iznad istočne Bosne izbacili prve tovare humanitarne pomoći u hrani i lekovima, čime je počela “Operacija padobran” u ratom zahvaćenoj Bosni i Hercegovini.

1994. — U zoni zabranjenog leta iznad BiH zapadno od Banjaluke dva američka aviona F-16 srušila su četiri srpska “jastreba”.

1997. — U Iranu zemljotres razorio više od 20 sela, poginulo oko 1.000 ljudi.

1998. — Posle ubistva četiri srpska policajca kod Glogovca i Srbice, na području Drenice na Kosovu počeli sukobi srpskih snaga bezbednosti i kosovskih Albanaca, pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova.

2002. — U potrazi za Radovanom Karadžićem, pripadnici Sfora sproveli opsežnu akciju na području Čelebića, ali nisu uspeli da uhapse bivšeg predsednika Republike Srpske optuženog pred Međunarodnim sudom u Hagu za ratne zločine.

2003. — Na zajedničkoj sednici oba veća Skupštine Jugoslavije proglašena Povelja o ljudskim i manjinskim pravima i građanskim slobodama.

2006. — U Crnoj Gori postignut je sporazum da se referendum o odvajanju od Srbije održi 21. maja 2006.

Nema komentara

Odgovorite