Dogodilo se 26. februara

- -
0

protamatejanenadovicZnačajne ličnosti, rođene na današnji dan su (1777.) Prota Mateja Nenadović, srpski ustanik i književnik, (1956.) Milan Babić je u raznim periodima od 1991. do 1995. godine bio predsednik i predsednik Vlade Republike Srpske Krajine, (1970.) Predrag Danilović, bivši srpski košarkaš, dok su (1834.) Alojz Zenefelder, pronalazač litografije, (2001.) Dragoslav Avramović, srpski ekonomista, guverner Narodne banke Jugoslavije i dopisni član SANU, (2008.) Mira Alečković, srpska književnica, na ovaj dan preminuli.

Događaji, koji su obeležili 26. februar, kroz istoriju:

1531. — U zemljotresu u Portugalu poginulo nekoliko desetina hiljada ljudi, srušen veliki deo Lisabona i nekoliko drugih gradova.

1777. — Rođen srpski vojvoda i diplomata prota Mateja Nenadović, koji je sa stricem Jakovom pokrenuo Prvi srpski ustanak u valjevskoj i šabačkoj nahiji. Pregovarao je s Turcima i Rusijom i time uspostavio prve diplomatske kontakte ustanika sa stranim državama. Bio predsednik Praviteljstvujuščeg sovjeta, prve Vlade. Njegovi “Memoari”, pored književne vrednosti, predstavljaju dragocen dokument vremena.

1815. — Napoleon Bonaparta pobegao iz zatočeništva na ostrvu Elba i uz pomoć grupe sledbenika vratio se na vlast u Francuskoj. Njegova druga vladavina, nazvana “Sto dana”, okončana u junu posle vojnog poraza kod Vaterloa.

1852. — Britanski vojni transportni brod “Birkenhed” potonuo u zalivu Simon uz obalu Južne Afrike, a život izgubilo 485 ljudi.

1885. — Predstavnici 15 zemalja na kongresu u Berlinu, Afrička konferencija, koji je organizovao nemački kancelar Oto fon Bizmark, dogovorili se o podeli centralne i istočne Afrike.

1901. — Vođe Bokserskog ustanka u Kini Či Hsui i Hsu Čeng Ju javno pogubljeni odsecanjem glave.

1909. — Turska priznala austrougarsku aneksiju Bosne i Hercegovine.

1915. — Nemci u Prvom svetskom ratu, u borbi protiv Francuza kod Malankura, prvi put u istoriji ratovanja upotrebili bacače plamena.

1916. — Nemci su u Prvom svetskom ratu potopili francuski teretni brod “Provansa II”. Poginulo 930 ljudi.

1935. — Škotski fizičar Robert Votson Vat demonstrirao prvi kompletan i praktično upotrebljiv radar.

1936. — Adolf Hitler u Nemačkoj otvorio prvu fabriku za proizvodnju “narodnog vozila”, “folksvagen”.

1952. — Premijer Velike Britanije Vinston Čerčil saopštio da je Velika Britanija proizvela atomsku bombu i da će je isprobati u Australiji.

1960. — Umro srpski lingvista Aleksandar Belić, profesor Beogradskog univerziteta, predsednik Srpske kraljevske akademije, odnosno Srpske akademije nauka i umetnosti, član svih slovenskih akademija. Osnivač srpske moderne dijalektologije i jedan od tvoraca naučne sintakse.

1980. — Egipat i Izrael uspostavili diplomatske odnose, čime je okončano 30-godišnje ratno stanje dve zemlje.

1986. — Sovjetski Savez u Zemljinu orbitu lansirao prvi blok svemirske stanice “Mir”, koja je posle 15 godina uništena sagorevanjem, a nesagoreli delovi pali u Tihi okean, 23. marta 2001.

1990. — Pod vođstvom Violete Barios de Čamoro, udružena lista 14 opozicionih partija Nikaragve dobila izbore pobedivši sandiniste predsednika Danijela Ortege.

1993. — U snažnoj eksploziji u Svetskom trgovinskom centru u Njujorku, za koju su odgovorni arapski islamski teroristi, poginulo šest, povređeno oko 1.000 ljudi. Osam godina kasnije, 11. septembra 2001, obe kule Centra srušene u samoubilačkom napadu otetim putničkim avionima. U tom napadu poginulo oko 3.000 ljudi.

1995. — Posle gubitka oko milijardu dolara koje je na berzi u Singapuru izazvao diler Nik Lison, bankrotirala londonska banka “Bering”, jedna od najstarijih i najuglednijih britanskih banaka.

2001. — Skupština Jugoslavije ukinula ukaz o oduzimanju državljanstva dinastiji Karađorđević koji je 1947. donela tadašnja komunistička vlada.

2002. — Skupština Srbije usvojila izmene Krivičnog zakona kojima je ukinuta smrtna kazna.

2004. — U avionskoj nesreći kod Mostara poginuo predsednik Makedonije Boris Trajkovski i članovi delegacije koji su s njim putovali na međunarodnu konferenciju o investiranju u BiH.

2006. — Na Olimpijskom stadionu u Torinu u nedelju su službeno zatvorene 20. Zimske olimpijske igre.

2007. — Međunarodni sud pravde doneo oslobađajuću presudu za SCG u slučaju „Bosna i Hercegovina protiv Srbije i Crne Gore“.

Nema komentara

Odgovorite