Dogodilo se 26. aprila

- -
0

Draza-MihajlovicDanas se obeležava Svetski dan intelektualne svojine.

Značajne ličnosti, rođenje, na današnji dan su (1452.) Leonardo da Vinči, italijanski slikar, vajar, pronalazač i naučnik, (1564.) Vilijam Šekspir, engleski dramski pisac, (1798.) Ežen Delakroa, francuski slikar romantičar, (1893.) Draža Mihajlović, srpski general i narodni heroj, (1910.) Meša Selimović, književnik, član Srpske akademije nauka i umetnosti, (1963.) Džet Li, kineski glumac, (1978.) Stana Katić, kanadska glumica srpsko–hrvatskog porekla, dok su (1904.) Dimitrije Nešić, srpski matematičar, profesor Velike škole i predsednik Srpske kraljevske akademije, (1931.) Milorad Gavrilović, srpski glumac i reditelj, (1984.) Vilijam Kaunt Bejzi, američki džez-muzičar i vođa orkestra, na ovaj dan preminuli.

Događaji, koji su obeležili 26. april, kroz istoriju:

1532. — U pohodu na Beč turska vojska pod komandom sultana Sulejmana II ušla u Mađarsku.

1607. — Kapetan Džon Smit u Kejp Henri u Virdžiniji doveo prve koloniste koji su osnovali prvo stalno britansko naselje u Severnoj Americi.

1717. — U oluji kod Masačusetsa potonula gusarska galija Uida sa oko četiri tone zlata.

1828. — Rusija objavila rat Turskoj u znak podrške Grčkoj u borbi za nezavisnost.

1915. — Italija tajno potpisala Londonski ugovor s Velikom Britanijom, Rusijom i Francuskom i, u Prvom svetskom ratu, prešla na stranu sila Antante uz obećanje da će dobiti Tirol, Trst, Goricu, Istru, delove Dalmacije i Albanije.

1933. — Osnovana je tajna policija nacističke Nemačke, Gestapo.

1937. — Da bi pomogli generalu Franku u vreme španskog građanskog rata, Hitlerovi avioni bombardovali španski grad Gerniku. Razaranje tog grada inspirisalo Pikasa da naslika istoimenu sliku.

1942. — U najvećoj nesreći u istoriji rudarstva, u kineskom rudniku uglja u Benksiju, tada pod okupacijom Japana, poginulo najmanje 1.540 ljudi.

1945. — Uhapšen maršal Anri Filip Peten, šef francuskog kolaboracionističkog režima, sa sedištem u Višiju, u Drugom svetskom ratu. Osuđen na smrt zbog izdaje, ali mu je zbog ranijih zasluga i starosti kazna preinačena u doživotnu robiju.

1945. — je održano treće i poslednje zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) u Sarajevu.

1954. — U Ženevi počela konferencija o Indokini kojom je okončana francuska dominacija u tom delu sveta. SAD nisu prihvatile rezultate skupa, pa je u junu 1954. diktator Ngo Din Dijem, uz podršku SAD, postao premijer Južnog Vijetnama.

1962. — Britanija lansirala prvi satelit “Ariel I”.

1964. — Tanganjika, Zanzibar i Pemba osnovale Ujedinjenu Republiku Tanganjike i Zanzibara, koja je 29. oktobra 1964. promenila naziv u Tanzanija.

1986. — Eksplodirao četvrti blok nuklearne centrale u Černobilju u Ukrajini. Radioaktivni oblaci prekrili gotovo celu Evropu, a posledice najveće nuklearne katastrofe još se ispituju. Nuklearna centrala zatvorena 15. decembra 2000.

1994. — U Južnoj Africi održani prvi izbori na kojima su učestvovali i crnci i belci, a koji su označili kraj režima aparthejda.

1999. — Tokom vazdušnih udara NATO na Jugoslaviju Evropska unija zabranila ulazak u zemlje-članice Unije predsedniku Jugoslavije Slobodanu Miloševiću, članovima njegove porodice, zvaničnicima Jugoslavije i Srbije i uvela embargo na uvoz nafte.

2003. — Na zasedanju Komisije Ujedinjenih nacija za ljudska prava ozvaničen kraj mandata specijalnog izaslanika za ljudska prava u Srbiji i Crnoj Gori.

Nema komentara

Odgovorite