Dogodilo se 25. novembra

- -
0

Danas se obeležava Međunarodni Dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Danas je Dan državnosti Bosne i Hercegovine, koji se obežava u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Značajne ličnosti, rođene na današnji dan su (1828.) Franjo Rački, hrvatski sveštenik, istoričar i političar, (1562.) Lope de Vega, reformator španskog pozorišta i dramski pisac, (1924.) Ante Marković, hrvatski i jugoslovenski političar, poslednji predsednik Saveznog izvršnog veća (premijer) SFRJ, (1951.) Danilo Lazović, srpski glumac, (1956.) Slobodan Ninković, srpski glumac, dok su (1865.) Hajnrih Bart, nemački istraživač, (1914.) Davorin Jenko, slovenački kompozitor, (1959.) Žerar Filip, francuski filmski i pozorišni glumac, (2003.) Tedi Vilburn, kantri muzičar, na ovaj dan preminuli.

Događaji, koji su obeležili 25. novembar, kroz istoriju:

1783. — Poslednji britanski vojnici su napustili Njujork, nakon završetka Američkog rata za nezavisnost.

1877. — Izbila je Topolska buna na Stanovljanskom polju blizu Kragujevca, kada su Lepenički i Jasenički bataljoni odbili da polože zakletvu knezu Milanu Obrenoviću uoči Drugog srpsko-turskog rata i pokušali da na vlast dovedu Petra Karađorđevića. Ustanak je ugušen 29. novembra, a od 70 učesnika optuženih za veleizdaju, 24 su osuđena na smrt, od kojih su sedmorica streljana.

1884. –

U Sent Luisu u američkoj državi Misuri Džon Majenberg patentirao je mleko u prahu.

Otvoren je prvi tečaj engleskog jezika u Velikoj školi u Beogradu.

1915. — Vrhovna komanda srpske vojske u Prvom svetskom ratu donela je odluku o povlačenju trupa preko Crne Gore i Albanije. U povlačenju vojnika praćenih izbeglicama, život je izgubilo više od 240.000 ljudi. Na Krf je savezničkim brodovima prebačeno 135.000 vojnika, koji su oporavljeni i reorganizovani nastavili borbe na Solunskom frontu naredne godine.

1918. — Velika skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Novom Sadu donela odluku o prisajedinjenju Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji.

1936. — Nemačka i Japan su potpisale Antikominterna pakt kojim su se obavezale na borbu protiv širenja komunizma.

1941. — Poginulo je 848 britanskih mornara kada je nemačka podmornica potopila britanski ratni brod “Baram” u Drugom svetskom ratu.

1943. — Održano prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) u Mrkonjić-Gradu.

1952. — U Londonu je prvi put izvedena “Mišolovka” Agate Kristi, pozorišni komad koji se i danas prikazuje u pozorištima širom sveta. U londonskom pozorištu Sent Martin neprekidno se izvodi već 50 godina.

1965. — Vojnim udarom pod vođstvom generala Žozefa Mobutua u Kongu je zbačen sa vlasti predsednik Žozef Kasavubu. Kasnije je proglašena Demokratska Republika Kongo, 1971. naziv je promenjen u Republika Zair, a njen predsednik je uzeo ime Mobutu Sese Seko.

 

1969. — Član “Bitlsa” Džon Lenon vratio je titulu Reda Britanske Imperije koju mu je 1965. dodelila kraljica Elizabeta II, u znak protesta zbog podrške Velike Britanije agresiji SAD u Vijetnamu i britanske politike u nigerijskoj provinciji Bijafra.

1970. — Japanski pisac Jukio Mišima, je počinio javno rutualno samoubistvo (harakiri), u znak protesta protiv “vesternizacije” Japana.

1975. — Surinam dobio nezavisnost od Holandije

1992. — Parlament Češke je glasao za podelu Čehoslovačke na posebne države Češku i Slovačku od 1. januara 1993.

1996. — Više od 100.000 ljudi protestovalo je ulicama Beograda zbog sudskog poništavanja pobede opozicione koalicije “Zajedno” na lokalnim izborima, optužujući predsednika Slobodana Miloševića da je pokrao izbore.

2001. — Američka kompanija “Edvansd sel tehnolodži” saopštila je da je klonirala ljudski embrion. Prema izjavi naučnika dostignuće će biti korišćeno u medicini, a ne za kloniranje ljudskog bića.

2002. —

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović podneo je ostavku. Dan kasnije predložen je za mandatara nove crnogorske vlade.

UNMIK preuzeo kontrolu nad opštinskom administracijom u severnom delu Kosovske Mitrovice, koju su do tada kontrolisali Srbi. Time je nakon tri godine i pet meseci međunarodna zajednica uspostavila vlast na čitavoj teritoriji Kosova.

Nema komentara

Odgovorite