Dogodilo se 25. aprila

- -
0

Al-al-pacinoZnačajne ličnosti, rođenje, na današnji dan su (1765.) Filip Višnjić, srpski pesnik-guslar, (1918.) Ela Ficdžerald, američka pevačica, (1940.) Al Paćino, američki filmski glumac, (1945.) Bjorn Ulveus, švedski muzičar, (1981.) Jovana Janković, srpska voditeljka, (1985.) Duško Pijetlović, srpski vaterpolista, dok su (1472.) Leonbatista Alberti, italijanski slikar, (1595.) Torkvato Taso, italijanski pesnik, (1938.) Živko Pavlović, srpski general i pisac, član Srpske kraljevske akademije, (1995.) Džindžer Rodžers, američka pozorišna i filmska glumica, na ovaj dan preminuli.

Događaji, koji su obeležili 25. april, kroz istoriju:

1792. — Na pogubljenju drumskog razbojnika Žaka Peletjea na Trgu De Grev u Parizu u Francuskoj prvi put upotrebljena giljotina.

1859. — Prema projektu konzula Francuske u Aleksandriji Ferdinana de Lesepsa počelo kopanje Sueckog kanala. Kanalom dugim 161 kilometar spojeno, u novembru 1869, Sredozemno i Crveno more i stvoren najkraći plovni put iz Evrope ka Srednjem i Dalekom istoku.

1915. — Počela bitka na Galipolju, jedna od najvećih bitaka u Prvom svetskom ratu, u kojoj je Turska pobedila savezničke trupe pod britanskom komandom. To je bila i jedina pobeda turske vojske u tom ratu. U osmomesečnoj bici poginulo oko 7.000 Australijanaca i oko 2.000 Novozelanđana.

1920. — Poljske trupe upale u Ukrajinu, brzo napredovale i 6. maja zauzele Kijev. Mirom u Rigi 12. marta 1921. Poljska dobila od Sovjetske Rusije teritoriju s više miliona Ukrajinaca i Belorusa.

1945. —

Sovjetske i američke trupe srele se, prvi put u Drugom svetskom ratu, kod mesta Torgau u Nemačkoj.

U San Francisku 45 zemalja antihitlerovske koalicije, uključujući Jugoslaviju, počelo osnivačku konferenciju Ujedinjenih nacija.

1974. — U Portugalu u “Revoluciji karanfila” oboren autokratski režim Marsela Kaetana. Istog dana godinu dana kasnije na prvim slobodnim izborima posle pola veka pobedila Socijalistička partija Marija Soareša.

1980. —

Misija komandosa SAD, koja je trebalo da spase 53 člana Ambasade SAD u Teheranu, držane kao taoce, propala u iranskoj pustinji posle pogibije osam Amerikanaca u sudaru helokoptera sa avionom.

Srušio se danski “boing 727” koji je prevozio britanske turiste na liniji Mančester-Tenerife. Poginulo svih 146 putnika i članova posade.

1982. — Poslednji izraelski vojnici napustili Sinaj, okončavši petnaestogodišnju okupaciju tog egipatskog poluostrva.

1993. —

Na referendumu u Rusiji 62 odsto glasača podržalo reforme predsednika Borisa Jeljcina.

U prisustvu mirovnog posrednika, lorda Ovena, predsednici Jugoslavije, Srbije i Crne Gore Dobrica Ćosić, Slobodan Milošević i Momir Bulatović pokušali da ubede lidera Republike Srpske Radovana Karadžića da potpiše korigovan Vens-Ovenov mirovni plan. Narednog dana Skupština Republike Srpske odbila plan, rat u Bosni nastavljen, a Jugoslaviji pooštrene sankcije međunarodne zajednice.

1994. — U Londonu formirana Kontakt-grupa za koordinaciju diplomatskih akcija SAD, Rusije i Evropske unije u ratu u Bosni.

1999. — Avijacija NATO srušila drumsko-železnički “Žeželjev most”, već oštećen u tri napada prethodnih dana. Novi Sad tako ostao bez poslednjeg od tri mosta na Dunavu.

2000. — U Beogradu ubijen direktor “Jugoslovenskog aerotransporta” Žika Petrović.

2002. — Rusija saopštila da su ruske trupe ubile Kataba, jednog od najtraženijih ljudi u zemlji, čečenskog lidera arapskog porekla, za kojeg se sumnjalo da ima bliske veze sa Al Kaidom.

2004. — Za predsednika Austrije izabran kandidat Socijaldemokratske partije Hajnc Fišer.

2006. — Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je podiglo optužnicu protiv osam osoba za ubistvo 48 civila u Suvoj Reci, na Kosmetu, 26. marta 1999. godine.

Nema komentara

Odgovorite