Dogodilo se 24. januara

- -
0

zankastokicZnačajne ličnosti, rođene na današnji dan su (1705.) Farineli, kastrat, jedan od najčuvenijih italijanskih soprano, (1847.) Radomir Putnik, srpski vojvoda, (1887.) Žanka Stokić, srpska glumica, (1933.) Asim Ferhatović, fudbaler Bosne i Hercegovine, (1959.) Nastasja Kinski, nemačka glumica, (1986.) Miša Barton, američko-engleska glumica, dok su (1965.) Vinston Čerčil, engleski državnik i pisac, (1983.) Džordž Kjukor, američki filmski režiser, (2012.) Teodoros Angelopulos, grčki reditelj, na ovaj dan preminuli.

Događaji, koji su obeležili 24. Januar, kroz istoriju:

41. – U zaveri Senata, vojske i pretorijanaca, pripadnici pretorijanske garde ubili su rimskog cara Kaligulu. Omražen zbog rasipnosti, megalomanije i despotizma u svoje vreme, u istoriju je ušao kao jedna od najgrotesknijih carskih ličnosti.

1556. — U snažnom zemljotresu u kineskoj provinciji Šensi poginulo je oko 850.000 ljudi, a stotine naselja je uništeno. To je po broju žrtava bila jedna od najvećih prirodnih katastrofa u istoriji čovečanstva.

1859. — U gradu Fokšan, Skupština narodnih predstavnika donela je odluku o ujedinjenju rumunskih kneževina Vlaške i Moldavije, čime su postavljeni temelji rumunske države. Za zajedničkog vladara izabran je moldavski knez Aleksandar Kuza.

1838. — Semjuel Morze je demonstrirao telegraf na kome je promenio telegrafsku šifru, od telegrafskog rečnika sa numeričkim kodom, u kod za svako slovo.

1915. — Britanski ratni brodovi su u Prvom svetskom ratu u Severnom moru potopili nemačku krstaricu „Bliher“ na kojoj je poginulo 870 ljudi.

1924. — Nekadašnja prestonica carske Rusije, Petrograd, dobila je novo ime – Lenjingrad, u znak sećanja na vođu Oktobarske revolucije Lenjina.

1927. — Prikazan prvi film Alfreda Hičkoka „Vrt zadovoljstva“ (The Pleasure Garden), u Engleskoj.

1937. — Kraljevina Jugoslavija i Bugarska potpisale su pakt o večnom prijateljstvu.

1946. — Na osnovu rezolucije Generalne skupštine UN, koju su inicirale SAD, Velika Britanija i Kanada, osnovana je Komisija za atomsku energiju.

1972. — Japanski vojnik Šjoići Jokoi otkriven je na pacifičkom ostrvu Guam, gde se 28 godina skrivao u džungli, ubeđen da Drugi svetski rat još traje.

1983. — U Italiji su uhapšena 32 člana terorističke organizacije „Crvene brigade“ pod sumnjom da su izvršioci kriminalnih dela, uključujući i ubistvo bivšeg italijanskog premijera Alda Mora.

1986. — Armija nacionalnog otpora bivšeg ministra odbrane Ugande Žoverija Musevenija ušla je u glavni grad Kampalu i zbacila vladu generala Tita Okela. Museveni je 29. januara proglašen novim šefom države.

1994. — Programom Dragoslava Avramovića zaustavljena hiperinflacija u SRJ.

1998. — U eksploziji koja je izazvala požar u oknu rudnika uglja Vangđiajing u kineskoj provinciji Liaoning poginulo je 77 ljudi.

1999. — Jordanski kralj Husein potpisao je dekret kojim je starijeg sina Abdulaha odredio za naslednika na prestolu.

2000. — U Hrvatskoj su održani prvi predsednički izbori posle smrti Franje Tuđmana u decembru 1999. Pobedom nad Draženom Budišom u drugom izbornom krugu 7. februara, predsednik Hrvatske postao je Stjepan Mesić.

2002. — U Bejrutu je ubijen bivši libanski ministar Eli Hobeika, koji se smatra jednim od odgovornih za masakre u palestinskim izbegličkim logorima Sabra i Šatila 1982.

2001. — Za direktora britanske berze, stare 200 godina, prvi put je imenovana žena, bivša bankarka Klara Furs.

2003. — Vlada Republike Srpske pozvala je sve osumnjičene za ratne zločine, uključujući i bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića, da se dobrovoljno predaju Haškom tribunalu.

2006. — Na parlamentarnim izborima u Kanadi pobedila Konzervativna partija (na čelu sa Stivenom Harperom) nakon 12 godina vlasti liberala.

Nema komentara

Odgovorite