Dogodilo se 22. maja

- -
0

novakDanas se obeležava Međunarodni dan biodiverziteta.

Značajne ličnosti, rođene na današnji dan su (1813.) Rihard Vagner, nemački kompozitor, (1907.) Lorens Olivije, engleski pozorišni i fimski glumac, režiser i producent, (1924.) Šarl Aznavur, francuski kompozitor,pesnik i glumac jermenskog porekla, (1946.) Petar Božović, srpski glumac, (1959.) Morisi, engleski rok pevač, (1963.) Džordž Best, fudbaler Mančester junajteda i reprezentacije Severne Irske, (1970.) Naomi Kembel, engleska manekenka i glumica, (1981.) Jirgen Melcer , austrijski teniser, (1987.) Novak Đoković, srpski teniser, dok su (1873.) Alesandro Manconi, italijanski pisac, (1885.) Viktor Igo, francuski književnik, (1970.) Bojan Stupica, režiser, na ovaj dan preminuli.

Događaji, koji su obeležili 22. maj, kroz istoriju:

1455. — Bitkom kod Sent Albansa u Engleskoj počeo tridesetgodišnji „Rat dveju ruža“, sukob dinastija Lankaster i Jork.

1833. — U Čileu usvojen Ustav kojim je data veća vlast predsedniku, a rimokatolička vera proglašena državnom.

1914. — Velika Britanija od Anglo-persijske naftne kompanije preuzela kontrolu nad naftnim izvorima u Persijskom zalivu.

1915. — U najtežoj železničkoj nesreći u Velikoj Britaniji, u sudaru dva voza u Škotskoj, poginulo 227 ljudi.

1918. — Nemački avioni bombardovali Pariz u Prvom svetskom ratu.

1939. — Adolf Hitler i Benito Musolini potpisali „Čelični pakt“ o desetogodišnjem vojnom i političkom savezu Nemačke i Italije.

1943. — U Moskvi saopšteno da je raspuštena Komunistička internacionala. Smatra se da je to bio Staljinov gest dobre volje prema zapadnim saveznicima u Drugom svetskom ratu.

1960. — U Čileu se dogodio najsnažniji ikad zabeleženi zemljotres, magnitude 9,5 stepeni Rihterove skale.

1972. —

Predsednik SAD Ričard Nikson sreo se u Moskvi s predsednikom Vrhovnog sovjeta SSSR Leonidom Brežnjevim, kao prvi predsednik SAD koji je posetio Sovjetski Savez.

Cejlon postao republika u okviru Britanskog komonvelta, pod nazivom Šri Lanka.

1975. — Rodezija isključena sa Olimpijskih igara zbog rasističke politike vladajućeg režima.

1985. — U eksploziji automobila-bombe u jednom predgrađu Bejruta poginulo 60, povređeno 190 ljudi.

1989. — Indija isprobala svoju prvu raketu „zemlja-zemlja“ srednjeg dometa.

1992. — Generalna skupština Ujedinjenih nacija u punopravno članstvo primila tri bivše jugoslovenske republike Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Istog dana u Sarajevu postignut sporazum predstavnika JNA i Predsedništva BiH o mirnom povlačenju vojnika i pitomaca, državljana Jugoslavije, iz vojnih kasarni u Sarajevu i Pazariću.

1994. — Pobunjenici u građanskom ratu u Ruandi zauzeli međunarodni aerodrom u Kigaliju i ključnu kasarnu vladinih snaga, otklonivši najveću prepreku u pohodu na glavni grad.

1997. —

Pola miliona Poljaka pohrlilo da vidi svog zemljaka, Papu Jovana II, tokom njegove desetosatne posete toj zemlji.

Predsednik Rusije Boris Jeljcin smenio ministra odbrane i nekoliko generala pošto su odbili da smanje budžet i izvrše reorganizaciju vojske.

1998. — Glasači u Severnoj Irskoj izglasali mirovni ugovor kojim je okončana dvadesetogodišnja borba prostestanata i katolika. Za ustavne promene glasalo blizu 95 odsto glasača.

1999. — U najvećem talasu izbeglica sa Kosova i Metohije oko 7.700 Albanaca prešlo u Makedoniju.

2000. — Izraelske sudije oborile zakon koji je branio ženama da se mole ispred arabeski Tora na Zapadnom zidu, jevrejskom sveštenom mestu.

2001. — Skupština Francuske odobrila kontroverzan predlog zakona kojim bi ostrvo Korzika dobilo više prava. Protesti separatista na tom ostrvu protiv Pariza trajali 20 godina.

2002. — Bivši član Kju kluks klana Bobi Frenk Čeri proglašen krivim za ubistvo četiri mlade crnkinje. Devojčice su poginule 1963. u eksploziji dinamita koji je on postavio u crkvi u Birmingemu.

2003. —

Savet bezbednosti UN ukinuo trinaestogodišnje sankcije Iraku, istovremeno dajući SAD i Velikoj Britaniji velika ovlašćenja u vođenju te zemlje i njene naftne industrije.

Sedamdesetogodišnji Japanac Juićiro Miura uspeo da se popne na Mont Everest i tako postao najstariji čovek koji se ikada popeo na najvišu planinu u svetu.

Nema komentara

Odgovorite