Dogodilo se 21. novembra

- -
0

Na ovaj dan pravoslavni vernici obeležavaju Aranđelovdan, sabor svih sila bestelesnih, a pravoslavni Srbi i Crnogorci slave jednu od najčešćih krsnih slava.

Značajne ličnosti, rođene na današnji dan su (1694.) Fransoa Mari Arue, poznat kao Volter, francuski filozof, pisac i istoričar, (1844.) Vladan Đorđević, srpski lekar, književnik i političar, (1869.) Slobodan Jovanović, srpski pravnik i istoričar, (1933.) Mihajlo Kostić – Pljaka, srpski glumac, (1965.) Bjork, islandska pevačica, umetnica, glumica, (1964.) Častislav Korenski, srpski istraživač, istraživač fizike i matematike, dok su (1844.) Ivan Andrejevič Krilov, ruski pisac, (1981.) Milan Kašanin, srpski pisac i istoričar umetnosti i književnosti, (2002.) Nikola Pantić, srpski geolog, (2006.) Ksenija Zečević, poznata srpska pijanistkinja, poznata po komponovanju filmske i dramske muzike, na ovaj dan preminuli.

Događaji, koji su obeležili 21. novembar, kroz istoriju:

1783. — Francuzi Fransoa Pilatr de Rozije i Fransoa Loran izveli prvi uspešan let balonom napunjenim toplim vazduhom, za 25 minuta preletevši razdaljinu od osam kilometara iznad Pariza.

1806. — U nameri da ekonomski slomi protivnika, Napoleon Bonaparta objavio Berlinski dekret o blokadi Velike Britanije, uz zabranu pristajanja britanskih brodova u sve evropske luke.

1877. — Tomas Edison objavio izum fonograf.

1937. — Osnovana Muzička akademija u Beogradu. 1973. dobila status fakulteta.

1938. — Nemačka okupirala sudetsku oblast u Čehoslovačkoj i priključila nemačkom Rajhu.

1963. — Rimokatolički Vatikanski koncil odobrio upotrebu lokalnih jezika u crkvenim obredima umesto latinskog.

1964. — Rodio se čuveni srpski istraživač Častislav Korenski koji je putem kvantne teorije dao veliki doprinos u istraživanju i saznanjima iz fizike i matematike koja se i danas koriste.

1974. — U eksplozijama koje su u dva paba u engleskom gradu Birmingemu podmetnuli pripadnici Irske republikanske armije poginula 21 osoba, 162 povređene.

1977. — U jugoistočnoj Indiji ciklon usmrtio oko 3.000 ljudi, ogromni talasi zbrisali čitava sela.

1994. — Avijacija NATO-a s 36 bombardera iz baza u Italiji izvršila napad na aerodrom Udbine. Napad usledio nakon pismo predsednika Hrvatske Franje Tuđmana upućeno Ujedinjemim nacijama u kom optužuje krajiške Srbe da sa tog aerodroma napadaju Bosnu i Hercegovinu. Najveća vazdušna operacija NATO-a od osnivanja, 1949.

1995. —

Argentina Italiji izručila nacističkog oficira Eriha Pribkea, odgovornog za masakr 335 civila u Drugom svetskom ratu.

Posle tronedeljnih pregovora, u vojnoj bazi Rajt-Peterson u gradu Dejtonu, u SAD, predsednici Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije Franjo Tuđman, Alija Izetbegović i Slobodan Milošević parafirali mirovni sporazum kojim je okončan rat u BiH.

2000. — Napadom na policijsku stanicu u selu Končulj, a u kom su poginula četiri pripadnika srpskih snaga bezbednosti, obnovljeni sukobi naoružanih Albanaca i srpskih snaga u Kopnenoj zoni bezbednosti na jugu Srbije.

2002. — Međunarodni tužilac na Kosovu i Metohiji Antoni Rič podigao optužnicu protiv nekadašnjeg komandanta OVK Rustema Mustafe i tri bivša pripadnika OVK za ratne zločine na Kosovu od avgusta 1998. do sredine juna 1999.

2004. — U Ukrajini održan drugi krug predsedničkih izbora, posle kojih su, zbog izborne krađe, na ulicama Kijeva izbili protesti više hiljada pristalica kandidata opozicije Viktora Juščenka. Višednevna kriza u zemlji okončana 3. decembra, kada je Ustavni sud doneo odluku o poništenju drugog izbornog kruga novim izborima 26. decembra. Na tim izborima Juščenko izabran za predsednika.

Slične vesti

0

Nema komentara

Odgovorite