Dogodilo se 20. novembra

- -
0

Značajne ličnosti, rođene na današnji dan su (1863.) Bogdan Popović, srpski pisac, estetičar i književni kritičar, (1901.) Hoze Andrade, urugvajski fudbaler, (1925.) Maja Pliseckaja, ruska balerina, dok su (1847.) Joakim Vujić, srpski književnik, (1894.) Anton Grigorjevič Rubinštajn, ruski kompozitor i pijanista, (1910.) Lav Nikolajevič Tolstoj, ruski pisac i mislilac, (1914.) Dimitrije Tucović, srpski oficir, (1978.) Đorđo de Kiriko, italijanski slikar, (1997.) Stanislava Pešić, filmska, pozorišna i televizijska glumica, (2003.) Radivoje Vican Vicanović, poznati foto-reporter i fotograf, (2007.) Slavko Simić, srpski glumac, na ovaj dan preminuli.

Događaji, koji su obeležili 20. novembar, kroz istoriju:

284. — Dioklecijan izabran za rimskog cara. Njegovim dolaskom na presto započinje period poznat kao Pozna antika

1780. — Velika Britanija je objavila rat Holandiji, nakon što je utvrdila da holandski brodovi snabdevaju američke pobunjenike francuskim i španskim oružjem.

1818. — Južnoamerički revolucionar i državnik Simon Bolivar objavio je nezavisnost Venecuele od Španije.

1873. — Dva grada na desnoj i levoj obali Dunava, Budim i Pešta spojeni su u jedan i formirali mađarsku prestonicu Budimpeštu.

1917. —

Ukrajina je proglašena republikom.

U bici kod Kanbreja u Prvom svetskom ratu Britanci su prvi put u borbu uključili veći broj novog oružja – 324 tenka. Tenk je prvi put upotrebljen u bici na Somi 1916.

1923. — Garet Morgan je patentirao prvi automatski semafor.

1924. — U Turskoj je ugušena pobuna Kurda, čija je teritorija ugovorom u Lozani posle Prvog svetskog rata, podeljena između nekoliko država.

1945. —

U Nirnbergu je pred Međunarodnim vojnim sudom počelo suđenje nacističkim ratnim zločincima u Drugom svetskom ratu, na kojem je prvi put u istoriji jedan međunarodni forum osudio agresiju kao zločin protiv čovečanstva i kaznio vinovnike. Posle deset meseci, 12 optuženih osuđeno je na smrt, trojica na doživotnu robiju, četvorica na zatvor od 10 do 20 godina, a trojica su oslobođena.

Saveznička Kontrolna komisija dala je dozvolu za preseljenje šest miliona Nemaca iz Austrije, Poljske i Mađarske u Zapadnu Nemačku.

1952. — Prvi zvanični putnički let preko Severnog pola iz Los Anđelesa u Kopenhagen.

1959. —

Generalna skupština UN je usvojila Deklaraciju o pravima deteta, kojom su proklamovana jednaka prava za svu decu, bez obzira na rasu, veru, poreklo i pol.

U Stokholmu su Velika Britanija, Norveška, Švedska, Danska, Austrija, Portugal i Švajcarska potpisale konvenciju o formiranju EFTA (Evropsko udruženje slobodne trgovine).

1980. — U Kini je počelo suđenje “četvoročlanoj bandi”, koju je predvodila Đang Ćing, udovica predsednika Mao Cedunga. Oni su optuženi za izdaju i zločine tokom Kulturne revolucije 1966-76.

1991. — U Vukovaru, JNA je odvela oko 260 osoba iz bolnice u pravcu poljoprivrednog dobra Ovčara, posle čega im se gubi trag [1].

1995. — Na predsedničkim izborima u Poljskoj kandidat levice, bivši komunista Aleksandar Kvasnjevski pobedio je dotadašnjeg šefa države Leha Valensu.

1998. — Sa kosmodroma u Bajkonuru Rusija je lansirala prvi modul Međunarodne svemirske stanice, koji je koštao 60 milijardi dolara.

2001. — Na opštim izborima u Danskoj socijaldemokrate su prvi put posle 80 godina izgubile vlast. Pobedili su liberali Andersa Foga Rasmusena.

2002. — Savet za radiodifuziju Turske predložio je državnom radiju i televiziji da počnu sa emitovanjem emisija na, ranije zabranjenom, kurdskom jeziku, što je korak napred ka članstvu u EU.

2003. — U eksploziji automobila-bombi u Istanbulu u blizini britanskog konzulata i ispred predstavništva londonske banke HSBC, poginulo je 27 osoba, među kojima je i generalni konzul Velike Britanije Rodžer Šort, a više od 450 ljudi je povređeno.

Nema komentara

Odgovorite