Dogodilo se 20. juna

- -
0

MuciDanas se obeležava Svetski dan izbeglica.

Značajne ličnosti, rođene na današanji dan su (1819.) Žak Ofenbah, francuski kompozitor i čelista, (1902.) Marko Ristić, srpski pisac i diplomata, (1937.) Ljubomir Draškić Muci, srpski pozorišni, televizijski i filmski režiser, (1978.) Frank Lampard, engleski fudbaler, dok su (1905.) Lilijan Helman, američka književnica., (1909.) Erol Flin, američki filmski glumac australijskog porekla, (1943.) Olga Popović-Dedijer, lekar i učesnica Narodnooslobodilačke borbe, na ovaj dn preminuli.

Događaji, koji su obeležili 20. jun, kroz istriju:

451. — Bitka na Katalaunskim poljima: Zapadnorimski vojskovođa Aecije zaustavlja navalu Atilinih Huna na Galiju.

1214. — Izdavanjem posebne povelje osnovan univerzitet Oksford, najstariji u zemljama engleskog govornog područja.

1459. — Turci ulaze u nebranjeno Smederevo i srpska despotovina prestaje da postoji.

1756. — U ćeliji zatvora u Kalkuti ugušila se 123 od 146 britanskih vojnika koje je uhapsio indijski guverner Bengala. Zatvor kasnije postao poznat kao „crna rupa Kalkute“.

1789. — Poslanici Trećeg staleža novoproklamovane Narodne skupštine u Francuskoj zakleli se da se neće razići dok ne donesu novi ustav, što je bio uvod u početak Francuske revolucije.

1819. — U engleski grad Liverpul uplovio brod „Savana“, prvi parobrod koji je preplovio Atlantski okean. Putovanje od američke luke Savana, u Džordžiji, trajalo 27 dana i 11 časova.

1891. — Britanija i Holandija definisali granice kolonijalnih poseda na ostrvu Borneo.

1944. — Porazom japanske flote okončana pomorska bitka u Filipinskom moru u Drugom svetskom ratu.

1960. — Američki bokser Flojd Paterson u meču u Njujorku nokautirao Šveđanina Ingemara Johansona i postao prvi bokser koji je uspeo da vrati titulu svetskog prvaka u teškoj kategoriji.

1963. — SSSR i SAD se dogovorile o uspostavljanju „crvenog telefona“.

1973. — U Argentinu se posle 18 godina izbeglištva vratio bivši predsednik Huan Domingo Peron. Za predsednika ponovo izabran u septembru 1973.

1991. — Parlament Nemačke tesnom većinom izglasao premeštanje prestonice iz Bona, koji je bio glavni grad Zapadne Nemačke, u Berlin. Istočna i Zapadna Nemačka ujedinile se u oktobru 1990.

1992. —

Lideri Češke i Slovačke Vaclav Klaus i Vladimir Mečijar postigli dogovor o podeli Čehoslovačke u dve države.

Predsedništvo Bosne i Hercegovine proglasilo ratno stanje, objavilo opštu mobilizaciju i uvelo radnu obavezu.

2000. —

Francuski sud oslobodio optužbi nemačkog lekara Hansa Muenka, koji je radio u laboratoriji u logoru Aušvic, uz obrazloženje da je suviše star za sudski proces. Oslobađajuću presudu protiv njega 1947. doneo sud u Krakovu, u Poljskoj, gde je uhapšen posle rata, a potom pušten na slobodu.

Francuska medijska kuća Vivendi, odnosno njena kablovska TV Kanal plus i kanadska kompanija Sigram postigli dogovor o ujedinjenju u poslu vrednom 33,7 milijardi dolara, kojim je praktično stvorena nova globalna medijska snaga.

2001. —

Skupština Srbije usvojila Zakon o jednokratnom porezu na ekstraprofit i ekstraimovinu stečenu korišćenjem posebnih pogodnosti u vreme režima Slobodana Miloševića.

Peruanski sud osudio Amerikanca Lorija Berensona na 20 godina zatvora zbog saradnje s levičarskom gerilom u brzo ugušenoj pobuni za svrgavanje Kongresa Perua.

General Pervez Mušaraf položio predsedničku zakletvu, zamenivši Muhameda Rafika Tarara, koji je na funkciji predsednika Pakistana figurirao od vojnog udara koji je 1999. izvršio Mušaraf.

2002. — U eksploziji gasa u rudniku u kineskoj provinciji Heilonđijang, na severoistoku Kine, poginulo 115 osoba.

2003. — Predsednik Italije Karlo Azeljo Ćampi potpisao zakon kojim je petorici italijanskih lidera omogućeno da se kod krivičnog gonjenja pozovu na imunitet. Tim potezom zaustavljeno suđenje premijeru Silviju Berluskoniju zbog korupcije.

Nema komentara

Odgovorite