Dogodilo se 20. januara

- -
0

branka-katicZnačajne ličnosti, rođene na današnji dan su (1908.) Jovan Marinović, crnogorski i jugoslovenski revolucionar i (1970.) Branka Katić, srpska glumica, dok su (1898.) Kosta Abrašević, srpski pesnik, (1921.) Živojin Mišić, srpski vojvoda, (1945.) Petar Bojović, srpski vojvoda, (1984.) Džoni Vajsmiler, američki sportista i filmski glumac, (1993.) Odri Hepbern, američka glumica holandskog porekla, na ovaj dan preminuli.

Događaji, koji su obeležili 20. januar, kroz istoriju:

1265. — Prvi put sazvan engleski parlament. Donji dom činila dva predstavnika nižeg plemstva iz svake grofovije i dva građanina iz svih većih gradova, a Gornji dom baroni i više sveštenstvo.

1667. — Završen trinaestogodišnji rat Rusije i Poljske, koji je izbio kada su pobunjeni ukrajinski Kozaci priznali vrhovnu vlast ruskog cara. Mirom u selu Andrusovu kod Smolenska Poljska bila primorana da Rusiji ustupi Kijev, Smolensk i deo Ukrajine na levoj obali Dnjepra.

1841. — Završen Prvi opijumski rat Velike Britanije i Kine. Mirom u Nankingu poražena Kina primorana da Britancima plati ratnu odštetu i prepusti im Hong Kong.

1876. — Na Cetinju održana prva konferencija Crvenog krsta Crne Gore.

1887. — SAD i Havaji sklopili ugovor po kom su Amerikanci dobili pravo da Perl Harbur koriste kao pomorsku bazu.

1945. — Frenklin Delano Ruzvelt četvrti put inaugurisan za predsednika SAD. Jedini predsednik u istoriji SAD koji je četiri puta biran na tu funkciju.

1961. — Džon Kenedi u 43. godini inaugurisan za predsednika SAD kao najmlađi šef države u njenoj istoriji.

1967. — U Bambulabadu otkriven fosil dotada nepoznate vrste gorila, pretpostavlja se iz neolita, koji je rešio nedoumice oko Darvinove teorije i tim otkrićem ljudska genetika je doživela preporod.

1973. — U Konakriju ubijen Amilkar Kabral, jedan od vođa borbe protiv portugalskog kolonijalizma u zapadnoj Africi, osnivač i generalni sekretar Afričke partije za nezavisnost Gvineje Bisao i Zelenortskih ostrva.

1981. — Ronald Regan u 70. godini preuzeo dužnost šefa države, postavši najstariji predsednik u istoriji SAD.

1981. — Posle 444 dana u zarobljeništvu iz ambasade SAD u Teheranu oslobođena 52 američka taoca.

1987. — U Libanu kidnapovan Teri Vajt, specijalni izaslanik Kenterberijskog nadbiskupa. U zatočeništvu proveo skoro pet godina.

1990. — U Beogradu održan poslednji kongres Saveza komunista Jugoslavije, 14. Vanredni kongres SKJ. Zbog neslaganja u rešavanju ključnih problema jugoslovenske zajednice, slovenačka i hrvatska delegacija napustile skup, što je bio kraj Saveza komunista Jugoslavije, a mnogi smatraju da je time počeo raspad SFRJ.

1996. — Jaser Arafat, vođa Palestinske oslobodilačke organizacije, izabran za predsednika Palestinske Uprave sa 88,1 odsto glasova na izborima u Gazi i na Zapadnoj obali, održanim prema sporazumu Izraela i Palestinaca.

2000. — U Ankari se prvi put od 1962. sastali ministri inostranih poslova Grčke i Turske.

2001. — Filipinski predsednik Džozef Estrada povukao se sa vlasti pod pritiskom demonstranata i vojske, a 16. aprila se predao Specijalnom sudu za borbu protiv korupcije.

2003. — Bivši predsednik Srbije Milan Milutinović predao se Tribunalu u Hagu, pred kojim je optužen za zločine na Kosovu tokom 1999.

2006. — Osama bin Laden najavio nove terorističke napade u izjavi snimljenoj na audio-kaseti.

2008. — Prvi krug predsedničkih izbora u Srbiji, izašlo oko 61% građana, što je najveća izlaznost zabeležena, otkad ih posmatra Cesid. Kandidat SRS-a, Tomislav Nikolić je osvojio preko 39%, a kandidat DS-a i aktuelni predsednik, Boris Tadić, oko 35%, ostali ispod 10%.

2009. — Barak Obama inaugurisan za 44. predsednika Sjedinjenih Američkih Država

Nema komentara

Odgovorite