Dogodilo se 20. februara

- -
0

Nirvana-Kurt-CobainZnačajne ličnosti, rođene na današnji dan su (1925.) Robert Altman, američki filmski režiser, (1929.) Dušan Stošić, srpski književnik, (1966.) Sindi Kroford, američka glumica i supermodel, (1967.) Kurt Kobejn, pevač grupe Nirvana, (1969.) Siniša Mihajlović, bivši fudbaler, sada trener, (1988.) Robin Rijana Fenti, pevačica sa Barbadosa, dok su (1778.) Laura Basi, italijanska naučnica i prva žena koja je zvanično držala predavanja na nekom fakultetu u Evropi, (1896.) Miloš Mile Dimitrijević, srpski pravnik, političari predsednik Matice srpske, (1908.) Simo Matavulj, pisac, član Srpske kraljevske akademije, na ovaj dan preminuli.

Događaji, koji su obeležili, kroz istoriju, 20. Februar:

1631. — Nemački protestantski knezovi sklopili su savez sa švedskim kraljem Gustavom II, čime je i Švedska ušla u Tridesetogodišnji rat (1618. — 48).

1809. — Francuzi su posle duže opsade zauzeli Saragosu, koja je odbila Napoleonovog brata Žozefa za kralja Španije.

1860. — U Novom Sadu je izašao prvi broj “Danice”, najznačajnijeg književnog časopisa srpskog romantizma, koji je pokrenuo i uređivao Đorđe Popović. “Danica” je okupila stotinak srpskih pisaca, među kojima Jakova Ignjatovića, Đuru Jakšića, Jovana Jovanovića Zmaja, Lazu Kostića, Ljubu Nenadovića i druge.

1938. — Šef britanske diplomatije Entoni Idn podneo je ostavku u znak protesta zbog popustljive politike premijera Nevila Čemberlena prema nemačkom diktatoru Adolfu Hitleru.

1942. — Japanci su u Drugom sveskom ratu napali portugalski Timor i ostrvo Bali u holandskoj Istočnoj Indiji.

1962. — Posle uspešnih podorbitalnih letova s ljudskom posadom, SAD su u orbitu oko Zemlje lansirale svemirski brod “Merkjuri-Atlas 6”, kojim je prvi američki astronaut Džon Glen tri puta obleteo oko zemlje. Let je trajao četiri sata, 55 minuta i 23 sekunde.

1967. — Predsednik Indonezije Ahmet Sukarno predao je svu izvršnu vlast generalu Suhartu, zadržavši samo “titulu” predsednika.

1979. — U erupciji indonežanskog vulkana Sinira život je izgubilo 175 ljudi.

1985. — U Irskoj je, i pored žestokog protivljenja rimokatoličke crkve, legalizovana prodaja kontraceptivnih sredstava.

1986. — Verski sukobi između Hindusa, muslimana i Sika zahvatili su Indiju, a u tri indijske države zaveden je policijski čas.

1991. — Usvajanjem amandmana 99. na Ustav, kojim je Republika Slovenija definisana kao samostalna država, Skupština Slovenije pokrenula je inicijativu za izdvajanje iz SFR Jugoslavije; vlada Hrvatske podnela je Saboru dopunu Ustava po kome u Hrvatskoj važe samo zakoni te republike, čime je suspendovan Ustav tadašnje SFRJ.

1996. — Zetovi iračkog predsednika Sadama Huseina, general Husein Kamel Hasan i njegov brat Sadam Kamel, vratili su se s porodicama u Irak iz šestomesečnog izbeglištva u Jordanu. Irački predsednik ih je pomilovao, ali su tri dana kasnije obojica ubijeni.

1999. — Na Kosovu, na područjima Podujeva, Orahovca i Suve Reke, pojačani su oružani sukobi između srpskih snaga bezbednosti i pripadnika organizacije kosovskih Albanaca Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

2000. — Srpska policija je tokom sedam dana privela 24 aktivista studentske organizacije “Otpor” zbog lepljenja plakata i ispisivanja grafita sa antirežimskim sadržajem. Hapšenje aktivista “Otpora” i onemogućavanje rada nezavisnim medijima, obeležili su naredni period sve do izbora u septembru na kojima je, pobedom Demokratske opozicije Srbije, srušen režim Slobodana Miloševića.

2002. — U najvećoj železničkoj nesreći u Egiptu poginulo je 373 putnika, a 66 je povređeno, kada je izbio požar u vozu na liniji Kairo-Luksor.

2003. — U požaru koji je izbio na rok koncertu grupe Grejt Vajt (Great White) u jednom noćnom klubu u Vest Vorviku, na ostrvu Roud (SAD), poginulo je 100, a povređeno oko 200 osoba.

2006. —

U Beču počeli pregovori srpskih i kosovskih vlasti o budućem statusu Kosova.

BiH dobija Predsedništvo koje čine predsednik i dva potpredsednika, s rotacijom na čelu ove institucije svakih 18 meseci.

Ispitivanjima na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu danas je i službeno potvrđeno postojanje tipa H5 virusa ptičije gripe kod labudova dovezenih sa Malog plivskog jezera kod Jajca.

Nema komentara

Odgovorite