Dogodilo se 19. marta

- -
0

Milos-Teodosic-2Značajne ličnosti, rođene na današnji dan su (1872.) Sergej Pavlovič Djagiljev, ruski baletski koreograf, (1932.) Drago Ćupić, srpski lingvista, (1955.) Brus Vilis, američki glumac i muzičar, (1970.) Luna Lu, novinar, (1976.) Alesandro Nesta, italijanski fudbaler, (1987.) Miloš Teodosić, srpski košarkaš, dok su (1950.) Edgar Rajs Barouz, američki pisac, (1997.) Vilem de Kuning, američki slikar holandskog porekla, (2003.) Dragan Stojnić, srpski pevač šansona, (2008.) Ser Artur Čarls Klark, britanski pisac naučne fantastike, pronalazač i futurolog, na ovaj dan preminuli.

Događaji, koji u obeležili 19. mart, kroz istoriju:

1563. — Mirom u Amboazu završen prvi verski rat u Francuskoj nakon kojeg su hugenoti dobili ograničenu slobodu veroispovesti. Hugenotski ratovi razdirali su Francusku više od 30 godina.

1628. — Englezi u Americi osnovali koloniju Masačusets.

1796. — Republika Francuska donela Dekret o slobodi štampe, koji je po dolasku Napoleona na vlast dve godine kasnije prestao da važi, a štampa je podvrgnuta strogoj cenzuri.

1812. — Španski parlament u Kadisu usvojio liberalni ustav, koji je postao ideal slobodoumnih težnji građanske klase u evropskim državama. Posle povratka na presto 1813. kralj Fernando VII je ukinuo ustav i obnovio feudalno-apsolutistički poredak, ali je posle izbijanja ustanka 1820. bio prisiljen da ga vrati na snagu.

1861. — Englezi su, nakon višegodišnjih borbi, ugušili pobunu domorodačkog stanovništva Maora na Novom Zelandu i oni su se povukli u unutrašnjost ostrva.

1920. — SAD odbile da potpišu Versajski ugovor posle Prvog svetskog rata i da se priključe Društvu naroda, zbog bojazni od uvlačenja u rat u slučaju napada na neku članicu Društva.

1945. — Velika Britnija priznala vladu Demokratske Federativne Jugoslavije na čelu s Josipom Brozom Titom. Nakon Velike Britanije, DFJ su priznale i SAD (18. marta) i ŠSR (29. marta).

1948. — Američki predsednik Hari Truman posthumno je odlikovao generala Dragoljuba Mihailovića Legijom za zasluge prvog stepena, koji odgovara činu Glavnog komandanta. Odlikovanje je dodeljeno jer je general Mihailović bio „ glavnokomandujući jugoslovenskih oružanih snaga i kasnije kao ministar vojni“, kada su njegove jedinice spasle mnoge američke avijatičare i uz obrazloženje da su snage JVuO „boreći se pod najtežim okolnostima, doprineli znatnoj savezničkoj stvari i dali svoj udeo krajnjoj pobedi saveznika“.

1970. — Šefovi vlada Istočne i Zapadne Nemačke Vili Brant i Vili Štof susreli su se u Erfurtu. To je bio prvi susret visokih zvaničnika dve zemlje od podele Nemačke 1949.

1978. — Izraelska vojska je okupirala veći deo juga Libana.

1982. — Prva neprijateljstva počinju na Foklandima i prerastaju u rat.

1991. — Narodna skupština Srbije preuzela je ovlašćenja raspuštene Skupštine Kosova i razrešila dužnosti Rizu Sapundžiju, člana Predsedništva SFR Jugoslavije sa Kosova.

1994. — Trupe vlade u Pnom Penu zauzele su grad Pailin na istoku Kambodže, glavno uporište maoističkog gerilskog pokreta “Crvenih Kmera”.

1994. — U eksploziji bombe podmetnute u podzemnu železnicu u glavnom gradu Azerbejdžana Bakuu poginulo je 12 i ranjeno više od 50 ljudi.

1996. — Policija Federacije BiH ušla je u Grbavicu, poslednju sarajevsku opštinu koju su u bosanskom ratu držale srpske snage. Time je završen transfer vlasti u sarajevskim opštinama koje su prema Dejtonskom sporazumu pripale Federaciji BiH. Najveći deo srpskog stanovništva je dva dana ranije napustio Grbavicu, a prema podacima Ifora, tokom transfera vlasti iz Sarajeva se iselilo oko 60.000 Srba.

1996. — U glavnom gradu Filipina Manili u požaru u jednoj diskoteci poginulo je najmanje 150 ljudi.

1999. —

Libija se saglasila da škotskom pravosuđu do 6. aprila 1999. preda dvojicu Libijaca osumnjičenih da su u decembru 1988. izazvali eksploziju američkog putničkog aviona “Boing 747” iznad Lokerbija u Škotskoj u kojoj je poginulo 270 ljudi.

U eksploziji bombe koju su čečenski teroristi aktivirali na pijaci u južnom ruskom gradu Vladikavkaz, poginulo je više od 50 ljudi.

Nakon neuspelih pregovora Srba i kosovskih Albanaca u Parizu, predsednik SAD Bil Klinton izjavio je da je „prag prekoračen“ i da problem Kosova ugrožava američke nacionalne interese. Diplomate zapadnih zemalja počele su da napuštaju Beograd, a međunarodni verifikatori Kosovo.

2001. — Socijalista Bertran Delano je, pobedivši na izborima, postao prvi gradonačelnik Pariza iz redova levice.

2002. — Zimbabve je na godinu dana suspendovan iz Komonvelta.

2006. — Aleksandar Lukašenko ponovo pobedio na predsedničkim izborima u Belorusiji.

Nema komentara

Odgovorite