Dogodilo se 18. januara

- -
0

olioZnačajne ličnosti, rođene na današnji dan su (1689.) Šarl Luj de Sekonda Monteskje, francuski filozof, (1882.) Alen Aleksander Miln, engleski pisac, (1892.) Oliver Hardi, američki glumac, poznat iz filmova o Stanliju i Oliju, (1904.) Keri Grant, američki filmski glumac, (1909.) Oskar Davičo, srpski i jugoslovenski pisac, (1913.) Deni Kej, američki pozorišni i filmski glumac, (1950.) Žil Vilnev, kanadski vozač formule 1, (1955.) Kevin Kostner, američki glumac i filmski producent, (1969.) Dragana Mirković, srpska pevačica, (1980.) Nenad Brnović, crnogorski fudbaler, dok su (1936.) Radjard Kipling, engleski pisac i (1939.) Dragiša Mišović, srpski lekar, na ovaj dan preminuli.

Događaji, koji su obeležili 18. Januar, kroz istoriju:

350.- Rimski vojskovođa Magnencije zbacio legitimnog cara Konstansa I.

470.- Maloletni Lav II stupio na istočnorimski (vizantijski) presto.

532.- Malobrojne carske trupe predvođene Velizarom savladale ustanak Nika u Konstantinopolju. Pobeda nad ustanicima trajno učvrstila režim vizantijskog cara Justinijana I.

1520. — kralj Danske i Norveške Kristijan II pobedio je Šveđane i osvojio Švedsku.

1535. — španski konkvistador Fransisko Pizaro osnovao je Limu, sada glavni grad Perua.

1654. — vođa zaporoških kozaka hetman Bogdan Hmeljnicki priznao je vrhovnu vlast moskovskog cara. Time se Ukrajina ujedinila s Rusijom, što je izazvalo rusko-poljski rat (1654-67).

1778. — engleski moreplovac Džejms Kuk otkrio je Havaje, koje je nazvao Sendvič ostrva po imenu lorda Sendviča.

1788. — 736 kažnjenika prognanih iz Engleske iskrcalo se u Botani Bej, čime je formirana prva kažnjenička kolonija u Australiji.

1871. — u dvorani ogledala palate u Versaju pruski kralj Vilhelm I proglašen je za prvog cara novostvorenog Nemačkog carstva.

1896. — prva javna demonstracija iks zraka.

1919. — francuski premijer Žorž Klemanso otvorio je Versajsku mirovnu konferenciju nakon okončanja Prvog svetskog rata. Mirovnim ugovorom potpisanim 28. juna, Nemačka je preuzela odgovornost za rat, obavezala se na isplatu ratne štete i zabranjeno joj je naoružavanje. Stvorene su nove države Poljska, Mađarska, Čehoslovačka, Estonija, Letonija, Litvanija i Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.

1944. — Nakon sedmodnevnih borbi sovjetske trupe su u Drugom svetskom ratu okončale blokadu Lenjingrada, u kojem je tokom nemačke opsade od septembra 1941. od iscrpljenosti i gladi umrlo oko 620.000 ljudi.

1974. — posle sedmodnevnih pregovora Egipat i Izrael potpisali su sporazum o dezangažovanju vojnih snaga duž Sueckog kanala.

1977. — u avionskoj nesreći blizu Sarajeva poginuli su predsednik vlade SFR Jugoslavije Džemal Bijedić, njegova supruga Razija i još šest putnika.

1977. — u najtežoj železničkoj nesreći u Australiji, oko 80 ljudi je poginulo kada je voz u Sidneju udario u betonski most.

1989. — četvrti dan zaredom hiljade Čehoslovaka slivalo se ka centralnom praškom trgu Vaclavske namesti pevajući „sloboda“, „istina“ i „ljudska prava“ u mirnom protestu protiv komunističkih vlasti.

1991. — Parlament Jordana je osudio vazdušne napade na Irak u operaciji „Pustinjska oluja“ i pozvao arapske i islamske zemlje na akciju protiv SAD i njenih saveznika; Irak je lansirao osam raketa „skad“ na Izrael, u pokušaju da jevrejsku državu uvuče u Zalivski rat.

1996. — vladajuća socijalistička partija (PASOK) izabrala je Kostasa Simitisa za premijera Grčke, nakon što je teško oboleli osnivač PASOK-a Andreas Papandreu podneo ostavku.

1997. — Franc Vranicki podneo je ostavku na položaj austrijskog kancelara na kojem je bio skoro 11 godina.

1999. — odluka vlade SR Jugoslavije da predstavnika OEBS na Kosovu Vilijama Vokera proglasi „personom non grata“ i da uskrati dozvolu glavnom tužiocu Međunarodnog suda za ratne zločine Luiz Arbur da uđe u zemlju, dodatno je zaoštrila jugoslovenske odnose s međunarodnom zajednicom.

2001. — SAD su ukinule sankcije SR Jugoslaviji uvedene početkom 1999. zbog politike režima Slobodana Miloševića prema Albancima na Kosovu. Američkim firmama tada je bilo zabranjeno da posluju sa Jugoslavijom. Pored skidanja te zabrane, ukidanje američkih sankcija otvorilo je vrata za ulazak stranih kredita u SR Jugoslaviju.

2002. — Vlada Sijera Leonea objavila je kraj građanskog rata tokom kojeg je ubijeno oko 50.000 ljudi, mahom civila. Rat protiv vlade vodio je Ujedinjeni revolucionarni front (RUF) poznat po svojoj brutalnosti.

2003. — na Šestom vanrednom kongresu Socijalističke partije Srbije (SPS) za predsenika partije ponovo je izabran haški optuženik Slobodan Milošević.

Nema komentara

Odgovorite