Dogodilo se 18. februara

- -
0

Janko_VukoticZnačajne ličnosti, rođene na današnji dan su (1866.) Janko Vukotić, srpski vojskovođa, (1932.) Miloš Forman, češki režiser, (1957.) Marita Koh, istočnonemačka atletičarka, dok su (1455.) fra Anđeliko, italijanski slikar, (1546.) Martin Luter, nemački verski reformator, (1564.) Mikelanđelo Buonaroti, italijanski vajar, slikar, arhitekta i pesnik, (1915.) Stojan Novaković, srpski političar, diplomata, filolog i istoričar, (1956.) Gistav Šarpantje, francuski kompozitor, (1969.) Dragiša Cvetković, jugoslovenski političar, (2001.) Miodrag Gidra Stojanović, srpski bokser, na ovaj dan preminuli.

Događaji, koji su, kroz istoriju, obeležili 18. februar:

1478. — Brat engleskog kralja Edvarda IV, Džordž, vojvoda od Klarensa, osuđen zbog izdaje, ubijen je u Taueru u Londonu tako što je udavljen u buretu vina.

1861. — Prvi parlament ujedinjene Italije proglasio je sardinskog kralja Vitorija Emanuela II za kralja Italije.

1865. — Flota Unije, u Američkom građanskom ratu, zauzela grad Čarlston u Južnoj Karolini, jedno od najvažnijih uporišta južnjačkih snaga.

1900. — Počela bitka kod Pardeberga, u kojoj su Buri pretrpeli prvi veliki poraz u ratu s Britancima. Krajem februara 4000 burskih vojnika predalo se britanskim trupama koje su krajem maja ušli u Johanesburg, a u junu u Pretoriju.

1952. — Grčka i Turska su postale članice NATO.

1960. — Argentina, Brazil, Meksiko, Paragvaj, Peru, Urugvaj i Čile postigli dogovor o osnivanju Latinoameričkog udruženja slobodne trgovine.

1965. — Proglašena nezavisnost afričke države Gambije u okviru Britanskog komonvelta.

1991. — U terorističkom napadu Irske republikanske armije (IRA) na železničkoj stanici Viktorija u Londonu, u eksploziji podmetnute bombe poginula je jedna, a ranjeno najmanje 40 osoba.

1996 – U eksploziji dva automobila-bombe blizu glavnog grada Alžira, koje su podmetnuli islamski teroristi, poginulo je 12 i ranjeno 35 ljudi.

1997. — Centar za mine UN objavio je da se na teritoriji Bosne i Hercegovine nalazi oko milion nagaznih mina, a prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta od mina je u periodu 1992-97. stradalo oko 3200 osoba, od kojih 686 dece.

2000. — Na paralmentarnim izborima u Iranu ubedljivo su pobedili reformisti, bliski predsedniku Mohamedu Katamiju.

2002. —

Evropska unija odobrila upućivanje policijskih snaga zemalja članica Unije u Bosnu i Hercegovinu. Te snage će naredne godine zameniti međunarodnu policiju Ujedinjenih nacija koja je delovala u BiH na osnovu Dejtonskog sporazuma iz 1995.

Pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu, počeo je dokazni postupak protiv Slobodana Miloševića po optužnici za zločine počinjene na Kosovu. Tokom ovog postupka, koji je završen 13. septembra, tužilaštvo je izvelo 145 svedoka.

2003. —

U Sloveniji uhapšen funkcioner Demokratske partije Kosova Fatmir Ljimaj, bivši oficir Oslobodilačke vojske Kosova. Limaj je 4. marta izručen Tribunalu u Hagu, pred kojim je optužen za zločine protiv čovečnosti nad Albancima i Srbima u logoru Lapušnik na Kosovu u leto 1998.

U podmetnutom požaru u podzemnoj železnici u južnokorejskom gradu Tageu, poginulo je najmanje 133 osobe, a više od 150 je povređeno.

2006. —

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije podnelo je krivičnu prijavu Okružnom tužilaštvu protiv Bogoljuba Karića.

Zvanični Beč je negirao tvrdnje Karle del Ponte o odbijanju saradnje sa Međunarodnim sudom u Hagu.

Skupština DS-a izabrala je za predsednika partije dosadašnjeg lidera stranke i predsednika Srbije Borisa Tadića.

1.800 ljudi je poginulo nakon što se, zbog vodenih bujica, odronio deo planine na jugu Filipina.

Bosanski film Grbavica dobio glavnu nagradu Zlatni medvjed na Berlinskom filmskom festivalu.

Visoki predstavnik Kristijan Švarc-Šilig je izrazio dobrodošlicu ambasadoru Peteru Bas-Bakeru koji je danas preuzeo funkciju višeg zamenika visokog predstavnika, saopšteno je u petak iz OHR-a.

Nema komentara

Odgovorite