Dogodilo se 17. januara

- -
0

al-kaponeZnačajne ličnosti, rođene na današnji dan su (1863.) Konstantin Sergejevič Stanislavski, ruski pozorišni glumac, teatrolog i reditelj, (1899.) Al Kapone poznat i po imenu „Lice sa ožiljkom“ (Scarface), američki gangster, (1942.) Kasius Klej, poznat i kao Muhamed Ali, američki bokser, (1954.) Bogoljub Karić, srpski političar i biznismen, (1956.) Pol Jang, britanski muzičar, (1962.) Džim Keri, kanadski glumac i komičar, (1969.) Tijesto, holandski trens di-džej, (1971.) Kid Rok, američki rok muzičar, (1982.) Dvejn Vejd, američki košarkaš, dok su (395.) Teodosije I, poslednji car jedinstvenog Rimskog carstva, (1874.) braća Čang i Eng, najpoznatiji sijamski blizanci, (1964.) Đorđe Andrejević Kun, srpski slikar i grafičar, (1979.) Lazo M. Kostić, statističar, pravnik, istoričar, publicista i profesor Beogradskog univerziteta, na ovaj dan preminuli.

Događaji, koji su obeležili 17. januar, kroz istoriju:

    1377. — papa Grgur XI obnovio je papsko sedište u Rimu i time okončao avinjonsko „zatočeništvo“ rimskih papa. Sedište papa bilo je premešteno u Avinjon 1309. nakon poraza Bonifacija VIII u sukobu s francuskim kraljem Filipom IV Lepim.

    1562. — stupio je na snagu edikt iz Sen Žermena (Januarski edikt) kojim su priznati hugenoti (protestanti) u Francuskoj. Istog dana, vođe rimokatolika, vojvoda od Giza i kardinal od Lorene, formirali su uniju (kasnije Sveta liga) koja će blokirati primenu edikta i izazvati verske ratove koji su, uz povremene prekide 36 godina razarali Francusku. Ratovi su prekinuti Nantskim ediktom koji je 1598. izdao Anri IV.

    1773. — engleski moreplovac Džejms Kuk je brodom „Rezolušn“ engl. „Resolution“ prvi prešao Antarktički krug.

    1919. — poljski kompozitor Ignaci Jan Paderevski, pijanista svetskog glasa, postao je prvi premijer republike Poljske, uspostavljene posle završetka Prvog svetskog rata.

    1929. — Prvi put prikazan crtani film Mornar Popaj.

    1945. — sovjetske trupe i Poljske patriotske snage su u Drugom svetskom ratu oslobodile Varšavu, više od pet godina nakon pada glavnog grada Poljske u ruke nemačkih nacista.

    1946. — u Londonu održana prva sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

    1947. — Proglašen prvi Ustav Narodne Republike Srbije.

    1959. — Senegal i Francuski Sudan doneli su odluku o formiranju federalne države pod nazivom Republika Mali. Odluka je stupila na snagu u aprilu.

    1961. — ubijen je kongoanski državnik Patris Lumumba, bivši premijer Konga, tvorac nezavisnosti zemlje, simbol borbe protiv kolonijalizma i heroj „crne Afrike“. Protivustavno je smenjen s položaja premijera 5. septembra 1960, a 1. decembra uhvatili su ga vojnici generala Mobutua i prebacili u Katangu, gde je pod nerazjašnjenim okolnostima ubijen.

    1966. — u sudaru iznad Španije američkog bombardera „B-52“ i španskog aviona za snabdevanje gorivom poginulo je osam ljudi, a bombarder je bio prinuđen da u Atlantski okean baci hidrogensku bombu, koja nije eksplodirala.

    1991. — SAD i zapadni saveznici izveli su u Zalivskom ratu drugi i treći talas masovnog bombardovanja ciljeva u Iraku i Kuvajtu; tri iračke rakete „skad“ eksplodirale su u Tel Avivu.

    1995. — u zemljotresu koji je pogodio šire područje japanskog grada Kobe poginulo je više od 6.400 ljudi, a materijalna šteta je procenjena na 85,5 milijardi dolara.

    1997. — u Dablinu je sud proglasio prvi razvod braka u istoriji Irske, na osnovu zakona odobrenog na referendumu, čemu se žestoko protivila rimokatolička crkva.

    2000. — u Centru bezbednosti u Cetinju registrovana je Crnogorska pravoslavna crkva. Tu crkvu do sada nije priznala nijedna druga crkva, a na njenom čelu su sveštenici koji su isključeni iz ostalih crkava.

    2002. — u erupciji vulkana Njiragongo u Demokratskoj Republici Kongo razoreni su grad Goma i okolna sela, život je izgubilo više od 100 ljudi, a desetne hiljada ostalo je bez svojih domova.

    2003. — Bugarska vlada ukinula je sankcije protiv SR Jugoslavije uvedene 1998. ali su ostala zamrznuta sredstva koja pripadaju bivšem predsednika SRJ Slobodanu Miloševiću, njegovoj porodici i osmorici bivših visokih funkcionera.

Nema komentara

Odgovorite