Dogodilo se 17. februara

- -
0

michael-jordanZnačajne ličnosti, rođene na današnji dan su (1653.) Arkanđelo Koreli, italijanski kompozitor i violinista, (1937.) Mato Dujmov, bunjevački kulturni pregalnik i pisac jednočinki, (1962.) Majkl Džordan, američki košarkaš, (1972.) Bili Džo Armstrong, frontmen američkog pank-rok benda Grin dej, (1981.) Paris Hilton, američka glumica, model, dizajner, muzičar, naslednica Hilton hotelskog lanca, dok su (1600.) Đordano Bruno, italijanski filozof, astronom, (1673.) Žan Batist Poklen Molijer, francuski komediograf i glumac, (1856.) Hajnrih Hajne, nemački pesnik, na ovaj dan preminuli.

Događaji, koji su, kroz istoriju, obeležili 17. februar:

1600. — Italijanski filozof, astronom i matematičar, Đordano Bruno, spaljen je u Rimu kao jeretik, na osnovu presude rimokatoličke inkvizicije.

1836. — Ukazom kneza Miloš Obrenovića u Bukureštu je osnovano prvo srpsko diplomatsko-konzularno predstavništvo pod nazivom Srpska agencija. Šef agencije bio je Mihajilo German, a sekretar Jovan Gavrilović.

1864. — Južnjačka podmornica “Hanli” je u Američkom građanskom ratu u Čarlstonu u Južnoj Karolini potopila severnjački brod “Hustanik”, što se smatra prvim uspešnim napadom podmornice na ratni brod u istoriji pomorskog ratovanja.

1916. — Britanske i francuske trupe zauzele su u Prvom svetskom ratu Kamerun, nemačku koloniju u Africi.

1942. — Na brdu Bubanj kod Niša Nemci su kao odmazdu zbog pobune u logoru Crveni krst, streljali preko 1000 Jevreja iz Niša istočne i južne Srbije.

1966. — Francuska je lansirala svoj prvi satelit s poligona u Sahari.

1972. — Donji dom britanskog parlamenta usvojio je zakon o pristupanju Velike Britanije Evropskoj zajednici (kasnije Evropska unija).

1979. — Reagujući na upad vijetnamskih snaga u Kambodžu krajem 1978. i zbacivanje maoističkog režima Crvenih Kmera, Kina je napala Vijetnam. Tri sedmice kasnije bila je prisiljena da povuče svoje trupe.

1982. — Premijer Zimbabvea Robert Mugabe optužio je nekadašnjeg saborca Džošua Nkoma, za učešće u zaveri i isključio ga iz vlade. Mugabe i Nkomo vodili su sedamdesetih godina zajedničku borbu protiv rasističke vladavine belaca u Južnoj Africi.

1990. — Čehoslovačka komunistička partija isključila je iz članstva bivšeg predsednika države Gustava Husaka, bivšeg premijera Ljubomira Štrougala i još 20 visokih funkcionera koji su došli na vlast nakon sovjetske intervencije u Čehoslovačkoj 1968.

1992. — Generalni sekretar UN Butros Butros Gali preporučio je razmeštanje 13.000 pripadnika mirovnih snaga svetske organizacije na teritoriji bivše Jugoslavije.

1995. — Albanci u Tetovu u Makedoniji počeli su masovne demonstracije zbog odbijanja vlasti da prizna “albanski univerzitet” u tom gradu. U sukobima s policijom poginuo je jedan demonstrant, a veći broj je povređen.

1997. — Predsednik Pakistana Faruk Leghari, koji je u novembru 1996. raspustio vladu Benazir Buto, imenovao je Navaza Šarifa za novog premijera.

1999. — Tokom albansko-srpskih pregovora u Rambujeu kod Pariza, NATO je usvojio operativni plan za upućivanje vojnih snaga na Kosovo pod nazivom “Zajednički čuvar”; načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije general-pukovnik Dragoljub Ojdanić naredio je jačanje borbene gotovosti jedinica VJ i preduzimanje mera za zaštitu državne granice i odbrane integriteta zemlje.

2002. —

Pobunjenici u severozapadnom Nepalu napali su vladine snage i tom prilikom je ubijeno oko 130 policajaca, vojnika i civila.

Prelaskom na evro, Francuska se oprostila od franka koji je 641 godinu bio nacionalna valuta.

2003. —

Po nalogu haškog Tribunala na Kosovu su uhapšeni pripadnici rasformirane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i izručeni tom sudu: Haradin Balja, Isak Musliu i Agim Murtezi. To je prvo hapšenje osoba po nalogu tog suda koje je obavio Kfor. Protiv Agima Murtezija sud je povukao optužnicu zbog zamene identiteta.

U paničnom izlasku iz jednog noćnog kluba u Čikagu, 21 osoba je poginula, a oko 50 je povređeno.

2008. — Skupština Kosova i Metohije je usvojila deklaraciju o nezavisnosti i time jednostrano proglasila otcepljenje od Srbije. Usled ovoga došlo je do različitih međunarodnih reakcija tako da su neke države podržale a neke osudile nezavisnost Kosova i Metohije.

Nema komentara

Odgovorite