Dogodilo se 17. aprila

- -
0

josif-pancicZnačajne ličnosti, rođene na današnji dan su (1814.) Josif Pančić, srpski botaničar i prirodnjak, (1924.) Jovan Kratohvil, srpski vajar, (1948.) Jan Hamer, češki kompozitor, (1952.) Željko Ražnatović Arkan, vođa Delija i komandant paravojnih formacijaJan Hamer, (1959.) Šon Bin, engleski filmski i pozorišni glumac, (1974.) Viktorija Bekam, engleska pevačica, muzičarka, glumica i modna dizajnerka, dok su (1790.) Bendžamin Frenklin, američki naučnik i (1919.) Svetozar Ćorović, srpski književnik, na ovaj dan preminuli.

Događaji, koji su obeležili 17. april, kroz istoriju:

1492. — Kristifor Kolumbo dobio saglasnost i novac od španskog kralja Fernando II od Aragona i kraljice Izabele, da istraži “zapadni okean”. Na tom putovanju Kolumbo je otkrio američki kontinent.

1860. — Crna Gora i Turska, posle turskog poraza na Grahovu, potpisale protokol o razgraničenju kojim je Crna Gora faktički priznata kao samostalna država, iako formalno priznanje nije dobila.

1895. — Sporazumom u gradu Šimonoseki završen je kinesko-japanski rat. Kina je priznala nezavisnost Koreje, a ostrvo Formozu (Tajvan) predala Japanu. Tajvan je pod japanskom vlašću bio do 1945. godine.

1941. — Poručnici bojnog broda Kraljevske ratne mornarice Jugoslavije Milan Spasić i Sergej Mašera potopili su u Tivatskom zalivu razarač Zagreb i potonuli zajedno s njim odbivši da izvrše naređenje o predaji broda italijanskoj mornarici nakon kapitulacije Jugoslavije. Jugoslovenska ratna flota pripala je Italiji, izuzev jedne podmornice i dve motorne torpiljerke, koje su umakle, i razarača Zagreb.

1957. — Kiparski arhiepiskop Makarios vratio se u Atinu nakon 13 meseci provedenih u egzilu na Sejšelima. Iste godine Makarios je sa britanskom vladom počeo pregovore o nezavisnosti Kipra, a u decembru 1959. izabran je za predsednika Republike Kipar.

1961. — Uz podršku SAD, kubanski desničari u egzilu iskrcali su se u “Zalivu svinja” u nameri da obore režim Fidela Kastra. U trodnevnim borbama ubijeno je oko 100, a zarobljeno više od hiljadu napadača.

1969. — Lider Komunističke partije Čehoslovačke Aleksandar Dubček podneo je ostavku, posle kraha reformskog kursa nazvanog “praško proleće”. Zamenio ga je Gustav Husak.

1975. — Crveni Kmeri zauzeli su glavni grad Kambodže Pnom Pen i započeli vladavinu terora tokom koje je ubijeno više od milion ljudi.

1977. — U Lihtenštajnu prvi put su glasale žene.

1983. — Indija lansirala prvi veštački satelit.

1993. — U UN usvojena rezolucija koja predviđa pooštravanje sankcija protiv SR Jugoslavije, ukoliko bosanski Srbi ne potpišu Vens-Ovenov mirovni plan za Bosnu do 26. aprila.

1996. — SAD i Japan potpisali deklaraciju o bezbednosnoj saradnji prema kojoj SAD zadržavaju nivo vojnih snaga u Japanu i ostalim delovima Azije.

2001. — Izraelske snage napale su sa kopna, iz vazduha i sa mora palestinske teritorije u pojasu Gaze, nakon minobacačkog napada na izraelsko naselje Sderot.

2002. — Jugoslovenska vlada pozvala je 23 osobe koje je Haški tribunal optužio za ratne zločine, od kojih su 10 jugoslovenski državljani, da se dobrovoljno predaju tom sudu. Pozivu jugoslovenskih vlasti odazvali su se: Dragoljub Ojdanić, Milan Martić, Mile Mrkšić, Nikola Šainović, Vladimir Kovačević i Momčilo Gruban.

Nema komentara

Odgovorite