Dogodilo se 16. novembra

- -
0

Na današni dan, 1998. godine, međunarodni sud za ratne zločine u Hagu proglasio je krivim jednog bosanskog Hrvata i dvojicu Muslimana za ubijanje i zlostavljanje srpskih zatvorenika 1992. u logoru Čelebići. To je bilo prvo suđenje za ratne zločine počinjene nad Srbima tokom rata u BiH.

Značajne ličnosti, rođene na današnji dan su (1766.) Rudolf Krojcer, francuski kompozitor i violinista, (1861.) Luiđi Fakta, italijanski političar i novinar, (1874.) Aleksandar Kolčak, ruski admiral i predsednik vlade belih, (1880.) Aleksandar Aleksandrovič Blok, ruski pesnik, (1939.) Miloš Žutić, srpski glumac, (1948.) Mate Parlov, jedan od najtrofejnijih jugoslovenskih boksera, dok su (1960.) Klark Gejbl, američki filmski glumac, (1997.) Žorž Marše, francuski političar i publicista, (2006.) Milton Fridman, američki ekonomista i liberalni mislilac, na ovaj dan preminuli.

Događaji, koji su obeležili 16. novembar, kroz istoriju:

1095. — Na crkvenom saboru u Klermonu, u Francuskoj papa Urban II pozvao je crkvene velikodostojnike i svetovne vladare na verski rat protiv turskog plemena Seldžuka, koje je zauzelo Svetu zemlju u Palestini. Time je počela epoha krstaških ratova.

1532. — Španski osvajač Fransisko Pizaro zauzeo je sa samo 200 vojnika grad Kahemarku u Peruu i pogubio cara Inka Atahualpu, iako je za njega bila isplaćena velika otkupnina.

1912. — Počela je Bitoljska bitka u Prvom balkanskom ratu u kojoj je srpska vojska 18. novembra potukla tursku Vardarsku armiju Zeki paše.

1914. — Počela je Kolubarska bitka, najveća koju je srpska vojska vodila u Prvom svetskom ratu. Bitka je završena 15. decembra pobedom srpske vojske nad austrougarskim trupama pod komandom generala Poćoreka koji je bio prisiljen da se povuče iz Srbije. Izuzetne zasluge za pobedu u bici, u kojoj je zarobljeno oko 43.000 austrougarskih vojnika, imao je general Živojin Mišić.

1918. — Posle propasti austrougarske monarhije u Prvom svetskom ratu, Mađarska je proglašena nezavisnom republikom.

1933. — SSSR i SAD su uspostavili diplomatske odnose.

1941. — U Drugom svetskom ratu je počela druga nemačka ofanziva na Moskvu, koja je 5. decembra završena porazom nemačke vojske. Nastavljajući operacije, sovjetska Crvena armija je do marta 1942. odbacila nemačke trupe na 200 kilometara od Moskve. Ovaj nemački poraz označio je kraj “blickriga” i nagovestio preokret rata u korist antihitlerovske koalicije.

1965. — SSSR je lansirao svemirski brod “Venera III”, koji je u martu 1966. stigao na Veneru, kao prvi svemirski brod koji se spustio na neku drugu planetu.

1970. — Pakistan je zvanično saopštio da je broj mrtvih u ciklonu i ogromnim talasima koji su zapljusnuli obale Istočnog Pakistana (Bangladeš) i ostrva u Bengalskom zalivu dostigao pola miliona.

1972. — Trojica američkih astronauta počeli su svoj 84-dnevni let u svemirskoj letelici “Skajlab 4”.

1991. — Ruski predsednik Boris Jeljcin potpisao je seriju dekreta kojima je preneo vlast nad privredom sa sovjetske centralne vlade na vladu Rusije.

1992. — Na prvim višestranačkim izborima u Litvaniji nakon sticanja nezavisnosti od SSSR, ubedljivo je pobedila Demokratska radnička partija (bivši komunisti).

1992. — Savet bezbednosti UN pooštrio je sankcije protiv SR Jugoslavije uvođenjem rečne i pomorske blokade.

1995. — Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu optužio je predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića i vojnog komandanata Ratka Mladića za genocid nad muslimanskim civilima počinjen tokom zauzimanja Srebrenice u julu 1995, kada je više hiljada bosanskih Muslimana ubijeno i raseljeno.

2000. — Predsednik SAD Bil Klinton doputovao je u Vijetnam, u prvu posetu jednog američkog predsednika toj zemlji od završetka Vijetnamskog rata 1975.

2001. — Pariski klub poverilaca otpisao je SR Jugoslaviji 66 odsto duga prema državama poveriocima.

2003. –

U Srbiji su, zbog malog odziva birača (39 odsto), po treći put propali predsednički izbori.

U blizini Kabula ubijena je radnica UN, Francuskinja Betina Guazlar i ona je prva žrtva među zaposlenima u UN od kada je, dve godine ranije, svrgnuta talibanska vlast u Avganistanu.

2005. — Haški tribunal oslobodio je penzionisanog generala Armije Bosne i Hercegovine Sefera Halilovića krivice za zločine koje su nad hrvatskim civilima u Hercegovini u jesen 1993. počinile trupe te armije.

Nema komentara

Odgovorite