Dogodilo se 16. marta

- -
0

danilo-bata-stojkovicZnačajne ličnosti, rođene na današnji dan su (1965.) Belen Rueda, španska glumica i (1984.) Aleksandar Rašić, srpski košarkaš, dok su  (2002.) Danilo Bata Stojković, srpski filmski i pozorišni glumac, (2002.) Jovan Deretić, srpski istoričar književnosti,(2010.) Ksenija Pajčin, srpska pevačica, (2010.) Filip Kapisoda, crnogorski maneken, na ovaj dan preminuli.

Događaji, koji su obeležili 16. mart, kroz istoriju:

1521. — Portugalski moreplovac Ferdinand Magelan stigao na Filipine, gde je krajem aprila poginuo u sukobu s domorocima. Posle tri godine plovidbe oko sveta, u Španiju se 1522. od pet brodova njegove ekspedicije vratila samo „Viktorija“ sa 18 članova posade. Tim putovanjem je prvi put oplovljena Zemlja.

1792. — Švedski kralj Gustav III smrtno ranjen tokom maskenbala u „Rojal operi“ u Stokholmu. Preminuo je 29. marta. Taj atentat bio je inspiracija Verdiju za operu „Bal pod maskama“.

1827. — U Njujorku izašle prve američke novine za crnce „Freedom’s Journal“.

1851. — Španija zaključila konkordat s Vatikanom, prema kojem je rimokatolicizam postao jedina vera u Španiji, a obrazovanje i štampa su stavljeni pod kontrolu crkve.

1861. — U Beču počeo izlaziti dnevni list „Ost und Vest“. List je pokrenuo i uređivao Karlovčanin Imbro Ignjatijević Tkalac, a potpomagali su ga srpski knez Mihailo Obrenović i biskup Josip Juraj Štrosmajer.

1926. — Američki fizičar Robert Goderd izveo je prvo uspešno lansiranje rakete na tečno gorivo. Raketa je dostigla 56 metara udaljenosti za 2,5 sekunde.

1934. — U Rimu potpisan italijansko-mađrsko-austrijski protokol kojim je formiran „Dunavski blok“ protiv „Male antante“ Čehoslovačke, Rumunije i Jugoslavije.

1935. — Hitler izdao dekret kojim je nemačkoj armiji osigurao 500.000 naoružanih vojnika. Time je potpuno odbacio Versajski ugovor sklopljen posle Prvog svetskog rata kojim je Nemačkoj dozvoljeno samo 100.000 ljudi pod oružjem.

1953. — Josip Broz Tito doputovao u Veliku Britaniju, što je bila prva poseta šefa jugoslovenske države jednoj zapadnoj zemlji posle Drugog svetskog rata.

1967. — U zagrebačkom listu „Vjesnik“ objavljena je „Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog jezika“ koju su podržali Matica hrvatska, Društvo književnika Hrvatske i 16 drugih ustanova i organizacija. Rastući hrvatski nacionalizam, oličen u ovom dokumentu, dobio je odgovor u „Predlogu za razmišljanje Društva književnika Srbije“, koji su potpisala 42 srpska pisca.

1968. — Tokom Vijetnamskog rata američki vojnici masakrirali su najmanje 347 civila u selu Mi Laj.

1978. —

Pripadnici terorističke organizacije „Crvene brigade“ kidnapovale su u Rimu istaknutog italijanskog političara i bivšeg premijera Alda Mora, zahtevajući da se puste na slobodu uhapšeni članovi njihove organizacije. Teroristi su Mora držali u zatočeništvu do maja 1978, a potom su ga ubili.

Više od 250 hiljada tona nafte iscurelo u blizini Portsala u Francuskoj nakon havarije broda „Amoko Kadiz“.

1985. — U Bejrutu otet američki novinar Teri Anderson. On je pušten na slobodu 4. decembra 1991, nakon gotovo sedam godina zatočeništva.

1988. — Iračke vlasti su hemijskim oružjem ubile oko 5.000 civila Kurda u gradu Halabja, na severu zemlje. Tokom te godine armija iračkog predsednika Sadama Huseina izvela je osam vojnih operacija u tom delu Iraka.

1991. — Predsednik Srbije, Slobodan Milošević, u televizijskom obraćanju građanima poručio da se Srbija povlači iz rada Predsedništva SFRJ, nakon što je ono odbilo predlog generalskog vrha JNA o uvođenju vanrednog stanja u Jugoslaviji.

1993. — U eksploziji podmetnute bombe u indijskom gradu Kalkuta poginulo je 69 ljudi.

1998. — Vatikan izrazio žaljenje zbog toga što pojedini pripadnici rimokatoličke crkve nisu učinili dovoljno da tokom Drugog svetskog rata pomognu Jevrejima izloženim nacističkom progonu, ali je odbacio zahteve da osudi ponašanje tadašnjeg pape Pija XII.

1999. — Svih 20 članova Evropske komisije, najvišeg izvršnog tela Evropske unije, podnelo je ostavke zbog optužbi za prevare, korupciju i loše upravljanje finansijama. To su bile prve ostavke od osnivanja tog tela 1958.

2002. — U eksploziji u selu Lučane, kraj Bujanovca, nastanjenim većnskim albanskim stanovništvom, uništena je poslednja srpska kuća.

2004. — Hrvatski premijer Ivo Sanader posetio je Jasenovac. On je položio venac na obnovljeni spomenik i odao poštu žrtvama ustaškog koncentracionog logora iz doba Nezavisne Države Hrvatske (NDH), koji je tu bio od 1941. do 1945. godine.

2006. —

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio da je preuzeo vrhovnu komandu nad svim rodovima Vojske Srbije i Crne Gore na teritoriji Crne Gore. Tadić i Stanković osporili ovaj potez, Vlada Srbije zatražila objašnjenje od Marovića. više informacija…

Beograd proglašen za „Grad budućnosti južne Evrope” u takmičenju Fajnenšl tajmsa.

Nema komentara

Odgovorite