Dogodilo se 15. novembra

- -
0

Na današnji dan, 1983. godine, lider kiparskih Turaka, Rauf Denktaš, proglasio je Republiku Severni Kipar.

Značajne ličnosti, rođene na današnji dan su (1738.) Vilhelm Heršel, nemačko-britanski astronom i muzičar, (1942.) Ilija Jorga, univerzitetski profesor, majstor karatea, (1942.) Dragan Zarić, srpski glumac, (1945.) Ani-Frid Lingštad, švedsko-norveška muzičarka (ABBA), dok su (1787.) Kristof Vilibald Glik, nemački kompozitor, (1916.) Henrik Sjenkjevič, poljski pisac, (1954.) Lajonel Barimor, američki filmski i pozorišni glumac, (1976.) Milivoje Živanović, srpski glumac, (1976.) Žan Gaben, francuski filmski i pozorišni glumac, (2000.) Dragan Zarić, srpski glumac, (2009.) Pavle, patrijarh Srpske pravoslavne crkve, na ovaj dan preminuli.

Događaji, koji su obeležili 15. novembar, kroz istoiju.

1492. — Kristifor Kolumbo zabeležio prvu napomenu o duvanu u svom dnevniku. Duvan je inače tek u XVI veku prenesen iz Amerike u Evropu, a potom i na ostale kontinente.

1577. — Engleski gusar i admiral Frensis Drejk krenuo na put oko sveta. Posle trogodišnjeg uspešnog putovanja postao prvi Englez koji je oplovio Zemlju. Tokom putovanja obišao obale Afrike i Severne Amerike, napadajući i pljačkajući španske brodove.

1889. — Pobornici republike kojima su se po ukidanju ropstva pridružili veleposednici, svrgnuli drugog i poslednjeg brazilskog cara Pedra II i proglasili Brazil za republiku, s predsednikom Manuelom Deodorom.

1899. — Tokom Burskog rata, na području Johanesburga burski vojnik Piter Bota zarobio ratnog dopisnika londonskog Morning posta Vinstona Čerčila. Bota je kasnije postao vrhovni komandant burskih snaga i premijer posle rata osnovane Južnoafričke unije, a Čerčil premijer Velike Britanije.

1920. — U Ženevi održana prva skupština Lige naroda.

1923. — Galopirajuća inflacija u Nemačkoj dostigla vrhunac, jedan američki dolar menjao se za osam milijardi maraka.

1945. — Gabrijela Mistral postala prva latinoamerikanka koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost.

1971. — Delegacija Kine prvi put učestvovala na zasedanju Generalne skupštine UN.

1976. — Sirijska armija preuzela punu kontrolu nad Bejrutom u pokušaju da okonča građanski rat u Libanu dug 18 meseci.

1978. — U Šri Lanki se srušio islandski putnički avion DC8 koji je iz Meke prevozio

indonežanske muslimanske hodočasnike. Poginulo svih 175 putnika i osam članova posade.

1983. — Lider kiparskih Turaka Rauf Denktaš proglasio Republiku Severni Kipar.

1988. — Nacionalno veće Palestinske oslobodilačke organizacije na zasedanju u Alžiru proglasilo nezavisnost Palestine na Zapadnoj obali i u Gazi, s glavnim gradom Jerusalimom.

1990. — NATO i Varšavski pakt načelno se dogovorili o drastičnom smanjenju konvencionalnog naoružanja. Prvi dogovor o konvencionalnom naoružanju dva vojna saveza posle II svetskog rata.

1994. — Predsednik Austrije Tomas Klestil priznao, u obraćanju članovima parlamenta Izraela, da je njegova zemlja propustila da u prošlosti prizna svoju ulogu u holokaustu.

1999. — Policija rasturila antiameričke demonstracije u Turskoj i Grčkoj, organizovane povodom posete predsednika SAD Bila Klintona tim zemljama.

2003. — U bombaškim napadima na dve sinagoge u centru Istanbula poginulo 25 osoba, više od 300 povređeno. Vlasti Turske saopštile da su napad izvršili turski državljani.

2004. —

Pred Tribunalom u Hagu počelo prvo suđenje kosovskim Albancima za ratne zločine tokom sukoba na Kosovu. Fatmir Ljimaj, Haradin Baljaj i Isak Musljiu optuženi za nezakonito pritvaranje, mučenje i ubistva albanskih i srpskih zarobljenika u logoru Lapušnik kod Glogovca u leto 1998.

Premijer Hrvatske Ivo Sanader doputovao u zvaničnu posetu Srbiji i Crnoj Gori. Prvi premijer Hrvatske u Beogradu posle raspada SFRJ i osamostaljenja Hrvatske.

Nema komentara

Odgovorite