Dogodilo se 14. januara

- -
0

radmila zivkovicZnačajne ličnosti, rođenje na današnji dan su (1785.) Ljubica Obrenović, srpska kneginja, (1841.) Berta Morizo, francuska slikarka, (1890.) Petar Dobrović, poznati srpski slikar i političar, (1929.) Lazar Trifunović, srpski istoričar umetnosti, likovni kritičar i profesor Univerziteta u Beogradu, (1941.) Milan Kučan, slovenački političar i državnik, (1953.) Radmila Živković, srpska glumica, dok su (1898.) Luis Kerol, engleski pisac i matematičar, (1957.) Hemfri Bogart, američki glumac, (1971.) Aleksandar Solovjev, ruski istoričar i srpski naučnik,  (1991.) Mihailo Stevanović, srpski filolog, na ovaj dan preminuli.

Događaji, koji su obeležili 14. januar, kroz istoriju:

1784 – SAD ratifikovale mirovni ugovor s Velikom Britanijom, čime je i formalno okončan Američki rat za nezavisnost.

1809 – Engleska i Španija sklopile savez protiv francuskog cara Napoleona I.

1826 – u Pešti osnovana Matica srpska na inicijativu Jovana Hadžića i uz pomoć bogatih srpskih trgovaca iz Pešte i Budima. Književno i kulturno društvo odigralo ogromnu ulogu u procvatu nauke i kulture Srba u Vojvodini (Srbija), ubrzo po osnivanju počelo da izdaje „Letopis Matice srpske“, najstariji srpski književni časopis. 1864. Matica preseljena u Novi Sad.

1867 – u okviru balkanskih nacionalno-oslobodilačkih saveza protiv Otomanskog carstva, Vlada Srbije u Bukureštu s bugarskim revolucionarnim komitetom sklopila sporazum o stvaranju zajedničke države koja bi se zvala Bugaro-Srbija ili Srbo-Bugarska, a za vladara bio predviđen srpski knez Mihailo Obrenović.

1907 – zemljotres razorio grad Kingston na Jamajci i usmrtio oko 1.000 ljudi.

1943 – u Kazablanki počela konferencija lidera savezničkih snaga u Drugom svetskom ratu Ruzvelta, Čerčila i De Gola. Na konferenciji koja je završena 26. januara zaključeno da sile Osovine moraju bezuslovno kapitulirati i preciziran datum iskrcavanja saveznika u Italiji.

1953 – Narodna skupština Jugoslavije izglasala ustavni zakon kojim je uvedeno društveno vlasništvo i samoupravljanje proizvođača. Umesto vlade i ministarstava uvedena izvršna veća i državni sekretarijati. Prvi predsednik Saveznog izvršnog veća postao Josip Broz Tito.

1969 – lansiran sovjetski vasionski brod „Sojuz 4“ s kosmonautom Vladimirom Šatalovim, dan kasnije „Sojuz 5“ u kom su bili Boris Voljanov, Aleksej Jelisejev i Jevgenij Krunov. Dva broda se potom spojila, kosmonauti Jelisejev i Krunov prešli u „Sojuz 4“. To je bilo prvo spajanje vasionskih brodova s ljudskom posadom u Zemljinoj orbiti.

1991 – u Tunisu ubijena tri bliska saradnika Jasera Arafata, među kojima Abu Ijad, jedan od osnivača Palestinske oslobodilačke organizacije.

1996 – predsednik Gvatemale Alvaro Arsu pozvao, preuzimajući dužnost šefa države, levičarske gerilce da počnu pregovore o okončanju 35-godišnjeg građanskog rata.

2000 – pet bosanskih Hrvata Zoran, Vlatko i Marjan Kupreškić, Vladimir Šantić i Drago Josipović proglašeni krivim pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu za masakr 116 mslimana u Ahmićima u Bosni 1993. Osuđeni na zatvorske kazne od pet do 25 godina. Kupreškići 23. oktobra 2001. proglašeni nevinim i oslobođeni, a ostaloj dvojici kazna smanjena.

Nema komentara

Odgovorite