Dogodilo se 13. juna

- -
0

seka sablicZnačajne ličnosti, rođene na današnji dan su (1811.) Visarion Grigorjevič Bjelinski, ruski književni kritičar i filozof, (1865.) Vilijam Batler Jejts, irski pesnik i dramski pisac, (1897.) Pavo Nurmi, finski trkač na duge staze, (1899.) Karlos Čaves, meksički kompozitor i dirigent, (1933.) Dragomir Bojanić, srpski glumac, (1942.) Seka Sablić, srpska glumica, (1943.) Malkom Makdauel, britanski glumac, (1986.) Meri-Kejt i Ešli Olsen, američke glumice, dok su (1943.) Kosta Racin, makedonski književnik, (1943.) Sava Kovačević, učesnik Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije, (1986.) Beni Gudmen, američki klarinetista, na ovaj dan preminuli.

Događaji, koji su obeležili 13. jun, kroz istoriju:

1381 — Pod vođstvom Vata Tajlera, u engleskim pokrajinama Kent, Norfok, Safok i Kembridžšir počeo seljački ustanak protiv feudalaca, izazvan visokim porezima.

1839 — Srpski knez Miloš Obrenović u korist sina Milana abdicirao i napustio Srbiju. Knez Milan umro nekoliko nedelja po izboru za vladara, a namesnici pozvali njegovog mlađeg brata Mihaila da preuzme presto.

1876 — Srpsko učeno društvo za prvog ženskog člana izabralo slikarku Katarinu Ivanović.

1886 — Pod misterioznim okolnostima utopio se bavarski kralj Ludvig II, tri dana pošto je proglašen umobolnim i svrgnut sa prestola. Pod njegovim pokroviteljstvom Rihard Vagner u Minhenu radio na reformi muzike i drame i izveo svoje čuvene muzičke drame „Tristan i Izolda“ i „Nirnbeški majstori pevači“.

1900 — U Kini počeo tzv. Bokserski ustanak, pobuna seljaka i gradske sirotinje protiv stranog kapitala i domaćih feudalaca. Ustanak u septembru 1901. ugušile evropske sile, Japan i SAD.

1917. — Četrnaest nemačkih bombardera tipa „Gota“ u Prvom svetskom ratu bombardovali London. Poginule 162 osobe. Pre toga napadi na britansku prestonicu vršeni iz cepelina.

1920 — Ubijen je Esad-paša Toptani, jedan od vodećih albanskih političara na početku 20. veka, u atentatu kada je izlazio iz Hotela Kontinental u ulici Kastiljone u Parizu, sa namerom da krene na put u Albaniju na svoju kraljevsku inaguraciju. Sahranjen je na srpskom vojničkom groblju u Francuskoj, jer je tokom perioda u kojem je imao vlast u Albaniji bio veliki prijatelj i saveznik Kraljevine Srbije i srpskog naroda, pošto je bio pristalica principa „Balkan balkanskim narodima“.

1943 — Komandant Treće divizije NOVJ Sava Kovačević poginuo predvodeći juriš na utvrđene nemačke položaje pri pokušaju probijanja obruča kod mesta Krekovi 5 kilometara zapadno od Sutjeske.

1944 — Prve nemačke rakete Fau1 ispaljene u Drugom svetskom ratu na južnu Englesku. Do kraja rata 1945. na teritoriju Velike Britanije palo više od 1.000 raketa, od čega 660 na London.

1953 — Državnim udarom u Kolumbiji na vlast došao Gustav Rojas Pinilja, koji je diktatorski vladao do 1957, kada je u Kolumbiji vraćen demokratski režim.

1956 — Poslednji britanski vojnici napustili bazu kod Sueckog kanala, kojim je Velika Britanija upravljala 74 godine. Upravu nad Kanalom preuzeo Egipat.

1983 — Američki vasionski brod „Pionir 10“ prošao kroz orbitu Neptuna. To je bila prva letjelica sa Zemlje koja je izašla van Sunčevog sistema.

1990 —

Zbog neuspelog početka razgovora vlasti i opozicije u Srbiji, 8. juna, u Beogradu na Trgu Republike održan prvi protestni miting opozicije protiv vlasti Slobodana Miloševića.

U Bukureštu poginule četiri, povređeno oko 200 osoba, kada je policija pokušala da suzbije proteste studenata koji su se smestili u šatore u centru grada.

1992 — U organizaciji Udruženja kompozitora u Pionirskom parku u Beogradu, ispred zgrade Predsedništva Srbije, održan „Miting klečanja“, u znak protesta protiv ratne politike predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

1994 — Severna Koreja saopštila da se povlači iz Agencije Ujedinjenih nacija za atomsku energiju i da više neće dozvoliti dolazak njenih inspektora u zemlju.

2000 — U Pjongjangu počeo istorijski samit dve Koreje na kojem su predsednici južne i severne Koreje Kim Dae Džung i Kim Džong Il vodili razgovore o pomirenju dve države. Lideri dve Koreje sastali se prvi put posle raspada jedinstvene zemlje 1948.

2002 — Na prvim slobodnim izborima u istoriji Avganistana za predsednika države izabran Hamid Karzai.

2003 —

U Beogradu uhapšen oficir JNA, pukovnik Veselin Šljivančanin, i izručen Haškom tribunalu, pred kojim je krajem 1995. optužen za zločine na poljoprivrednom dobru „Ovčara“ kod Vukovara, u Hrvatskoj, 1991.

U Briselu usvojen nacrt Ustava Evropske unije, 46 godina posle potpisivanja Rimskog sporazuma, odnosno osnivanja Unije.

Nema komentara

Odgovorite