Dogodilo se 13. februara

- -
0

sotraZnačajne ličnosti, rođene na današnji dan su (1831.) Jovan Ristić, srpski državnik i istoričar, (1933.) Zdravko Šotra, srpski reditelj, (1974.) Robi Vilijams, engleski pevač i zabavljač, dok su  (1199.) Stefan Nemanja, rodonačelnik dinastije Nemanjića, (1571.) Benvenuto Čelini, italijanski vajar i pisac, (1883.) Rihard Vagner, nemački kompozitor, (1966.) Margerit Long, francuska pijanistkinja, (1974.) Petar Lubarda, slikar, jedan od najznačajnijih jugoslovenskih likovnih umetnika 20. veka, na ovaj dan preminuli.

Događaji, koji su obeležili 13. februar, kroz istoriju:

1542. – Katarina Hauard, peta supruga engleskog kralja Henrija VIII pogubljena zbog preljube.

1633. – Inkvizicija rimokatoličke crkve u Rimu lišila slobode astronoma Galilea Galileja zbog njegovog zalaganja za Kopernikov heliocentrični sistem. Ostatak života naučnik je proveo pod stalnim nadzorom Inkvizicije, a zabrana s njegovih dela skinuta je 1757..

1668. – Sporazumom potpisanim u Lisabonu, Španija priznala nezavisnost Portugala.

1689. – Kralj Engleske i Škotske Vilijam III od Oranža i njegova žena Meri, kćerka svrgnutog engleskog prokatoličkog kralja Džejmsa II, proglasili su suverenitet nad Velikom Britanijom i Irskom.

1793. – Velika Britanija, Pruska, Austrija, Holandija, Španija i Sardinska kraljevina, sklopile savez protiv revolucionarne Francuske.

1945. – Sovjetska Crvena armija, u Drugom svetskom ratu, oslobodila Budimpeštu, posle 50 dana opsade tokom koje je poginulo 50.000 nemačkih vojnika.

1945. – Američki i britanski avioni, u Drugom svetskom ratu, počeli bombardovanje nemačkog grada Drezdena. Grad je tokom dva dana bombardovanja razoren, a računa se da je poginulo oko 135.000 ljudi.

1961. – Savet bezbednosti UN doneo odluku da se u Kongo upute međunarodne mirovne snage da bi se sprečilo izbijanje građanskog rata u toj zemlji.

1975. – Kiparski Turci su u severnom delu ostrva, koji je sedam meseci ranije okupirala Turska, proglasili “Tursku federalnu državu Kipar” i formirali ustavotvornu skupštinu. Za prvog predsednika skupštine izabran je vođa kiparskih Turaka Rauf Denktaš.

1984. – generalni sekretar Komunističke partije SSSR-a i države postao je Konstantin Černjenko, nasledivši preminulog Jurija Andropova. Posle Černjenkove smrti, koji je vladao manje od godinu dana, na vlast je stupio Mihail Gorbačov, sedmi i poslednji lider SSSR-a.

1990. – SSSR, SAD, Velika Britanija, Francuska i dve nemačke države su objavili plan o ujedinjenju Nemačke.

1991. – Američki bombarderi su razorili sklonište u Bagdadu “identifikovano” kao vojni položaj, a u kojem su, međutim, civili potražili spas od napada iz vazduha. Prema iračkim izvorima, poginulo je oko 500 ljudi, među kojima veliki broj dece i žena.

2000. – Papa Jovan Pavle II zatražio oproštaj za sve grehove Rimokatoličke crkve u prošlosti, uključujući i odnos prema Jevrejima i jereticima.

2001. – Amerikanka En Bankroft i Norvežanka Liv Arnesen postale su prve žene koje su na skijama prešle Antarktik. Njihovo “putovanje” od 2.700 kilometara trajalo je 90 dana.

2002. – Britanska kraljica Elizabeta II dodelila počasnu titulu viteza bivšem gradonačelniku Njujorka, Rudolfu Đulijaniju, zbog njegove uloge nakon terorističkih napada na taj grad 11. septembra 2001.

2003. – Nakon pada aviona američke Vlade u južnoj provinciji Kolumbije ubijen je jedan službenik ministarstva odbrane, a trojica su oteta. Ubijen je i jedan obaveštajac kolumbijske vojske.

Nema komentara

Odgovorite