Dogodilo se 12. decembra

- -
0

Značane ličnosti, rođene na današnji dan su (1821.) Gistav Flober, francuski književnik, (1863.) Edvard Munk, norveški slikar, (1915.) Frenk Sinatra, američki pevač i filmski glumac, (1946.) Emerson Fitipaldi, brazilski vozač Formule 1 i dvostruki svetski šampion, (1954.) Dragan Vasiljković – Kapetan Dragan, dok su (1958.) Milutin Milanković, srpski matematičar, astronom i geofizičar, (1958.) Slobodan Jovanović, pravnik, istoričar, književnik, predsednik Srpske kraljevske akademije, (1999.) Stane Dolanc, učesnik Narodnooslobodilačke borbe, društveno-politički radnik SR Slovenije i SFR Jugoslavije i junak socijalističkog rada, (2010.) Ivan Rastegorac, srpski pesnik i filmski kritičar, na ovj dan preminuli.

Događaji, koji su obeležili 12. decembar, kroz istoriju:

1873. — U Srbiji uveden dinar kao novčana jedinica, čime je otklonjen monetarni haos i upotreba više od 40 vrsta tuđeg metalnog novca – dukata, forinti, talira.

1894. — Japanske trupe počele invaziju Koreje.

1896. — Đuljelmo Markoni u Londonu prvi put javno prikazao bežičnu radio-telegrafiju.

1913. — Slika Leonarda da Vinčija „Mona Liza“ pronađena u Firenci, dve godine pošto je ukradena iz pariskog muzeja „Luvr“.

1915. — Poleteo prvi avion načinjen u potpunosti od metala, koji je konstruisao Nemac Hugo Junkers.

1918. — Srpska vojska, po završetku Prvog svetskog rata, ušla u Zemun, čime je okončana dvovekovna vladavina Habzburške monarhije u tom gradu.

1920. — Konstituisana Ustavotvorna skupština Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Rad skupštine, kojom je predsedavao hrvatski političar Ivan Ribar, trajao je više od šest meseci i okončan je donošenjem Vidovdanskog ustava 28. juna 1921.

1940. — Kraljevina Jugoslavija, u Drugom svetskom ratu, potpisala s Mađarskom pakt o večnom prijateljstvu, u nameri da poboljša odnose s Nemačkom.

1963. — Kenija postala nezavisna država u okviru Britanskog komonvelta s Džonom Kenijatom kao premijerom. Na isti dan 1964. postala je republika, a Kenijata prvi predsednik.

1969. — Grčka se povukla iz Saveta Evrope i time izbegla da zbog vojnog režima i kršenja ljudskih prava bude izbačena iz te evropske institucije.

1979. — Grupa generala izvršila vojni udar u Južnoj Koreji i preuzela vlast.

1983. — Šiitski ekstremisti aktivirali automobile bombe ispred američke i francuske ambasade u Kuvajtu. Pet osoba je poginulo, a 86 ranjeno.

1992. — Na indonežanskim ostrvima Flores i Babi, u zemljotresu poginulo najmanje 2.200 ljudi.

1993. — Rusi na referendumu, prvom slobodnom izjašnjavanju od 1917, izglasali novi ustav kojim je predsednik Boris Jeljcin dobio široka ovlašćenja. Spor oko ustava doveo je početkom oktobra do tragičnog konflikta sa komunistima i ekstremnim nacionalistima u kojem je poginulo više od 150 ljudi.

2000. — Eritreja i Etiopija potpisale u Alžiru mirovni sporazum kojim je okončan dvogodišnji rat oko granica.

2001. –

Izraelski avioni bombardovali palestinske bezbednosne ciljeve u gradu Gazi samo nekoliko sati pošto je 10 Izraelaca ubijeno i oko 30 ranjeno u napadima na jevrejske naseljenike na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze. Izraelske snage ušle su u palestinski grad Dženin na Zapadnoj obali.

Vođa kubanskog špijunskog prstena Gerardo Hernandez, osuđen u SAD na doživotnu kaznu zatvora za učešće u infiltriranju u jednu američku vojnu bazu i za smrt četvorice Amerikanca, kubanskog porekla, čiji su avioni oboreni.

2002. — U Beču, Stalni savet OEBS-a odlučio da produži mandate svojih misija na prostoru bivše Jugoslavije.

Nema komentara

Odgovorite