Dogodilo se 11. januara

- -
0

Vladika_daniloZnačajne ličnosti, rođene na današnji dan su (1449) Domeniko Girlandajo, italijanski slikar renesanse, (1503) Đirolamo Frančesko Marija Macola, italijanski slikar i bakrorezac, (1945) Žeraldo Azevedo, brazilski kompozitor, pjevač i violinista, dok su (1735) Vladika Danilo I Petrović, crnogorski vladika, (1829) Fridrih fon Šlegel, nemački pisac, (1928) Tomas Hardi, engleski pisac, (1966) Alberto Đakometi, švajcarski skulptor i slikar, na ovaj dan preminuli.

Događaji, koji su obeležili 11. januar, kroz istoriju:

    1569. — U Engleskoj je, pod patronatom kraljice Elizabete I, u katedrali svetog Pavla u Londonu prvi put organizovana lutrija. Prihod je korišćen za obnovu utvrđenja, luka i drugih javnih radova.

    1811. — Skupština svih narodnih starešina u Srbiji osnovala je u vreme Prvog srpskog ustanka prva popečiteljstva (ministarstva). Ministar prosvete postao je najučeniji Srbin tog vremena, rektor Velike škole u Beogradu Dositej Obradović.

    1843. — Austrijski car Ferdinand I je u vreme najvećeg uspona Ilirskog preporoda zabranio upotrebu ilirskog imena, posebno u „novinama i javnim spisima“.

    1886. — U Njujorku je počeo prvi šahovski meč za prvaka sveta između Vilhelma Štajnica i Johana Cukertorta, koji je dobio Štajnic rezultatom 10:5, uz pet remija. Titulu je odbranio 1889. i 1892. u mečevima protiv Mihaila Čigorina, ali je 1894. poražen od Emanuela Laskera. Napisao je „Udžbenik modernog šaha“, koji se smatra osnovom moderne šahovske strategije.

    1919. — Rumunija je anektirala Transilvaniju koja je bila u sastavu Austrougarske monarhije do njenog raspada 1918. Mirom u Trijanonu 1920. Transilvanija je formalno dodeljena Rumuniji.

    1922. — Prvi pacijent izlečen insulinom od šećerne bolesti je postao 14-godišnji Kanađanin Leonard Tomson.

    1942. — Japanci su u Drugom svetskom ratu zauzeli Kuala Lumpur.

    1946. — Ustavotvorna skupština u Tirani je proglasila Narodnu republiku Albaniju.

    1962. — Pod snežnom lavinom, koja je u peruanskim Andima zatrpala selo Huaskaran, život je izgubilo više od 3.000 ljudi.

    1970. — Armija Nigerije je posle 32 meseca borbi u građanskom ratu u kojem je poginulo milion i po ljudi, ugušila pobunu secesionista u provinciji Bijafra. Vođa pobunjenika general Čukvuemeka Odumegvu Odžukvu napustio je zemlju dan posle pada Overija, glavnog grada Bijafre.

    1989. — Ispred Skupštine Crne Gore održan je masovni miting građana na kojem je zatraženo smenjivanje državnog i partijskog rukovodstva. Pod velikim dvodnevnim pritiskom demonstranata to rukovodstvo je podnelo ostavke, a na političku scenu Crne Gore stupila je grupa mladih komunista na čelu s Momirom Bulatovićem i Milom Đukanovićem.

    1998. — Naoružani napadač, islamski fanatik, ubio je najmanje 22 i ranio 51 šiitskog muslimanskog vernika tokom molitve u džamiji u pakistanskom gradu Lahor.

    2000. — Predsednik Alžira Abdelaziz Buteflika doneo je opštu amnestiju za pripadnike Islamske armije spasa i za uzvrat zatražio raspuštanje njihove organizacije.

    2001. — Vlada Burundija i pobunjenčka grupa Hutu, jedna od dve etničke manjine, postigli su dogovor o povlačenju svojih trupa iz Demokratske Republike Kongo.

    2006. — Vulkan Augustine na Aljasci eruptirao dva puta, što je prva njegova erupcija od januara 1986.

Nema komentara

Odgovorite