Dogodilo se 10. februara

- -
0

severinbijelic2Severin Bijelić, srpski i jugoslovenski glumac, rođen je na današnji dan 1921. godine, a preminuo je na svoj 51. rođendan (1972. godine).

Značajne ličnosti, rođene na današnji dan su (1898.) Bertolt Breht, nemački pisac drama, pozorišni teoretičar, (1920.) Milivoje Tomić, srpski glumac, (1954.) Dragoljub Đuričić, jugoslovenski bubnjar, dok su (1837.) Aleksandar Sergejevič Puškin, ruski književnik, (1999.) Peko Dapčević, general-pukovnik, komandant Prve armije JA, na ovaj dan preminuli.

Događaji, koji su obeležili 10. februar, kroz istoriju:

1258. – Mongoli zauzeli Bagdad, tadašnji centar islamskog sveta, spalili grad i pobili 10.000 ljudi.

1763. – Mirovnim ugovorom u Parizu završen Sedmogodišnji rat, prvi oružan sukob svih evropskih sila. Sporazumom koji su potpisale Velika Britanija, Francuska i Španija Francuska se gotovo sasvim povukla iz Indije, a Velikoj Britaniji prepustila i Kanadu. Španija dobila Lujzijanu i Kubu, a Pruska zadržala Šleziju, koju je preuzela od Austrije.

1878. – Konvencijom u El Zanjonu na Kubi okončan desetogodišnji ustanak protiv španske kolonijalne vlasti.

1879. – U Velikom Trnovu otvoreno zasedanje prvog bugarskog parlamenta posle oslobođenja od Turaka.

1891. – Zaslugom čuvenog srpskog geologa Jovana Žujovića na Velikoj školi u Beogradu osnovano Srpsko geološko društvo, jedno od najstarijih naučnih društava u Srbiji.

1940. – Premijerno prikazana prva epizoda crtanog serijala Tom i Džeri pod nazivom Maca je dobila otkaz.

1942. – Američki džez-muzičar Glen Miler postao prvi muzičar koji je dobio „zlatnu ploču“ za prodaju milionitog primerka neke kompozicije, „Chattanooga Choo Choo“.

1947. — U Parizu potpisani mirovni ugovori zemalja-pobednica u Drugom svetskom ratu i bivših saveznika Hitlerove Nemačke.

1962. – Američki pilot Frensis Geri Pauers, oboren 1960. dok je preletao SSSR špijunskim avionom U2, u Berlinu zamenjen za sovjetskog obaveštajca Rudolfa Abela.

1964. – U sudaru dva australijska ratna broda u zalivu Džervis potonuo razarač „Vojadžer“. Poginulo više od 80 mornara.

1996. – Kompjuter IBM nazvan „Duboko plavo“ ušao u istoriju šaha pobedom nad svetskim prvakom Garijem Kasparovim.

1997. – Hrvatske snage iz zapadnog dela Mostara otvorili vatru na muslimane iz istočnog dela grada koji su na hrvatsku stranu došli da posete groblje. Dve osobe poginule, a 38 ranjeno. Mostar u bosanskom ratu, pošto su Srbi prisiljeni da napuste grad, 1993. podeljen na muslimanski i hrvatski deo.

2000. – Lider Srpske radikalne stranke i potpredsednik Vlade Srbije Vojislav Šešelj optužio nezavisne medije da su američki plaćenici i kriminalci, čime je najavio početak žestoke režimske kampanje protiv nezavisnih medija u Srbiji.

2001. – Tokom antivladinih protesta u Teheranu u sukobu s policijom ranjeno više desetina studenata, oko 100 uhapšeno.

2006. —

Fatmir Sejdiu izabran je za novog predsednika Kosova.

Svečanom ceremonijom u Torinu u petak su otpočele 20. Zimske olimpijske igre.

Nema komentara

Odgovorite