Dogodilo se 10. decembra

- -
0

Na današnji dan, 2003. godine, Haški tribunal je osudio bivšeg oficira Vojske Republike Srpske, Dragana Obrenovića, koji je priznao krivicu, na 17 godina zatvora zbog ratnih zločina nad muslimanima u Srebrenici u julu 1995.

Značajne ličnosti, rođene na današnji dan su (1830.) Emili Dikinson, američka književnica, (1870.) Adolf Los, austrijski arhitekta, (1955.) Goran Ivandić, jugoslovenski muzičar, (1956.) Rod Blagojevič, američki političar srpskog porekla, dok su (1896.) Alfred Nobel, švedski industrijalac, pronalazač dinamita, (1924.) Mladen Jagušt, jedan od najznačajnijih dirigenata u Srbiji, (1926.) Nikola Pašić, jedan od najznačajnijih političara u istoriji Srbije i Jugoslavije, (1995.) Saša Božović, srpska lekarka i književnica, učesnica Narodnooslobodilačke borbe, (1999.) Franjo Tuđman, predsednik Hrvatske, na ovaj dan preminuli.

Događaji, koji su obeležili 10. decembar, kroz istoriju:

1508. — Formirana Kambrejska liga, savez protiv Venecije koji su sklopili papa Julije II, francuski kralj Luj XII, aragonski kralj Ferdinand II i rimsko-nemački car Maksimilijan I.

1520. — Nemački crkveni reformator Martin Luter u Vitenbergu javno spalio bulu u kojoj mu je papa Lav X zapretio prokletstvom ako se u roku od 60 dana ne odrekne jeresi. U januaru 1521. Luter ekskomuniciran iz rimokatoličke crkve.

1708.- Savezničke snage francuski grad Lil tokom Rata za špansko nasleđe.

1810. — Napoleon Bonaparta Francuskoj priključio nemačke gradove Hanover, Bremen, Hamburg, Lauenburg i Libek.

1845. — Engleski građevinski inženjer Robert Tompson patentirao prve pneumatske gume.

1848. — Luj Napoleon nadmoćnom većinom od preko četiri miliona glasova dobio izbore za predsednika Francuske. Četiri godine kasnije izveo državni udar i proglasio se carem Napoleonom III.

1868. — Prvi semafori za regulisanje saobraćaja u svetu počeli da rade u Londonu, na trgu ispred zgrade parlamenta Velike Britanije.

1895. — Osnovano Društvo za unapređenje i ulepšavanje Sokobanje, što se smatra začetkom turizma u Srbiji. Sokobanja, u kojoj su često na odmoru boravili knezovi Miloš i Mihajlo Obrenović, pominje se kao lečilište još u starom Rimu i ranoj Vizantiji.

1898. — Potpisan Pariski mirovni ugovor kojim je okončan američko-španski rat. Španija se odrekla Kube i Portorika, a za 20 miliona dolara ustupila Amerikancima Filipine i Guam.

1902. — Završena je izgradnja Asuanske brane u Egiptu, kojom je regulisan tok Nila.

1936. — Abdicirao britanski kralj Edvard VIII jer nije želeo da se odrekne ženidbe sa Amerikankom Volis Simpson, kako je to od njega tražio premijer Stenli Boldvin. Posle abdikacije dobio titulu vojvode od Vindzora. Nasledio ga Džordž VI.

1941. — Japanski avioni u Drugom svetskom ratu u Južnokineskom moru potopili britanske ratne brodove „Ripals“ i „Princ od Velsa“, na kojima je poginulo oko 800 ljudi.

1948. — Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila Univerzalnu deklaraciju o pravima čoveka. Taj datum obeležava se kao Dan ljudskih prava.

1963. — Zanzibar, britanski protektorat od 1890, stekao nezavisnost u okviru Britanskog komonvelta. Naredne godine postao republika i s Tanganjikom stvorio novu državu koja je dobila naziv Tanzanija.

1964. — Nobelovu nagradu za mir dobio Amerikanac Martin Luter King, borac za građanska prava crnaca.

1967. — Prva komercijalna termonuklearna eksplozija izvršena u Novom Meksiku u SAD radi vađenja prirodnog gasa.

1980. — Milton Obote proglašen za predsednika Ugande, kao prvi afrički šef države koji se vratio na vlast posle zbacivanja vojnim udarom. Vojska ga 1985. drugi put zbacila sa vlasti.

1991. — jugoslovenska narodna armija se povukla iz Zagreba i Hrvatske, ali su borbe Srba i hrvatskih snaga nastavljene.

1996. — Predsednik Južne Afrike Nelson Mandela potpisao Ustav kojim su svi građani, bez obzira na rasu, izjednačeni pred zakonom, kao završni čin u demontiranju sistema aparthejda u toj zemlji.

1998. — Haški tribunal osudio bosanskog Hrvata Antu Furundžiju na 10 godina zatvora zbog mučenja i silovanja zatočenika u bosanskom ratu. To je bila prva presuda kojom je silovanje označeno kao ratni zločin.

2001. –

U Prištini konstituisana Skupština Kosmeta, prva od dolaska međunarodnih snaga u Pokrajinu, u julu 1999. Za predsednika izabran Albanac Nedžat Daci, a predstavnici Srba Oliver Ivanović i Gojko Savić postali članovi petočlanog Predsedništva Skupštine.

Generalni sekretar UN Kofi Anan dobio Nobelovu nagradu za mir.

2003. — Šef UNMIK-a Hari Holkeri u Prištini predstavio dokument „Standardi za Kosovo“ čija će primena biti od značaja kod ocenjivanja da li je Kosmet dostiglo standarde demokratskog društva koje međunarodna zajednica traži pre početka rešavanja statusa Kosmeta. Dokument prihvatio i Savet bezbednosti UN.

Nema komentara

Odgovorite