Dogodilo se 1. decembra

- -
0

Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv side

Značajne ličnosti, rođene na današnji dan su (1761.) Mari Tiso, poznata vajarka, (1800.) Mihalj Verešmarti, značajan mađarski pesnik i dramaturg, (1810.) Nikanor Grujić, književnik, pesnik, crkveni govornik, vladika pakrački, (1924.) Pavle Ivić, lingvista, (1928.) Đakomo Skoti, italijansko-hrvatski novinar, (1932.) Antun Šoljan, hrvatski književnik, (1935.) Vudi Alen, američki komičar, režiser, autor i glumac, (1935.) Ivica Šerfezi, hrvatski kantautor i pevač zabavne muzike, (1939.) Aleksandar Živanović, istaknuti srpski umetnik i pedagog, (1945.) Beti Midler, američka pevačica i glumica, (1949.) Pablo Eskobar, ozloglašeni kolumbijski „kralj droge”, (1963.) Borislav Đurđević, novinar, publicista i sportski radnik, dok su (1455.) Lorenco Giberti, italijanski vajar, zlatar i slikar, (1941.) Dušan Obradović, komandant Jezersko-šaranskog bataljona Crnogorsko-sancačkog NOP odreda i narodni heroj, (1936.) Luiđi Pirandelo, italijanski pisac, (1955.) Vladislav S. Ribnikar, novinar, učesnik NOR-a i direktor „Politike“ i TANJUG-a, (1974.) Lajoš Zilahi, mađarski romansijer i dramatičar, na ovaj dan preminuli.

Događaji, koji su obeležili 1. decembar, kroz istoriju:

1640. — Portugal posle ustanka kojim je zbačena španska vlast ponovo stekla nezavisnost. Dve sedmice kasnije vojvoda od Braganse krunisan za portugalskog kralja pod imenom Žoao IV. Španija nezavisnost Portugala priznala tek 1668.

1821. — Dominikanska Republika, koja obuhvata dve trećine istočnog dela karipskog ostrva Haiti, tada poznatog kao Hispanjola, proglasila nezavisnost od Španije.

1822. — Osnivač brazilskog carstva Dom Pedro krunisan za prvog cara Brazila pod imenom Pedro I.

1835. — Hans Kristijan Andersen objavio svoju prvu knjigu bajki.

1903. — Prikazan prvi vestern film „Velika pljačka voza“.

1906. — U Parizu otvoren bioskop „Omnija Pate“, prva dvorana u svetu namenski izgrađena za prikazivanje filmova.

1918. —

Odlukom danskog parlamenta Island stekao nezavisnost.

U Beogradu proglašena Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, s princem Aleksandrom I Karađorđevićem kao regentom i Beogradom kao prestonicom.

Provincija Transilvanija, ranije u sastavu Mađarske, odnosno Austrougarske, ujedinila se s Rumunijom. U sastav Rumunije ušao i rumunski deo Banata i još neke pokrajine. Taj datum Rumuni slave kao nacionalni praznik, Dan ujedinjenja.

1925. — U Lokarnu u Švajcarskoj potpisani sporazumi evropskih država o garanciji mira i nepovredivosti granica. Najvažnijim smatra se Rajnski pakt kojim su se Nemačka, Francuska i Belgija obavezale na poštovanje granica, a Nemačka prihvatila demilitarizaciju Rajnske oblasti. Te sporazume prekršio Hitler 1936, kada je okupirao Rajnsku oblast, a potom napao Čehoslovačku i Poljsku.

1941. — Crnogorski NOP odred za operacije u Sandžaku, pod komandom Arsa Jovanovića, izvršio napad na italijanski garnizor u Pljevljima. Posle teških borbi partizani su bili primorani da se, uz teške gubitke, od oko 500 poginulih i ranjenih, povuku iz Pljevalja. (vidi Pljevaljska bitka)

1971. — U Karađorđevu, na sednici Predsedništva Saveza komunista Jugoslavije, smenjen deo rukovodstva Saveza komunista Hrvatske, nosilaca politike tzv. masovnog pokreta. Usledile čistke u političkim i privrednim vrhovima u Srbiji, Sloveniji i Makedoniji, čime je sprečen pokušaj političkih i privrednih reformi u SFRJ.

1976. — Angola postala članica Ujedinjenih nacija.

1981. — U najvećoj nesreći u istoriji jugoslovenskog vazduhoplovstva, avion „DC-9 super 80“ ljubljanskog „Inex-adria avio-prometa“ udario u planinu u blizini Ajačija na Korzici. Poginulo svih 178 putnika i članova posade.

1988. — Benazir Buto postala premijer Pakistana, kao prva žena na čelu jedne islamske zemlje.

1989. — Mihail Gorbačov kao prvi sovjetski lider posetio Vatikan i dogovorio se s papom Jovanom Pavlom II o uspostavljanju diplomatskih odnosa SSSR i Vatikana.

1991. — Na referendumu u sovjetskoj republici Ukrajini nadmoćna većina birača izjasnila se za nezavisnost od SSSR.

2000. — Lider Partije nacionalne akcije Vinsent Foks inaugurisan za predsednika Meksika, čime je okončan 71 godinu dug period vladavine Institucionalne revolucionarne partije. To je bio prvi poraz te partije od 1929.

2001. — U dva napada palestinskih bombaša-samoubica u Jerusalimu poginulo 10 Izraelaca, a u eksploziji autobusa u Haifi ubijeno njih 30. U napadima povređeno preko 200 osoba.

2002. — Za predsednika Slovenije izabran dotadašnji premijer u više mandata Janez Drnovšek.

Nema komentara

Odgovorite