Do podzemne garaže uz pomoć EU

- -
0

podzemna garazaEvropska banka za rekonstrukciju i razvoj doniraće 300.000 dolara za izbor stručnog konsultanta koji će obaviti reviziju studije opravdanosti izgradnje zatvorene garaže u Kragujevcu.

Stručni savetnik koji bude odabran imaće zadatak da izvrši reviziju projektne dokumentacije, nakon čega sledi javni tender na kome će biti odabran strateški partner za realizaciju ovog projekta. Za posao izgradnje podzemne garaže, strateški partner može uložiti svoja sredstva ili po pod povoljnim uslovima dobiti sredstva od Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj. U tom slučaju, grad Kragujevac neće imati nikakve obaveze u vezi sa ovim kreditom.

– To je ono što mi već u dužem vremenskom periodu saopštavamo, da je to jedan dobar koncept, isplativ i održiv projekat. Kragujevac je grad koji investiciono jača i raste, i definitivno, opredeljenje banke jeste da uđe u taj projekat i izdvoji donatorska sredstva – izjavio je Nebojša Vasiljević, član Gradskog veća za investicije i razvoj.

Ulaganje grada Kragujevca ogleda se kroz zemljište i naknade za uređenje. Strateški partner koji, pošto bude odabran na javnom tenderu, biće zadužen za izgradnju. Oni će zajedno formirati privredno društvo koje će upravljati garažom u zakonom predviđenom periodu, od 25 do 50 godina. Pri tome, operater podzemne garaže biće JKP „Parking servis“. Ovo će biti prvi put da, od kada zakon to omogućava, projekat saradnje javnog i privatnog sektora bude i realizovan.

Kako broj vozila u gradu odavno premašuje kapacitete garaža u centru grada i broj parking mesta, odlučeno je da garaža umesto jednog dobije dva podzemna etaža, a umesto prvobitno planiranih 400 dobije više od 700 parking mesta. Početak radova najvljen je za proleće naredne godine.

Nema komentara

Odgovorite