Direktor groblja otkopava pokojnike jer potomci ne plaćaju takse

- -
4

grobljeMožda neko misli da to što planiramo da uradimo nije etički, ali ja pitam da li je etički to kada neko ne brine o svojim bližnjima koji su preminuli, odgovara Dragan Radović, direktor KP „Gradska groblja“ u Kragujevcu, na pitanje da li je moralno iskopavanje pokojnika i njihovo prebacivanje u zajedničku grobnicu zbog neplaćanja takse.

– Da li ima etike u tome kada neko zaboravi oca, majku, babu, dedu, i niti obilazi njihov grob, niti plaća nadoknadu koja je stvarno simbolična – objašnjava Radović.

On tvrdi da to preduzeće ima zakonsku obavezu da neplatiše preseli, i da ta grobna mesta ponovo uredi i ustupi drugima, po zvaničnom cenovniku.

– Mi se stalno oglašavamo i zovemo ljude da plate obaveze prema svojim rođacima i najmilijima. Ali, sve je uzalud. Zato smo prinuđeni da deo pokojnika ekshumiramo i prenesemo u jednu zajedničku grobnicu koja će se nalaziti na groblju Bozman. Napravićemo im ploču na kojoj će se naći ime svakoga ko je tu prenet – kaže Radović.

On tvrdi da će taj posao iskopavanja trajati do kraja godine.

– Pa ekshumacija je normalna pojava, a dokaz su i prenošenja moštiju kraljevske porodice u Topolu, zbog kojih se niko ne buni – zaključuje Radović.

Posledice nagomilanih dugovanja za pokojnike, koja iznose 52 miliona dinara, po svemu sudeći prvi će da osete oni koji su sahranjeni na nekom od kragujevačkih grobalja pre više od deset godina. Sledi iskopavanje kostiju, stavljanje u plastične džakove, i prenos u zajedničku grobnicu.

Godišnji račun za zakup grobnog mesta košta 545 dinara, ali je to, za mnoge, ipak prevelika svota.

Zaštitnik prava građana Milica Vuletić je izjavila da će „za ovu problematiku da se formira posebna komisija“. Šumadijska eparhija o ovom planu nije obaveštena, i još uvek nema svoj stav jer je „bukvalno zatečena“.

– Niko gradskog obmbudsmana nije obavestio o ovom planiranju ekshumacija. Jasno je da računi moraju da se plaćaju, ali je to ipak osetljivo pitanje, i zato ćemo da napravimo komisiju koja će sve dobro da razmotri. Ne sme niko da bude povređen i uvređen – kaže Milica Vuletić.

Ukoliko se nekada pojave rođaci koji žele da preuzmu ostatke pokojnika iz zajedničke grobnice, to će moći da urade bez ikakvih problema ako izmire sve zaostale račune.

JKP „Gradska groblja“ je dužno da kosi travu, sakuplja uvelo cveće, da zimi čisti sneg. Uz to, organizuje i čuvarsku službu tokom 24 sata. U upravi ovog preduzeća tvrde da je dovoljno da se neko ko brine o pokojnicima javi, a plaćanje može da se raspodeli i na rate.

Duplo mesto pola miliona
Takozvano bračno, odnosno duplo grobno meso na Varoškom groblju košta 500.000 dinara. Ako je mesto za samca, za jednog pokojnika, košta 300.000 dinara. Na groblju Bozman cene su upola niže. Sva grobna mesta se prodaju u uređenom stanju, sa opsegom, prilazom, i svim završenim radovima koji garantuju pristojnu i dostojanstvenu sahranu.

Izvor: Blic/Nebojša Radišić

4 Komentara

  1. tako je treba odraditi eshumaciju ..smjestiti kosti u zajedničkoj humci…obilježiti pa ako se ko kad sjeti lako je preuzeti kosti…ako porodica nije sposobna platiti održavanje groblja što je simbolično šta očekivati od tih potomaca……U ZAJEDNIČKU HUMKU..

  2. Imam grobna mesta na Palilulskom groblju jos iz proslog veka i placam uvek nadoknadu za odrzavanje po pocetku godine za celu tekucumoze se proveriti a groblje nije u stanju 4 godinu da 5 korpi napravi i stavi ispod igralista ljudi u vrzinu bacaju smece nek Direktor Radovic izade i proveri.Sram ih bilo nemarnosti vise puta sam interveniso i samo su obecavali i lagali

  3. Nije problem sto se plaćaju usluge JKP Gradska groblja. Problem je u tome što za te pare ne dobijamo ama baš ništa! U tu cenu ne ulazi održavanje samog grobnog mesta, već okoline. A ta okolina ni na šta ne liči! Ošišaju je povremeno i očiste od smeća i to je to. Uglavnom to rade građani (pričam iz ličnog iskustva, na Varoškom groblju su mi sahranjeni svi, počevši od čukundede). S druge strane, pored toga što se oduvek papreno plaćalo grobno mesto (kad se vrši prva sahrana ili pre), sad se, pored godišnjeg računa, plaća i desetogodišnji zakup, kažu zbog toga da se “ne zaboravi” da je tu neko sahranjen! Alo! Em se debelo platilo kad se kupilo mesto, em se plaća “održavanje”! Pa čemu onda svakih 10 godina plaćanje nekakvog zakupa, kad je sve kupljeno? I na kraju, postoje mnogi koji za sobom nisu ostavili potomke, zatim oni koji tu počivaju preko 100 godina, a među njima je mnogo zaslužnih Kragujevčana, koji su dobar deo svoje imovine ostavili gradu i građanima, bolnici, sirotinji… i koji više nemaju potomaka koji žive u Kg-u (ili Srbiji), I šta sa njima? Da ih otkopate, srušite one stare pristojne grobnice i spomenike, koji su već neka vrsta kulturno-istorijskih spomenika? Sramota!!!

  4. Ne da sam zatečena, nego sam šokirana! Zajednička grobnica??? Nije Kragujevac Aušvic ni Jasenovac pa da prave zajedničku grobnicu. U šta smo se to pretvorili kao narod? Ni mrtve ne možemo na miru da ostavimo ako su pare u pitanju. Po njima bi ako moji potomci ne budu živeli u ovom gradu trebalo da mi otkopaju pradedu Solunca i sahrane ga ko zna gde??? SRAMOTA!!!

Odgovorite