Dinkić: Povećanje izvoza u 2013. godini

- -
1

dinkic gomma lineMministar finansija i privrede Srbije, Mlađan Dinkić,  rekao je prilikom današnje posete kragujevačkom preduzeću „Gomma line“, koje je jedno od dobavljača kompanije „Fijat automobili Srbija“, da će ove godine izvoz iz Srbije biti oko 8,6 milijardi evra.

– Imajući u vidu da „FAS“ ima veliku potražnju za novim modelom „500 L“, u narednoj godini možemo da očekujemo povećanje izvoza za 1,5 milijardi evra. Cilj naše Vlade je da pomognemo perspektivnu industriju, a „Gomma line“ je srednje preduzeće koje brzo raste i razvija se. Naš plan je pokretanje proizvodnje, povećanje izvoza, a onda prelivanje tih sredstava u standard lekara, prosvetnih radnika, vojske i policije – rekao je Dinkić.

„Gomma line“, preduzeće koje se bavi proizvodnjom gumeno-tehničkih delova, pre svega za auto industriju, zapošljava 85 radnika i u potpunosti je izvozno orijentisano.

– Na današnjem sastanku dogovorili smo se da pomognemo ovom preduzeću da otvori 50 novih radnih mesta time što će sagraditi pogon Alatnice i modenizovati postojeću opremu. Odlučili smo da pomognemo bespovratnim sredstvima preko SIEPE, ali i iz kreditne linije Evropske investicione banke, a reč je o kreditima sa rokom otplate od 12 godina i periodom počeka od dve godine. Takvih kredita nema na klasičnom bankarskom tržištu Srbije, ali hoćemo da omogućimo takve kredite malim i srednjim preduzećima, jer nam je cilj da pokrenemo privredu i sledeće godine napravimo preokret – istakao je Dinkić.

„Gomma line“ je jedno od 150 preduzeća u Srbiji koje proizvodi delove za automobilsku industriju. Govoreći o značaju takvog podsticaja, Nenad Cvetković, generalni direktor ovog preduzeća, rekao je da „Gomma line“ postoji šest godina i izvozi na tržišta Rusije, Belorusije, Ukrajine, Nemačke, Italije i Francuske. Dolaskom FIAT– a, preko Sidžita postalo je dobavljač FAS–a.

– U odnosu na 2011. godinu, kada je izvoz iznosio 2,6 miliona evra, ove godine je dupliran na četiri miliona. Firma je sertifikovana po nasjtrožim standardima i najvaljena podrška Vlade Srbije omogućiće povećanje naše efikasnosti – kazao je Cvetković.

1 komentar

  1. Samo me interesuje koliki je Dinkicev deo u ovoj podrsci. U Promotor Irvu nije ni dosao jer nisu hteli da ga podmazu kad je trazen kredit od fonda za razvoj (Dinkic u to vreme bio predsednik UO). Preko “no name” agencije trazio procenat da bi se kredit odobrio. Inace PROMOTOR-IRVA je jedini srpski isporucilac prvog ranga za PSA, GM I FIAT.

Odgovorite