Dinkić: “Neka ulože u Srbiju i imaće pogodnosti kao Fiat”

- -
0

dinkicMinistar finansija i privrede Mlađan Dinkić kaže da je tokom nedavne posete Moskvi otvorena mogućnost bescarinskog izvoza Fijatovih vozila proizvedenih u Kragujevcu u Rusiju, a Srbija će zauzvrat morati da odobri bescarinski uvoz iste količine vozila iz Rusije.

Srbija je, kako kaže, zatražila da se ove godine u Rusiju izveze 10.000 vozila, naredne godine 50.000, a godinu dana posle toga još 100.000 automobila.

– Mi pomažemo Fijatu da zaposli 1.400 ljudi u Kragujevcu, a šta oni da rade s tim parama to je njihova stvar rekao je Dinkić. Davanje subvencija je, kako kaže, deo aranžmana Srbije i Fijata, tako da je država dužna da da 15 miliona evra za 1.400 novih radnih mesta.

– Bez subvencije Fijat ne bi nikada otvorio fabriku u Srbiji, kaže Dinkić. Prema njegovim rečima, Vlada mora da se bori se za investitore, odnosno za ljude koje oni zapošljavaju.

Uvoznicima koji tvrde da je Fijat povlašžen na srpskom tržištu poručuje da prenesu svojim matičnim kompanijama da i one naprave fabrike u Srbiji, pa će dobiti iste povlastice.

Rezultati aranžmana sa Fijatom su, kako kaže, već vidljivi. Ostvaren je suficit u razmeni sa Italijom, srpski izvoz je podignut za 30 odsto, dok petinu izvoza čine automobili i auto industrija.

Izvor: Kamatica

Nema komentara

Odgovorite